Obavijesti

News

Komentari 1

Otišla zadarska legenda: Foto Vjeko preminuo u 92. godini

Otišla zadarska legenda: Foto Vjeko preminuo u 92. godini
5

Njegova životna priča obogaćeno fotografijama koje svjedoče o mnogim povijesnim i kulturnim događanjima u Zadru, nastala je u koautorstvu s Dragom Marićem

VIDEO

Umro je Vjekoslav Surać legendarni zadarski Foto Vjeko. U 92. godini otišao je čovjek koji je "ušao u svaku zadarsku kuću" , jer gotovo da nema čovjeka koji se bar jednom nije slikao  u njegovoj legendarnoj foto radnji. Snimao je portrete za dokumente, krštenja, vjenčanja, sprovode..

- Snimio sam sigurno više od milijun fotografija. I to analognih. Digitalnom fotografijom se ne bavim, ali svakodnevno pomažem kćeri Dolores i unuci Oyi koje sad vode posao. Ja sam fotograf obrtnik, ne umjetnik. Nisam se nikad bavio umjetničkom fotografijom, tek nekad reportažnom - rekao nam je prije dvije i pol godine kad smo u 24sata radili priču s njim povodom izlaska knjige o legendarnom  Foto Vjeki.

Foto Vjeko (88): Dosad sam snimio milijun fotografija
Foto Vjeko (88): Dosad sam snimio milijun fotografija

Njegova životna priča obogaćeno fotografijama koje svjedoče o mnogim povijesnim i kulturnim događanjima u Zadru, nastala je u koautorstvu s Dragom Marićem. Mnogi su u nju rado zavirili i našli na fotografije na kojima su oni, netko njima blizak, rođak, prijatelj, susjed, ili samo Foto Vjeko.

 - Čak me i vlastiti brat zove Foto Vjeko, za ne povjerovati - rekao nam je tada.

Fotografijom se počeo baviti s 15 godina, kad je zanat počeo naukovati kod Ratka Novaka. Od tada je živio od fotografiranja. Rodio se u siromaštvu, 24. veljače 1929. godine u Murvici kod Zadra, kao najstariji od šestero braće, a radionicu je otvorio 1951. i do danas je na istome mjestu, u Ulici Jurja Barakovića. Fotografirao je Zadar, ali i Ravne kotare i otoke pa je znao  putovati na magarcu i na vesla od otoka do otoka.

Foto radnju u pravilu nikad nije zatvarao, učinio je to samo na po jedan dan kad su mu umrli roditelji. Povodom njegove smrti radnja će biti zatvorena do 3. prosinca.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga
ISTRAGA U TIJEKU

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga

Osumnjičeni koji se dovodi u svezu s ubojstvom je pod nadzorom policije

Jezivi detalji ubojstva na nasipu  u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se
OGLASILA SE I POLICIJA

Jezivi detalji ubojstva na nasipu u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se

Kako neslužbeno doznajemo, muškarac je ženi rasjekao vrat u blizini ruševne bolnice, a onda zvao policiju i predao se. Policija je pronašla tijelo uz samu Savu, a identitet žene još nije poznat.
Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar
STRAVA U MEKSIKU

Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar

Australce Calluma (33) i Jakea Robinsona (30) lopovi su ubili hicima u glavu i bacili u bunar. Obitelj je identificirala njihova tijela