Obavijesti

News

Komentari 30

Otkad smo jednako odjeveni, jedni drugima se ne rugamo

Otkad smo jednako odjeveni, jedni drugima se ne rugamo
1

Prvi u Splitsko-dalmatinskoj županiji, treći u Hrvatskoj, osnovci OŠ Zmijavci iz općine Zmijavci od ovog tjedna svoju su odjeću zamijenili školskim majicama

VIDEO

Prvi u Splitsko-dalmatinskoj županiji, treći u Hrvatskoj, odmah poslije Osijeka i Šibenika, jedini u Imotskoj krajini, osnovci OŠ Zmijavci iz općine Zmijavci od ovog tjedna svoju su odjeću zamijenili jednakim školskim majicama. Svi u nebeskoplavim školskim majicama ubuduće će na nastavu dolaziti jedni drugima sličniji i, kako kažu, “jednakiji”.

A sve je počelo prije nepunih godinu dana kad je tu ideju predložio ravnatelj škole Ante Kujundžić (32). Njegovu ideju prihvatile su i ostali kolege učitelji, koji su uz “blagoslov” vijeća učenika, roditelja, a potom i školskog odbora, ovu zanimljivu zamisao nakon zimskih praznika i realizirali.

- Nismo prva škola koja je razmišljala kako pronaći najpogodniji način za smanjivanje socijalnih razlika kod učenika, osobito kad je riječ o odijevanju, ali smo jedna od prvih škola na području naše županije koje su se uhvatile obveze riješiti taj problem na način koji će prihvatiti i roditelji, naši učenici i zaposlenici škole - rekao nam je ravnatelj Kujundžić svjestan da je ovo tek početak u otklanjanju ponekad itekako vidljivih socijalnih razlika među učenicima. Gotovo 95 posto roditelja objeručke je prihvatilo njegovu ideju. Kujundžić objašnjava da su među ponuditeljima tražili najprihvatljivijeg i na kraju se odlučili za hrvatski proizvod iz tekstilne tvornice Galeb iz Omiša.

- Za svakog učenika naručena je po jedna majica kratkih i dugih rukava. Cijena majice dugih rukava je 57, a ona kratkih rukava je 53 kune. Ukupno je roditelje, koji su u cijelosti snosili trošak, to koštalo po djetetu 110 kuna - kaže zadovoljni ravnatelj. Bilo je i onih koji zbog teškog materijalnog statusa nisu mogli svojoj djeci kupiti školske majice.

Tu je uskočio ravnatelj Kujundžić, koji je o svom, a ne trošku škole, za dvanaest takvih učenika kupio majice.

- Drago mi je, sad smo svi jednaki - kaže nam Sara Šušnjar, učenica sedmog razreda. Njena prijateljica iz istog razreda Anita Biošić veselo i s osmijehom dodaje:

- Nema razlike među nama, nitko se nikom ne ruga zbog toga kako je obučen. Barem smo sada donekle svi isti.

Njihovo mišljenje dijele i ostali učenici osnove škole iz Zmijavaca.

- Svjestan sam da je ovo početak i vjerujem da će se puno toga promijeniti u ovoj školi nabolje - kaže učenik sedmog razreda Marko Lončar. Njegov kolega Josip Erceg dijeli njegovo mišljenje, ali ide i korak dalje te poručuje kako bi trebalo razmišljati o mogućem uvođenju kompletnih školskih uniformi.

- Još se razlikujemo po skupim cipelama, markiranim tenisicama i trapericama, a bilo bi tako dobro da smo svi barem što se odjeće i obuće tiče od glave do pete jednaki - poručuje učenik Josip.

Zasad će se ipak trebati zadovoljiti tek školskim nebeskoplavim majicama s bijelim ovratnikom, koje krasi grb općine. Inače, škola u Zmijavcima, zahvaljujući poduzetnom ravnatelju i učiteljima čije su ideje prepoznali i uz punu podršku odobrili roditelji, sudjeluje i u europskim projektima. Škola ima svoj bend, a uključeni su i u EREASMUS+, program obrazovanja i osposobljavanja mladih. 

Sudjeluju u projektu pod nazivom “Arts Count!”, čiji je cilj razvijanje komunikacije na stranom jeziku, razvijanje matematičke sposobnosti, razvijanje ICT vještine,  razvijanje kreativnosti i poticanje suradnje među partnerima projekta te prihvaćanje različitosti kulture. Projekt se financira novcem Europske unije, traje dvije godine  te uključuje pet zemalja partnera - Španjolsku, Francusku, Tursku, Švedsku te Hrvatsku.

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu
Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora
ODLUČILI NAKON SASTANKA

Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora

Tom bi odlukom HDZ uz svoj 61 mandat imao svih osam 'manjinaca' te bi u slučaju da se dogovore s Domovinskim pokretom koji ima 13 mandata imali 82 ruke