Obavijesti

News

Otkrila da ima rak dok je bila trudna: 'Nika je 'palčica', živimo od 4000 kuna mjesečno'

Otkrila da ima rak dok je bila trudna: 'Nika je 'palčica', živimo od 4000 kuna mjesečno'
6

Iako je uz majku cijelo vrijeme otac djeteta Goran - ni jedno od njih nema posao. Žive od porodiljne naknade, invalidnine i dječjeg doplatka, sveukupno 4000 kuna

VIDEO

Vijest o trudnoći jedna je od najljepših mogućih u životu, barem je tako mislila Korčulanka Mirela Šolić.

U 39. godini, nakon što se vratila s posla iz Njemačke u kojoj je provela četiri godine, planirala je na Visu pokrenuti posao sa svojim partnerom Goranom. Život im je krenuo u idealnom smjeru jer je došla i vijest da je prinova na putu. No sretna vijest se poklopila s onom najgorom - otkriveno je da ima karcinom dojke.

- Bila sam trudna mjesec dana. Već sam se samopregledavala jer i s majčine i očeve strane imamo slučajeve karcinoma dojke. U nas je to genetika. Kad sam napipala kvržicu, sve mi je bilo jasno - objašnjava Mirela.

Zagreb: Mirela Šolić bori se s rakom dojke i majka je 4. mjesečne Nike

Prvi medicinski rezultati nisu upućivali na najgore. Mislilo se da se radi o nakupini bezazlenih stanica, ali se u tome ujedno i izgubilo dragocjeno vrijeme do prave dijagnoze.

- Na splitskim Firulama sam ipak doznala da imam hormonski ovisan rak. Postavljena mi je dijagnoza C50, zloćudne novotvorine dojke, a dio je metastazirao na limfne čvorove, koje su mi izvadili. I to njih deset - govori Mirela.

Izdržala 12 kemoterapija 

Sve vrijeme saznanja da ima zloćudnu bolest Mireli nije palo na um da ne rodi dijete. Pozitivna vijest u moru groznih bila je i ta što je s takvom dijagnozom mogla podnijeti kemoterapiju, na koju je i krenula od 19. tjedna trudnoće.

- Dobro sam to podnosila, iako su nuspojave strašne. Osjećate kao da tijelo kopni. Bila sam sva modra, pa žuta, a iznutra vas preplave osjećaji koje ni ne mogu opisati - opisuje ova otočanka kako je izdržala 12 kemoterapija. Zadnja je završila pred sam Božić.

Svu snagu crpila je iz saznanja da će postati majka, što se i obistinilo u rujnu. Njezina Nika rođena je kao “palčica”, mjesec i pol prije termina u Petrovoj bolnici u Zagrebu.

Zagreb: Mirela Šolić bori se s rakom dojke i majka je 4. mjesečne Nike

- Morilo je to mene hoće li biti sve s njom u redu, hoće li biti dobro i nekako na kraju tu smo bitku dobile skupa - prisjeća se novopečena majka.

Žive od 4000 kuna 

Doba pandemije, karcinom, život daleko od kuće i novorođenče doista su izazovno vrijeme za bilo kakve financijske manevre. Iako je uz majku cijelo vrijeme otac djeteta Goran - ni jedno od njih nema posao. Žive od porodiljne naknade, invalidnine i dječjeg doplatka, sveukupno 4000 kuna. Otac djeteta ne može raditi jer Mirelino stanje iziskuje da je netko stalno kod kuće.

- Imam gubitak pamćenja, lijeva ruka mi nije funkcionalna, a nakon kemoterapije moram odraditi još i zračenje. Za sve to vrijeme Goran mora biti uz dijete jer nam ga nema tko pričuvati - otkriva Mirela teškoće s kojima se ona i suprug nose.

Zagreb: Mirela Šolić bori se s rakom dojke i majka je 4. mjesečne Nike

- Mijenjam pelene, dežuram uz bebu kad Mirela mora ići u bolnicu - kaže Goran Lokica, koji je supruzi i najveća podrška, a Mirela dodaje: “Moja bitka za život još nije gotova, tek sam na pola puta”.

Podršku dobivaju od prijatelja 

Nije svaka šira obitelj u mogućnosti i voljna pomoći. Ovi roditelji se tako oslanjaju na svoje otočne prijatelje.

- Mi smo se našli u groznoj situaciji. Još ljetos su mi prijatelji s Korčule iz udruge Korčulansko srce organizirali humanitarnu akciju. Sve je bilo fantastično, novac se skupio i mi smo zatvorili tu akciju jer nam je bilo neugodno uopće pitati nešto više - govori Mirela, koja se nekako snalazi s vrlo malim prihodima.

Zagreb: Mirela Šolić bori se s rakom dojke i majka je 4. mjesečne Nike

Oslonjeni na vlastite snage i prijatelje, ovaj mladi par ni u zlu ipak nije potpuno sam. Pomoć i podrška stižu sa svih strana.

- Klonula sam duhom nakon porođaja. Sve mi je bilo teško, nisam više imala snage i nisam mogla malu nositi. Užasno sam se bojala što će na kraju biti s njom - suočava se Mirela sa svojim najvećim strahom - što će biti s Nikom ako se njoj nešto dogodi.

Podršku u takvim stanjima pružaju joj psiholozi iz udruge “Sve za nju”. Godišnje dvjestotinjak žena dobije psihološku pomoć u udruzi jer su se našle u sličnoj zdravstvenoj situaciji kao i ova hrabra mama.

- Nama telefon zvoni svakih pet minuta koliko je to veliki pritisak. Početak pandemije je bio na istoj razini koliko smo pružili pomoć osobama, ali nas je iznenadila prošla godina, imamo 70 posto više posla. Toliko da smo proširili terapijski tim - objašnjava psihologinja Ljiljana Vukota.

Zagreb: Mirela Šolić bori se s rakom dojke i majka je 4. mjesečne Nike

Pred Mirelom i njezinom malom obitelji tek predstoji težak put. Osim zračenja, korčulansku lavicu očekuje i mastektomija, a oporavak će biti dug i težak. Sve to vrijeme Mirela ne može raditi, a financijsku konstrukciju tek treba smisliti kako bi imala barem šansu dobro se oporaviti.

Žive sa samo 4000 kuna, a prijatelji im pomažu

Mireli i Goranu prijatelji uskaču kad god mogu, a organiziraju i humanitarne akcije. Dok Mirela vodi bitku s rakom, Goran je stalno doma te ne radi kako bi se brinuo o njoj i njihovoj kćeri.

Možete im pomoći uplatom na račun Mirela Šolić

IBAN: HR6523400093211923393 (PBZ)

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a