News

Komentari 354

Otkrili Vučićevu tajnu operaciju? AP tvrdi: U Beograd stigli avioni iz Kine, donijeli su moćno oružje

Otkrili Vučićevu tajnu operaciju? AP tvrdi: U Beograd stigli avioni iz Kine, donijeli su moćno oružje

Kako javlja AP, u subotu rano ujutro je na zračnu luku u Beogradu sletjelo šest kineskih aviona, a navodno su nosili raketne sustave za srpsku vojsku. Vučić je i ranije najavio 'najmoćnije oružje' koje su ikad imali

Kako javlja AP, Srbija je primila isporuku sofisticiranog kineskog protuzračnog sustava u tajnoj operaciji ovog vikenda, usred zabrinutosti Zapada da bi gomilanje oružje na Balkanu u vrijeme rata u Ukrajini moglo ugroziti mir u regiji. 

Stručnjaci su AP poručili kako je šest transportnih zrakoplova kineskih zračnih snaga Y-20 sletjelo u beogradsku zračnu luku rano u subotu, a navodno su nosili raketne sustave zemlja-zrak HQ-22 za srpsku vojsku. Ministarstvo obrane Srbije nije odgovorilo na zahtjev AP-a za komentar. 

- Pojava zrakoplova Y-20 zabrinula je mnoge, a njihova prisutnost u Europi u bilo kojem broju baca novo svjetlo na razvoj događaja - poručili su s portala Warzone. 

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, najavio je u subotu na Pasuljskim livadama kako će Srbija nabaviti borbene bespilotne letjelice Bayraktar od Turske. Najavio je i kako će u utorak ili srijedu biti predstavljanje novog naoružanja koje će, tvrdi Vučić, biti najmoćnije oružje koje je Srbija ikada imala. 

Dužnosnici EU-a su još 2020. upozorili Srbiju da, ukoliko žele pristupiti Europskoj uniji i drugim zapadnim savezima, moraju svoju vojnu opremu uskladiti sa zapadnim standardima. 

Kineski raketni sustav uspoređuje se s američkim Patriotom i ruskim raketnim sustavima S-300 iako ima manji domet. Prije dvije godine Srbiji su isporučeni i Chengdu Pterodactyl-1 dronovi, poznatiji u Kini kao Wing Loong. Borbene bespilotne letjelice mogu gađati ciljeve bombama i projektilima te koristiti za izviđačke zadatke. 

Na Zapadu postoji bojazan da bi naoružavanje Srbije od strane Rusije i Kine moglo potaknuti Vučića na novi rat, posebno protiv njene bivše pokrajine Kosovo koja je proglasila neovisnost 2008. Srbija, Rusija i Kina ne priznaju državnost Kosova, dok su Sjedinjene Države i većina zapadnih zemalja već to učinile, piše AP.