Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Otkriven lažni branitelj: U 23 godine zaradio je milijun kuna

Protiv 60-godišnjaka iz općine Oprisavaca, koji je kao lažni vojni invalid od 1992. do 2015. pribavio protupravnu milijunsku korist, bit će podnesena kaznena prijava

87 komentara

Policija u Slavonskom Brodu dovršenjem kriminalističkog istraživanja raskrinkala je novi slučaj lažnog prikazivanja, ishođenja lažnog statusa Hrvatskog ratnog vojnog invalida i protupravne imovinske koristi na temelju tih lažno predstavljene dokumentacije. Naime, policijski službenici PU brodsko-posavske kriminalističkim istraživanjem nad 60-godišnjakom iz Oprisavaca kod Slavonskog Broda utvrdili su da je počinio kazneno djelo prijevare u vezi s odredbama Zakona o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva i kaznenih djela iz procesa pretvorbe i privatizacije.

Njega se sumnjiči da je lažnim prikazivanjem stanja i prikrivanjem činjenica o ranjavanju u Domovinskom ratu podnio zahtjev Uredu za obranu iako je znao da njegovo stradavanje nije nastalo u obrani Hrvatske te kao takav ne ispunjava uvjete temeljem Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihove obitelji. Na taj način ishodio je status hrvatskog ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata određene skupine i postotka oštećenja organizma i time doveo je u zabludu nadležne državne institucije, tako da je od mjeseca studenog 1992. do lipnja 2015. godine ostvario određena prava koja mu ne pripadaju.

U istom tom razdoblju, kažu u PU brodsko-posavskoj, stekao je protupravnu imovinsku korist od milijun kuna i time za isti iznos oštetio proračun Republike Hrvatske. Bit će prijavljen Državnom odvjetništvu za kazneno djelo prijevare, a u vezi s odredbama Zakona o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva i kaznenih djela iz procesa pretvorbe i privatizacije. Prijeti mu zatvorska kazna od jedne do osam godina.

To je samo u tjedan dana već drugi slučaj raskrinkavanja lažnog branitelja i protupravnog stjecanja imovinske koriste na osnovu lažno stečenog statusa HRVI. Prije nekoliko dana, naime, policija je kazneno prijavila muškarca (45) iz Nove Gradiške koji je punih 11 godina na temelju lažno prikazanog stanja o navodnom ranjavanju u Domovinskom ratu primao invalidsku braniteljsku naknadu i stekao protupravnu imovinsku korist oko 300 tisuća kuna, za što zakon također propisuje kaznu od jedne do osam godina zatvora.

Možda vas zanima i ovo:
Message