Obavijesti

News

Komentari 0

Otočac će modernizirati javnu rasvjetu: Osim struje, uštedjet će i gotovo 750 tisuća kuna

Otočac će modernizirati javnu rasvjetu: Osim struje, uštedjet će i gotovo 750 tisuća kuna

Gradonačelnik Otočca Goran Bukovac kaže da su se na taj korak odlučili jer se zamjenom rasvjete postiže ušteda električne energije i smanjenje emisije štetnih plinova

VIDEO

Grad Otočac pridružio se gradovima koji su odlučili modernizirati javnu rasvjetu, pa je od Vlade zatražio i dobio suglasnost da se kod Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) zaduži u iznosu od 10, 3 milijuna kuna.

Rok otplate kredita je deset godina bez počeka, u jednakim tromjesečnim ratama, uz fiksnu godišnju kamatnu stopu od 0, 1 posto.

Gradonačelnik Otočca Goran Bukovac kaže da su se na taj korak odlučili jer se zamjenom rasvjete postiže ušteda električne energije i smanjenje emisije štetnih plinova.

Uz cijenu električne energije od 0,75 kuna po kilovat satu, bez PDV-a, ukupno bi se godišnje uštedjelo 748.000 kuna.

Modernizacijom sustava javne rasvjete, koja je povjerena zajednicama ponuditelja Spectrix i BB elektronika, zamijenjena je postojeća rasvjeta koja ima loše svjetlotehničke karakteristike.

Svjetiljke s malim indeksom svjetlosnog zagađenja

Bukovac objašnjava da stari sustav većinom čine svjetiljke sa natrijevim žaruljama, dok se po novim pravilima moraju koristiti one koje imaju vrlo mali indeks svjetlosnog zagađenja, a postojeće ne zadovoljavaju taj uvjet.

„Generalno se može zaključiti da je sustav u lošem stanju“, kaže Bukovac i ističe kako se zamjenom rasvjete štedi energija i smanjuju emisije štetnih plinova, a primjenom novih tehnologija smanjit će se troškovi održavanja te povećati efikasnost i sigurnost zaposlenika.

Naime, osim samih svjetiljki projekt modernizacije uključuje programsko rješenje za kontrolu javne rasvjete, odnosno efikasno i optimalno gospodarenje rasvjetnom cestovnom infrastrukturom.

Odluku o zaduživanju za javnu rasvjetu Gradsko vijeće Otočca donijelo je u svibnju ove godine.

Sredstva za otplatu kredita osigurana su u gradskom proračunu za ovu i projekcijama za 2023. i 2024. godinu, dok će se sredstva za daljnju otplatu osigurati u proračunima prema otplatnom planu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca