Obavijesti

News

Komentari 47

Otpad se mora odvajati, no još nitko ne zna kako će se plaćati

Otpad se mora odvajati, no još nitko ne zna kako će se plaćati
1

Lokalne uprave moraju odlučiti kako će funkcionirati odvojeno prikupljanje otpada i kako će se plaćati. Uredba o gospodarenju komunalnim otpadom stupila je na snagu 1. studenoga

VIDEO

Svi moraju moći odvojeno prikupljati otpad. Gradovima i općinama koji to ne budu omogućili građanima u roku od dva mjeseca prijete kazne.

Kaznama prijete i građanima koji ne budu odvajali otpad. U mnogim lokalnim samoupravama tek trebaju odlučiti kako će organizirati odvojeno prikupljanje otpada. Uredba o gospodarenju komunalnim otpadom stupila je na snagu 1. studenoga. Od tada teče rok općinama i gradovima za prilagodbu organizacije prikupljanja i načina naplate. Trebaju odlučiti i koliko će biti fiksni dio, a koliko će stajati pražnjenje kante.

- Većina gradova nije spremna za provedbu, no u Varaždinu smo na tome počeli raditi 2002. Dosadašnjim mjerama smanjili smo otpad po volumenu za 40 posto, a 20 po masi. Odvajanjem i biootpada doći ćemo do 50 posto - rekao je Ivan Čehok, varaždinski gradonačelnik prije dva tjedna. Tad je najavio da će uz dva dosadašnja spremnika, za miješani i za otpad koji se može raciklirati, dobiti i treću kantu za biootpad.

- Radnici Čistoće postat će ‘inspektori’ i provjeravati je li razvrstan otpad u kantama - rekao je Čehok. Dodao je da odvojeno prikupljanje stoji više te da će krajem siječnja odlučiti hoće li građanima poskupjeti i nada se da neće drastično.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U Varaždinu su kante već čipirane pa će Čistoća moći pratiti koliko je puta ispražnjena.

Riječko Komunalno društvo Čistoća kante tek treba označiti.

- KD Čistoća razvija novi sustav obračuna, individualizirani. Za stanare u zgradama raspodjela troškova u zajedničkim spremnicima bit će po broja članova kućanstva - odgovorili su nam iz KD-a Čistoća Rijeka.

U Osijeku je komunalna tvrtka Unikom početkom listopada počela čipovima i naljepnicama obilježavati kante. Na kamionima je uređaj koji pri pražnjenju očitava čip te bilježi koliko puta su čiju kantu ispraznili i koliko je bilo smeća. Kako piše osijek031, u Unikomu se nadaju da bi sustav naplate po količini mogao zaživjeti krajem iduće godine.     

Uslugu treba plaćati kad se koristi, no to nije uvijek tako

 Javljaju nam se građani ogorčeni naplatom odvoza smeća u vikendicama na moru gdje borave nekoliko tjedana, a ne dopuštaju im umanjenje računa. Odvoz smeća plaćaju jednako kao i mještani koji tamo žive cijele godine, rekla je Dunja Mak iz osječkog savjetovališta za potrošače.     

Plaća se po kvadratu praznog stana

Komunalne tvrtke često traže da se plaća odvoz smeća iako nitko ne živi u stanu. U Zagrebu se plaćanje ‘hladnog pogona’ može tražiti ako je stan tri mjeseca prazan, a cijena je po kvadratu stana.     

Otpad se smanjuje i popravljanjem

U Rijeci su najavili otvaranje centra ponovne uporabe te Repair cafea na kojem će građani besplatno moći popraviti sitne kućanske uređaje, odjeću ili igračke koje bi inače bacili.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 47
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!