Obavijesti

News

Komentari 47

Otrovan ulov iznenadio ribiče: Napuhače u Jadranskom moru

Otrovan ulov iznenadio ribiče: Napuhače u Jadranskom moru
4

NAJOTROVNIJA NA SVIJETU: Josip Krstinić (61) pred Rabom je ulovio ribu koju dotad nikad nije vidio. Kasnije je shvatio da je riječ o vrsti koju nije poželjno jesti

VIDEO

Brodom sam potezao panulu za plavu ribu. Zakvačila se ta ribetina. Poznam sve vrste, ali kad sam je izvukao, pomislio sam: ‘Što je ovo? Kakvo je to čudo?’ To u životu nisam vidio, rekao nam je Josip Krstinić (61).

U nedjelju je ispred luke na Rabu, 300-tinjak metara od obale, oko 17.30 sati, ulovio otrovnu napuhaču. Tek kad je došao kući, shvatio je o kakvoj vrsti ribe je riječ.

- Gledao sam malo na internetu i shvatio da je ta riba iznimno otrovna. Supruga ju je zamotala u najlon i zaledila pa će oceanografi doći po nju. Nećemo je jesti. To neka Japanci probaju - kroz smijeh dodaje Josip. Iako stručnjaci upozoravaju da se riba ne dira rukama, to nije znao, pa ju je dirao.

Čitatelj 24sata

Nasreću, nema nikakvih posljedica. Ulovljena napuhača teška je kilogram, a dugačka 48 centimetara. Branko Dragičević sa splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo iznenadio se kad smo mu javili kako je to već drugi primjerak oceanske napuhače ulovljene u dva dana. Naime, dosad su u Jadranu ulovljena samo dva takva primjerka. Prvi put ta vrsta je kod nas ulovljena koćom 2004. godine južno od Konavala kod Molunta. Početkom prošle godine splitskom institutu je dojavljeno da je riba ulovljena na Visu, ali nisu je imali priliku vidjeti. U utorak nam je čitatelj javio da je treća ulovljena u mrežu plivarice šest nautičkih milja ispod Kornata, a sad i četvrta kod grada Raba.

Čitatelj 24sata

- Ovo je poprilično čudno. Već neko vrijeme upozoravamo da će se ta vrsta kad-tad raširiti Jadranom. Čuo sam se s ribarom i, čim uhvatim priliku, otići ću po nju. Nastojat ćemo otkriti kolika je koncentracija otrova u njoj. Postoje indicije da ima nešto nižu koncentraciju otrova u Mediteranu. Svakako ju nije poželjno konzumirati. Upozoravamo, ako je netko ulovi, da je ne drži u rukama bez rukavica ili neka se omota vrećicom jer postoji opasnost i da se otruje i preko kože - upozorava Dragičević.

Proučavao na internetu pa shvatio da je ne treba dirati bez rukavica

Nisam znao koji je dio otrovan. Prije nego što sam se fotografirao s ribom, navukao sam rukavicu za svaki slučaj, rekao nam je Joško Krstinić (21). Kaže kako je nakon proučavanja te vrste na internetu shvatio da napuhaču nikako ne bi trebalo dirati golim rukama, bez zaštite. Njegov otac nije znao da je ne smije dirati bez rukavica, ali nasreću, nije se otrovao.

Čitatelj 24sata

Ulovili jednu kod NP Kornati

Napuhača koja sadrži otrov jači od cijanida zaplela se u utorak ujutro u mrežu kod NP Kornati. Bila je dugačka 50 centimetara i teška oko 2 kilograma.

Napuhača sadrži tetrodotoksin, najjači otrov koji brzo djeluje. Izaziva paralizu živčanog sustava, gušenje, ali i smrt.

- Napuhača je, uz ribu fugu, jedna od najotrovnijih riba. Preporučio bih ljudima da je ne jedu jer njezina konzumacija može biti fatalna - kaže dr. Branko Dragičević sa splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo.

Za njezinu pripremu posebno se obučavaju

Napuhača je invazivna vrsta koja može imati utjecaja na jadranski ekosustav. Iako je otrovna, riba je u Japanu jedna od najskupljih delikatesa. Posebno obučeni kuhari pripremaju ovaj specijalitet, ali od trovanja ovom ribom u Japanu na godinu umre oko 200 ljudi.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 47
VIDEO

VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku
NEVRIJEME U SLAVONIJI

VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku

Hrvoje Mužević nedavno je preživio moždani udar, skinuo više od 50 kila, a njegova doga Darko prošlog tjedna osvajao je titule na Svjetskoj izložbu pasa

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje
Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb