Obavijesti

News

Komentari 79

Otrovao zaklane krave i telad i tako mamio lisice, vukove...

Otrovao zaklane krave i telad i tako mamio lisice, vukove...
1

Na području Gračaca tijekom siječnja i veljače trovač je u prirodi ostavljao otrovane mamce koji mogu biti opasni i za ljude, upozoravaju u udruzi Biom koja je pohvalila akciju policije

VIDEO

Policija u Gračacu je izvijestila proteklog tjedna kako je dovršila kriminalističko istraživanje i podnijela kaznenu prijavu protiv 52-godišnjeg hrvatskog državljanina kojeg se sumnjiči za kaznena djela protiv okoliša. On je na području Gračaca u više navrata postavio otrov na lešine domaćih životinja u cilju uništavanja divljih životinja. Zbog tih otrovnih mamaca su uginuli vukovi, lisica i suri orao - stoji u priopćenju Udruge Biom. 

Podsjetili su na gnusne događaje: 

- Istraga je bila pokrenuta nakon što su u subotu 18. siječnja 2020. lokalni lovci na području Mazina u Lici pronašli lešine vuka i lisice, a u blizini i dva mrtva teleta, za koja je utvrđeno da su postavljeni kao otrovni mamci. Na poziv, lovoovlašteniku se pridružili zaposlenici Bioma, koji su obavijestili inspekciju zaštite prirode i veterinarsku inspekciju Državnog inspektorata, policiju i članove Interventnog tima za vuka i risa pri Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, JU Natura Jadera, Laboratorij za forenziku Veterinarskog fakulteta u Zagrebu te javnost. Dva tjedna kasnije su zaposlenici Bioma gotovo na istom mjestu našli uginulu jedinku surog orla i još jedan otrovni mamac te su ponovno obaviještene nadležne službe. 

Fascinantne fobije: Veliki medo ne izaziva toliki strah kao pauk
Fascinantne fobije: Veliki medo ne izaziva toliki strah kao pauk

Iz Udruge Biom priopćili su da je svaki otrovni mamac u prirodi ozbiljan rizik za divlje i domaće životinje.

- Netko tko želi trovati lisicu, ubit će namjerno ili nenamjerno susjedovog psa, vuka, čaglja, orla, škanjca, gavrana i puno više sitnih ili velikih životinja. Štoviše, otrov se može širiti nekontrolirano na veliko područje i počiniti ogromne štete za bioraznolikost. Ipak, započeta suradnja udruga, veterinara, državnih službenika i lovaca daje rezultate u nalaženju i kažnjavanju zločina protiv prirode - naveli su u udruzi. 

Posebno su se osvrnuli na ovaj uspjeh policije.

- Uspjeh istrage policije u Gračacu je iznimno značajan, ako se uzme u obzir da u Republici Hrvatskoj unutar MUP-a ne postoji niti jedna služba, odjel ili barem pojedinci koji se posebno bave zločinima protiv prirode. Takve službe, poput britanskog NWCU-a, španjolske SEPRONA-e te talijanske CUFAA-e, postoje u većini drugih europskih zemalja. Ipak, unatoč nepostojanju takvih institucija u Hrvatskoj, ovaj slučaj imao je potporu Državnog inspektorata, Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Centra “Ivan Vučetić”, Veterinarskog fakulteta, Centra za peradarstvo Hrvatskog veterinarskog instituta i drugih tijela, te ovaj slučaj nije ostao samo u ladicama. Iako nesretni zbog otrovanih životinja, radosni smo da je i naš rad doprinio koordinaciji svih uključenih - napominje Vedran Lucić, suradnik za zaštitu prirode iz Udruge Biom.

Pčele u Međimurju su otrovane: 'Ministrica je obećala pomoć'
Pčele u Međimurju su otrovane: 'Ministrica je obećala pomoć'

Podsjećaju da su zbog trovanja u Hrvatskoj izumrle dvije vrste supa. Također, trovanje je zabranjeno u svim zemljama Europe još od 1980.ih, kako zbog dobrobiti samih životinja i prirode, tako i zbog sigurnosti ljudi, posebice djece.

- Prema dosadašnjima saznanjima, najčešće korišteni otrovi u Hrvatskoj su karbofuran i metomil. Čak i najmanja količina karbofurana može usmrtiti ljude koji dođu u kontakt s njim te je odavno zabranjen u EU. Otrov može počiniti nepovratne štete u divljem svijetu. Na taj način su u Hrvatskoj izumrle dvije vrste supa. Strvinari su efikasno uklanjali lešine iz prirode i time nas štitili od bjesnoće, antraksa i drugih zaraznih bolesti. Godine namjernog trovanja vukova, medvjeda, čagljeva i pasa rezultirale su time da su sup starješina i crkavica izumrli u Hrvatskoj. Zadnja vrsta – bjeloglavi sup – isto je ugrožena - navode iz Bioma.

- Ovaj slučaj trovanja pokazuje da trovači mogu biti otkriveni, a nadamo se i kažnjeni. Sa svakim novim trovanjem divljih životinja iskustvo naših institucija u otkrivanju počinitelja raste kao i motivacija da se trovanju divljih životinja stane na kraj. Naravno, sada je na pravosuđu da to procesuira, te se nadamo da nedostatak sudaca koji su dodatno educirani o zločinima protiv prirode neće utjecati na ishode ovih procesa - zaključio je Vedran Lucić iz Bioma.

Pozitivno je da razni dionici – ekolozi, lovci, veterinari, čuvari prirode, državna inspekcija i policija mogu surađivati u borbi protiv trovanja divljih životinja, a za očuvanje naše zajedničke prirodne baštine.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 79
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...
PREFERENCIJALNI GLASOVI

Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...

Preferencijalni glasovi su skinuli mandate Mostu, Domovinskom pokretu, PGS-u, ali otkrili i stranačke netrpeljivosti i pomrsili planove šefovima stranaka. Čačić i Glavašević ipak neće u Sabor