Obavijesti

News

Komentari 4

Otvoren je Festival svjetske književnosti, okupit će 50 svjetskih književnih zvijezda

Otvoren je Festival svjetske književnosti, okupit će 50  svjetskih književnih zvijezda
6

Književnici iz 16 zemalja prisustvovat će na više od 30 književnih događaja na ovogodišnjem 9. festivalu. U središtu interesa bit će slovenska književnost, a najveća zvijezda je nobelovka Aleksijevič

VIDEO

- Kako su dani prolazili sve smo više bili uzbuđeni, dotjerali smo posljednje sitnice i spremamo se za najljepši period u godini, za vrijeme u kojem je književnost u centru zbivanja.

Ushićeno su to rekli iz organizacije Festivala svjetske književnosti, koji je jučer započeo po deveti put. Svečano otvorenje 9. Festivala svjetske književnosti mogli ste pratiti na HRT-u na Sunčanoj strani Prisavlja. Razgovor s gostima Zoranom Predinom, Manuelom Vilasom i Draganom Velikićem vodila je Karolina Lisak Vidović, a Alma Prica i Matija Dedić izveli su svoj ulomak iz predstave “Simone, fragmenti” u režiji Snježane Banović.

Jedan od najvažnijih španjolskih pisaca, Manuel Vilas razgovarao je o svom bestseleru 'Ordesa', u kojem je iznio priču o djetinjstvu i gubitku roditelja, razvodu, roditeljstvu, siromaštvu, ovisnosti i umjetnosti.

Dragan Velikić književnik je i glazbenik, a ujedno i jedan od najvažnijih srpskih pisaca. 
- Prvi roman napisao sam nakon četvrtog razreda srednje škole. Uvijek sam vjerovao da sam pisac, iako godinama nisam pisao. Sad to mogu reći, kad sam se ostvario kao autor. Iako sam se bavio glazbom neko vrijeme, u meni je uvijek bila čežnja prema literaturi. 

Zoran Predin je uz gitaru otpjevao svoju pjesmu 'Bez tragova i sjene', a ispričao je i kakvu je bitku kantautor u njemu vodio s piscem: 
- Kantautor u meni najprije je ismijavao pisca, no on je sve veći i na kraju je između njih nastala simbioza - objasnio je.

Kako kaže, kad piše tekst za pjesmu, rob je ritma, žanra i instrumenata pa ima vrlo malo riječi.

- Kad pišeš literaturu, imaš sve riječi svijeta. 

Festival će do 11. rujna ugostiti više od pedeset književnika iz čak šesnaest zemalja. Ove su godine u središtu interesa slovenska književnost i obilježavanje stote obljetnice djelovanja Francuskog instituta u Zagrebu, a bit će predstavljena bjeloruska književnost i njezini autori. Najveća zvijezda ovogodišnjeg festivala dobitnica je Nobelove nagrade za književnost, Svetlana Aleksijević.

- Sa željom da očuva, podupre i oživi kulturnu scenu u Hrvatskoj, HEP već dugi niz godina podupire projekte iz područja umjetnosti i kulture, ali i projekte koji za cilj imaju očuvanje tradicije i baštine - naglasili su iz organizacije. Ulaz se plaća za većinu događaja koji se odvijaju u Hrvatskom glazbenom zavodu. Ulaznica stoji 30 kn i vrijedi kao vaučer u vrijednosti od 20 kn za jednokratnu kupnju u festivalskoj knjižari tijekom Festivala (Hrvatski glazbeni zavod) i u Knjižari Fraktura (Ulica kneza Mislava 17) do 30. 9. 2021.

Broj mjesta je ograničen zbog epidemioloških mjera pa je mudro ulaznice kupiti na vrijeme. Ulaz u Knjižaru Fraktura se ne naplaćuje, a tribine se održavaju uz provođenje i pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera. Broj posjetitelja bit će ograničen na 20 ljudi u Knjižari i 15 na terasi ispred nje, stoga se moli posjetitelje da se što prije prijavite na promocije@fraktura.hr. Za ulazak na programe obavezna je COVID potvrda, ili potvrda o oporavku od bolesti u posljednjih 6 mjeseci uz 1 dozu cjepiva, ili negativan PCR (ne stariji od 72 sata), ili antigenski (RAT) test (ne stariji od 48 sati).

- Na početku svake kulturne sezone treba događaj na kojem će gostovati najeminentnija imena svjetske i domaće književnosti - zaključuju organizatori, a večer je privedena kraju jednom od najpoznatijih citata 'čitajte da biste živjeli' velikog Gustava Flauberta.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa