Obavijesti

News

Komentari 3

Premijer Andrej Plenković je otvorio 17. Noć muzeja i Romski edukacijsko-kulturni centar

Premijer Andrej Plenković je otvorio 17. Noć muzeja i Romski edukacijsko-kulturni centar
8

Noć muzeja, koja se ove godine održava sedamnaesti put, počela je u petak u novootvorenom Romskom edukacijsko-kulturnom centru, gdje je i otvorena izložba "Tragovima romske kulture – zaslužni među nama“

VIDEO

Drugu pandemijsku godinu zaredom, za muzeje u cijelom svijetu izuzetno izazovnu, Noć muzeja održava se online i, ondje gdje je to moguće s obzirom na epidemiološke mjere, u muzejima.

Plenković: Obrazovanje presudno za puno uključenost Roma u hrvatsko društvo

U skladu sa situacijom kojoj su se našli muzeji odabrana je i ovogodišnja tema "Muzeji - između stvarnog i digitalnog - Vol. 2".

Svečano otvorenje ovogodišnje Noći muzeja popratilo je otvorenje Romskog edukacijsko-kulturnog centra u Zagrebu i ondje postavljena izložba "Tragovima romske kulture – zaslužni među nama“.

Premijer Andrej Plenković podsjetio je na sve što je ova vlada napravila dosad za romsku zajednicu, najavivši nastavak te potpore, među ostalim i na velikoj međunarodnoj konferenciji koja se priprema 8. travnja, na kojoj će se sagledati položaj Roma u Hrvatskoj, Europi i globalno.

Uživajte u Noći muzeja 2022. u online i stvarnoj uživo verziji
Uživajte u Noći muzeja 2022. u online i stvarnoj uživo verziji

Naglasio je kako je tema obrazovanja najvažnija tema za cijelo hrvatsko društvo i budućnost, ali i presudna za punu uključenost Roma u hrvatsko društvo i ključna da najmlađi pripadnici romske zajednice ostanu u školskom ciklusu do kraja.

"Zato mi se čini da će projekt koji smo pokrenuli s Ministarstvom znanosti još 2020. kada je donesen kurikulum za nastavnik predmet 'Jezik i kultura romske nacionalne manjine' u osnovnim i srednjim školama zasigurno pridonijeti čuvanju identiteta specifičnosti jezika i kulture i postati signal mladim Romima da će, kada dođu u školu, imati osjećaj da baštine svoj identitet i kulturu", poručio je.

Današnji događaj, otvorenje centra za koji su izdvojili nešto više od četiri milijuna kuna, ocijenio je gotovo samim vrhom njihove suradnje i aktivnosti.

"Jasno je da je trend stalnog povećanja na konkretne projekte od kojih romska zajednica ima koristi, a hrvatsko društvo je uključivije i bogatije nego što je bilo prije nego što smo vodili ovakvu politiku", zaključio je.

Obuljen Koržinek: Nema masovnosti, ali ima velikog interesa

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek rekla je kako su se u Noći muzeja oni uvijek otvarali prema publici i drugim područjima društvenog djelovanja, pa joj je drago da je ove večeri tu i otvorenje Romsko-edukacijskog kulturnog centra, "jer i to je poruka da je kultura most koji nas povezuje kao građane bez obzira na našu pripadnost i stvara vrijednosti na kojima temeljimo razvoj društva i društva".

"Proteklih godina Noć muzeja je bila ona manifestacija koja je svojom masovnošću potvrđivala interes za upoznavanje muzeja i kulturne baštine, zadnje dvije godine, nažalost, zbog epidemioloških uvjeta ne možemo govoriti o masovnom posjećivanja muzeja, ali možemo o jednako velikom interesu i za muzeje i za ono što oni čuvaju i prezentiraju", istaknula je.

Pandemijska Noć muzeja: 2021. godine održava se u digitalnom okruženju - prijave su otvorene
Pandemijska Noć muzeja: 2021. godine održava se u digitalnom okruženju -  prijave su otvorene

Ministrica je pozvala građane da se uključe u neki od bogatih virtualnih programa ili obiđu muzeje koji su u okviru manifestacije otvoreni, ali da i mimo ove večeri posjećuju muzeje jer će uvijek naći nešto što će ih zainteresirati i što će nešto naučiti.

Saborski zastupnik Veljko Kajtazi rekao je da se danas ne otvara samo objekt nego budući prostor okupljanja romske, ali i šire zajednice i mjesto koje će postati mjesto stvaranja novih prilika kroz različitih vidova obrazovnih procesa primarno za romsku zajednicu, ali i za sve one koji žele znati o romskoj kulturi.

Zahvalio je aktualnoj vladi koja je, rekao je, od 2016. do danas napravila najveće iskorake, ne samo za romsku zajednicu nego za sve manjine u našem društvu, a "plodovi ovog rada su neizmjeran doprinos integracije romske zajednice u hrvatskom društvu."

Vlasta Krklec, predsjednica Hrvatskog muzejskog društva, rekla je kako u Noći muzeja sudjeluje 210 muzeja, galerija i drugih baštinskih institucija u Hrvatskoj s 450 različitih kulturnih sadržaja koje se mogu pretraživati putem digitalne platforme manifestacije.

"Posebno nas veseli i otvorenje Romskog edukacijsko-kulturnog centra koji će zasigurno postati mjesto dobre energije, druženja, učenja za sve pripadnike romske zajednice svih starosnih skupina, osobito najmlađe populacije", istaknula je.

Građani diljem zemlje do dugo u noć obilazili muzeje i galerije
Građani diljem zemlje do dugo u noć obilazili muzeje i galerije

Izložba "Tragovima romske kulture – zaslužni među nama“ donosi portrete istaknutih romskih umjetnika, znanstvenika, sportaša, aktivista i političara koji su svojim idejama, stvaralaštvom i trudom ostavili veliki doprinos u izgradnji boljega društva.

Na otvorenju su bili i potpredsjednik vlade Boris Milošević, rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, izaslanica zagrebačkog gradonačelnika Ivana Kekin, izaslanik zagrebačkog muftije Mevludina efendija Arslani.

Nakon otvorenja Noći muzeja premijer i ostali uzvanici posjetili su izložbu "Kopač" u Meštrovićevom paviljonu.

Detaljne informacije o programima hrvatskih muzeja u Noći muzeja mogu se pronaći na web stranicama muzeja i institucija, kao i na Facebook stranici te popularne manifestacije.

Hrvatsko muzejsko društvo organizira Noć muzeja u Hrvatskoj od 2005. godine, kada je sudjelovalo samo šest zagrebačkih muzeja. Od 2007. ona prerasta u nacionalnu manifestaciju, koju je dosad posjetilo 3.635.127 ljudi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.