Obavijesti

News

Komentari 3

Premijer Andrej Plenković je otvorio 17. Noć muzeja i Romski edukacijsko-kulturni centar

Premijer Andrej Plenković je otvorio 17. Noć muzeja i Romski edukacijsko-kulturni centar
8

Noć muzeja, koja se ove godine održava sedamnaesti put, počela je u petak u novootvorenom Romskom edukacijsko-kulturnom centru, gdje je i otvorena izložba "Tragovima romske kulture – zaslužni među nama“

VIDEO

Drugu pandemijsku godinu zaredom, za muzeje u cijelom svijetu izuzetno izazovnu, Noć muzeja održava se online i, ondje gdje je to moguće s obzirom na epidemiološke mjere, u muzejima.

Plenković: Obrazovanje presudno za puno uključenost Roma u hrvatsko društvo

U skladu sa situacijom kojoj su se našli muzeji odabrana je i ovogodišnja tema "Muzeji - između stvarnog i digitalnog - Vol. 2".

Svečano otvorenje ovogodišnje Noći muzeja popratilo je otvorenje Romskog edukacijsko-kulturnog centra u Zagrebu i ondje postavljena izložba "Tragovima romske kulture – zaslužni među nama“.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Premijer Andrej Plenković podsjetio je na sve što je ova vlada napravila dosad za romsku zajednicu, najavivši nastavak te potpore, među ostalim i na velikoj međunarodnoj konferenciji koja se priprema 8. travnja, na kojoj će se sagledati položaj Roma u Hrvatskoj, Europi i globalno.

Uživajte u Noći muzeja 2022. u online i stvarnoj uživo verziji
Uživajte u Noći muzeja 2022. u online i stvarnoj uživo verziji

Naglasio je kako je tema obrazovanja najvažnija tema za cijelo hrvatsko društvo i budućnost, ali i presudna za punu uključenost Roma u hrvatsko društvo i ključna da najmlađi pripadnici romske zajednice ostanu u školskom ciklusu do kraja.

"Zato mi se čini da će projekt koji smo pokrenuli s Ministarstvom znanosti još 2020. kada je donesen kurikulum za nastavnik predmet 'Jezik i kultura romske nacionalne manjine' u osnovnim i srednjim školama zasigurno pridonijeti čuvanju identiteta specifičnosti jezika i kulture i postati signal mladim Romima da će, kada dođu u školu, imati osjećaj da baštine svoj identitet i kulturu", poručio je.

Današnji događaj, otvorenje centra za koji su izdvojili nešto više od četiri milijuna kuna, ocijenio je gotovo samim vrhom njihove suradnje i aktivnosti.

"Jasno je da je trend stalnog povećanja na konkretne projekte od kojih romska zajednica ima koristi, a hrvatsko društvo je uključivije i bogatije nego što je bilo prije nego što smo vodili ovakvu politiku", zaključio je.

Obuljen Koržinek: Nema masovnosti, ali ima velikog interesa

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek rekla je kako su se u Noći muzeja oni uvijek otvarali prema publici i drugim područjima društvenog djelovanja, pa joj je drago da je ove večeri tu i otvorenje Romsko-edukacijskog kulturnog centra, "jer i to je poruka da je kultura most koji nas povezuje kao građane bez obzira na našu pripadnost i stvara vrijednosti na kojima temeljimo razvoj društva i društva".

"Proteklih godina Noć muzeja je bila ona manifestacija koja je svojom masovnošću potvrđivala interes za upoznavanje muzeja i kulturne baštine, zadnje dvije godine, nažalost, zbog epidemioloških uvjeta ne možemo govoriti o masovnom posjećivanja muzeja, ali možemo o jednako velikom interesu i za muzeje i za ono što oni čuvaju i prezentiraju", istaknula je.

Pandemijska Noć muzeja: 2021. godine održava se u digitalnom okruženju - prijave su otvorene
Pandemijska Noć muzeja: 2021. godine održava se u digitalnom okruženju -  prijave su otvorene

Ministrica je pozvala građane da se uključe u neki od bogatih virtualnih programa ili obiđu muzeje koji su u okviru manifestacije otvoreni, ali da i mimo ove večeri posjećuju muzeje jer će uvijek naći nešto što će ih zainteresirati i što će nešto naučiti.

Saborski zastupnik Veljko Kajtazi rekao je da se danas ne otvara samo objekt nego budući prostor okupljanja romske, ali i šire zajednice i mjesto koje će postati mjesto stvaranja novih prilika kroz različitih vidova obrazovnih procesa primarno za romsku zajednicu, ali i za sve one koji žele znati o romskoj kulturi.

Zahvalio je aktualnoj vladi koja je, rekao je, od 2016. do danas napravila najveće iskorake, ne samo za romsku zajednicu nego za sve manjine u našem društvu, a "plodovi ovog rada su neizmjeran doprinos integracije romske zajednice u hrvatskom društvu."

Vlasta Krklec, predsjednica Hrvatskog muzejskog društva, rekla je kako u Noći muzeja sudjeluje 210 muzeja, galerija i drugih baštinskih institucija u Hrvatskoj s 450 različitih kulturnih sadržaja koje se mogu pretraživati putem digitalne platforme manifestacije.

"Posebno nas veseli i otvorenje Romskog edukacijsko-kulturnog centra koji će zasigurno postati mjesto dobre energije, druženja, učenja za sve pripadnike romske zajednice svih starosnih skupina, osobito najmlađe populacije", istaknula je.

Građani diljem zemlje do dugo u noć obilazili muzeje i galerije
Građani diljem zemlje do dugo u noć obilazili muzeje i galerije

Izložba "Tragovima romske kulture – zaslužni među nama“ donosi portrete istaknutih romskih umjetnika, znanstvenika, sportaša, aktivista i političara koji su svojim idejama, stvaralaštvom i trudom ostavili veliki doprinos u izgradnji boljega društva.

Na otvorenju su bili i potpredsjednik vlade Boris Milošević, rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, izaslanica zagrebačkog gradonačelnika Ivana Kekin, izaslanik zagrebačkog muftije Mevludina efendija Arslani.

Nakon otvorenja Noći muzeja premijer i ostali uzvanici posjetili su izložbu "Kopač" u Meštrovićevom paviljonu.

Detaljne informacije o programima hrvatskih muzeja u Noći muzeja mogu se pronaći na web stranicama muzeja i institucija, kao i na Facebook stranici te popularne manifestacije.

Hrvatsko muzejsko društvo organizira Noć muzeja u Hrvatskoj od 2005. godine, kada je sudjelovalo samo šest zagrebačkih muzeja. Od 2007. ona prerasta u nacionalnu manifestaciju, koju je dosad posjetilo 3.635.127 ljudi.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer