News

Komentari 178

Otvorila kafić i došla joj policija: 'Samohrana sam majka, a sad preživljavam posuđujući novac'

Otvorila kafić i došla joj policija: 'Samohrana sam majka, a sad preživljavam posuđujući novac'

Unatoč daljnjoj zabrani rada ugostiteljskih objekata, Trogiranka Lucija Barada Frana u ponedjeljak je otvorila vrata svog kafića, a policajce koji su ubrzo došli zamolila je 'molim vas, ovo radim za svoju egzistenciju'

 Lucija Barada Frana jedna je od nekoliko tisuća ugostitelja koji su uslijed epidemioloških mjera bili prisiljeni obustaviti svoj rad - a time i onemogućiti svoj izvor prihoda potrebnih za život. No, nije više mogla čekati popuštanja mjera i pridružila se inicijativi #otvorisvojkafić uz poruku 'hoćemo raditi' te je u ponedjeljak u podne otvorila vrata svog objekta.

- Pojavila se inicijativa ugostitelja, i na istoimenoj Facebook grupi, javili su se i drugi koji ne mogu preživjeti od 4000 kuna. Stavila sam fotografije na društvenu mrežu i nadala se da nas je više koji šaljemo istu poruku - da želimo pošteno raditi i živjeti od svojeg rada - rekla je za Dnevnik.hr.

Lucija je vlasnica kafića na benzinskoj pumpi te ga je otvorila u nadi da će više ugostitelja biti jednako hrabro te će time poslati poruku institucijama da im zatvaranjem ugrožavaju egzistenciju. Ipak, ispostavilo se da nitko drugi nije otvorio.

- Policajci su došli oko 15:30, zatekli su mene i sedmero gostiju. Gosti su bili moji prijatelji koji su došli iskazati podršku. Pridržavali su se mjera, imali maske i bili na distanci. Policajci su ih popisali - ispričala je.

Objasnila je kako je znala da će policija doći, a oni su joj potvrdili da su dobili prijavu. Prethodno se konzultirala s knjigovođom koji ju je upozorio da ne može izdavati račune, pa je odlučila staviti besplatna pića i kutije za donacije. Znala je kako je u prekršaju, no kako sama ističe, 'našla se pred zidom'.

Posuđuje od prijateljice za hranu

 - Ja sam i njima rekla – sve što želim je moje pravo na rad, imam dijete s kojim sama živim, na rubu smo egzistencije. Pritisnuli su me uz zid. Plaćam državi sve što treba, nisam na crnoj listi, ali ne mogu živjeti od 4000 kuna - rekla je za Dalmacija Danas.

Kao samohrana majka, objasnila je, prisiljena je od prijateljice posuđivati 500 kuna za hranu djetetu.

Policija je nije privela, no zaradila je prekršajnu prijavu  i zapečatili su joj lokal, ali su joj rekli da će moći otvoriti kad i svi ostali.

Iako se kazne boji, kaže da je trenutno zatvaranje neizdrživo do te mjere da je naprosto nešto morala učiniti.

Najčitaniji članci