Obavijesti

News

Komentari 4

'Ovaj prosvjed umjetnika je bespotreban, a Možemo, koji diže ovu temu, je licemjeran'

'Ovaj prosvjed umjetnika je bespotreban, a Možemo, koji diže ovu temu, je licemjeran'

Poručujem zastupnici Raukar Gamulin da je mogla dio energije uložiti u to da stranačke kolege u Zagrebu uvjeri da je za umjetnike neizmjerno važno da znaju s kojim sredstvima raspolažu na vrijeme, kaže ministrica

VIDEO

Mislim da je ovo bespotreban prosvjed jer smo dogovorili s predstavnicima strukovnih udruga i, kao što smo i najavili, idemo u finalizaciju cjelovitog  Zakona o umjetnicima i obavljanja umjetničke djelatnosti, poručila je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek komentirajući današnji prosvjed samostalnih umjetnika na Markovu trgu ,nezadovoljnih prijedlogom povećanja koeficijenta za izračun mirovina. 

Naime, oni žele da im se status izjednači sa zaposlenim umjetnicima, kojima se doprinos uplaćuje iz bruto plaća, i poveća koeficijent s 1,2 na 1,8, a ministrica ih podsjeća kako im je SDP-ova vlada smanjila 2002. koeficijent na 0,35, a HDZ-ova ga 2004. povećala na 1,2, da bi ga onda spustila u okviru kriznih mjera na 0,8, a sad ponovno diže.

- I sada kada su se ispravljali pojedini segmenti tog Zakona iz tog kriznog vremena ispravljen je i ovaj koeficijent, koji obuhvaća oko 1400 umjetnika. Pokazalo se da jedan velik broj umjetnika djeluje izvan sustava i da nema nikakvu zaštitu i upravo zbog toga je važno donijeti cjelovit Zakon, koji će cjelovito pogledati one umjetnike koji samostalno obavljaju djelatnost, koji su obuhvaćeni pravom na uplatu doprinosa i koji nisu - kazala je pa podsjetilo na još nekoliko činjenica.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Čula sam da je na tom prosvjedu iskazana određena skepsa o tome da će naša Vlada nešto napraviti za umjetnike pa bih ih ja samo podsjetila da sam zatekla budžet za kulturu na 0,56, a da je sada 1,37, da smo odmah od prve godine mog mandata počeli redovito na vrijeme objavljivati rezultate financiranja kulture, što je najvažnije za stabilnost i sigurnost onih koji rade u kulturnom sektoru, da smo pokrenuli izravne potpore, povećali sve naknade koje idu izravno samostalnim umjetnicima... - navela je pa se obrušila na platformu Možemo koja je u Zagrebu na vlasti, a koja kritizira nju i njeno Ministarstvo. 

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

Zagreb: Prosvjed samostalnih umjetnika za veći mirovinski koeficijent 03:29

-  Moram reći da mi je jako licemjerno da nam ovu temu, ne kažem prosvjed, on je legitiman, diže platforma Možemo, koja je u Zagrebu dočekala ožujak da bi objavili rezultate financiranja za ovu godinu, a umjetnici ne mogu raditi ako nemaju sredstva. Ta tema je dizana od strane saborske zastupnice Urše Raukar Gamulin, a ja sam joj više puta poručila i poručujem joj i sada da je mogla dio energije uložiti u to da svoje stranačke kolege u Zagrebu uvjeri da je za umjetnike neizmjerno važno da znaju s kojim sredstvima raspolažu na vrijeme, a ne tek u trećem mjesecu - poručila je ministrica ponovivši kako se radi na cjelovitom Zakonu. 

- Zajedno ćemo s predstavnicima strukovnih udruga donijeti prijedlog cjelovitog Zakona i, nadam se, značajno unaprijediti status samostalnih umjetnika. To nije samo pitanje koeficijenata nego i uređenja poreznih olakšica, dodatnih potpora, sigurnosti freelancera... - istaknula je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS