News

Komentari 199

Ovako se reže: Evo recepta za našu Vladu i Zorana Milanovića

Ovako se reže: Evo recepta za našu Vladu i Zorana Milanovića

Naša Vlada ne mora gledati prema Njemačkoj i Skandinaviji kako uštedjeti i smanjiti rupe u proračunu. Neka pogledaju neke naše gradonačelnike i načelnike

Pati se naša Vlada već godinu i pol, ministri i premijer Milanović traže način da uštede i da rupa u proračunu bude manja, ali bez većeg uspjeha. I dok u Njemačkoj i skandinavskim zemljama vide najveće uzore, možda bi trebali pogledati što se događa u njihovu dvorištu. 

Nakon lokalnih izbora mnogi su se mladi i često neiskusni političari našli u istoj situaciji kao sam državni vrh. Situacija u gradskim i općinskim blagajnama bila je “ne loša nego očajna i grozna”. Trebalo je poduzeti drastične mjere.

Metković: Petrov sebi i svim službenicima smanjio plaće za 30%

Nije bilo lako mladom psihijatru Boži Petrovu, koji je naslijedio mjesto metkovskoga gradonačelnika od “kralja mandarina” Stipe Gabrića Jamba. Dug Metkovića iznosi 12 milijuna kuna, plus dugovanja prema 101 dobavljaču. 

Jedan od prvih poteza novoga gradskog vijeća bilo je smanjenje plaće gradonačelniku, njegovim zamjenicima i svim gradskim službenicima za 30 posto te ukidanje naknade gradskim vijećnicima. Za svaku sjednicu vijeća dobiju točno jednu kunu. 

Đurđevac: Lacković volontira, drugima smanjio plaću za 21%

Nakon što je Željko Lacković, novoizabrani gradonačelnik za 21 posto smanjio plaće zaposlenicima Gradske uprave i tvrtkama u vlasništvu Grada Đurđevca, povukao je i nove nepopularne poteze. Razriješio je dva člana Nadzornog odbora đurđevačkih „Komunalija“. Novi NO je smijenio direktora „Komunalija“, Marijana Blažoka, pojasnio je u petak Lacković na konferenciji za novinare. 

- Predsjednik NO Ivan Topolčić, koji je ujedno i vlasnik tvrtke Đurđevčanka d.o.o., nije štitio interes „Komunalija“ već vlastiti interes i interes svoje tvrtke koja od 2010. godine nije plaćala plin i vodu i duguje 100.000 kuna. Ujedno je i on kao fizička osoba dužan za plin 4200 kuna. To nije veliki novac, ali je on morao biti primjer, jer je za rad u NO primao i naknadu u iznosu od 500 kuna - kazao je Lacković. Ujedno je „Đurđevčanka“ nepostojećim potraživanjem prema „Komunalijama“ od 100 000 kuna zatvorila svoju obvezu prema „Natura Agro“, koja je bila dužna „Komunalijama“ i završila u stečaju. Dodatnu sjenu na tu transakciju baca i činjenica da je direktor „Nature Agro“ Željko Blažok, član HDZ-a, rođeni brat smijenjenom direktoru „Komunalija“ Marijanu Blažoku koji je član SDP-a. Stoga Lacković vidi u tim odnosima razlog zašto su provedene sumnjive transakcije, za koje nitko nije postavljao pitanja, do njegovog dolaska na čelo Grada. Prvi čovjek Đurđevca kaže kako „Đurđevčanku“ nitko godinama nije pitao za dugove, dok su istovremeno „Komunalije“ zbog duga fizičkim osobama od 500 kuna slale ovrhu. 

Ujedno je uz Topolčića, koji je svojevremeno bio i gradonačelnik Đurđevca, iz NO „Komunalija“ smijenjen i Vlado Rep, prvi čovjek đurđevačkog HDZ-a, što će najvjerojatnije dodatno zakomplicirati Lackoviću ostanak na funkciji gradonačelnika, jer je najavio i podnošenje kaznenih prijava protiv osoba koje su sudjelovale u fiktivnom zatvaranju duga „Đurđevčanke“ prema „Komunalijama“. Podsjećamo da Ž. Lacković funkciju gradonačelnika obnaša volonterski bez kune naknade, a izabran je kao nezavisan kandidat.  

Sutivan na Braču: Najavili otkaze i prenamjene novca iz proračuna

S dubiozama u proračunu susreli su se i novi čelnici Sutivana na Braču. Zasad je dug oko 10 milijuna kuna. Načelnik općine Ranko Blažević i predsjednik općinskog vijeća Matko Radolfi vlast su osvojili također kao neovisni kandidati s listom Volim Sutivan, a sad najavljuju otkaze i prenamjene trošenja proračuna. 

Kažu kako je nevjerojatno da njihova općina ima 19 zaposlenika, a sve druge na istom otoku imaju maksimalno sedam. Ovrhe su pokrenuli praktički čim su sjeli na nova radna mjesta kako bi što prije naplatili barem dio potraživanja. Kažu, nema više dugih pauza zaposlenika i sličnog izbjegavanja posla, kako je bilo uobičajeno za prošle administracije. 

Načelnikova vrata otvorena su svima i uvijek, i to bez najavljivanja. Žele rješavati probleme odmah. 

Općina Karojba: Rosić si smanjio plaću za 25 posto

Općinu Karojba u Istri čeka sličan scenarij. Novi načelnik Alen Rosić sebi je smanjio plaću za 25 posto i neće je smanjivati više nikome. Rosić se prije nije bavio politikom, a na lokalnim je izborima pobijedio već u prvom krugu. 

Ovi odgovorni gradonačelnici i načelnici mogli bi poslužiti premijeru Milanoviću kao životni primjer visoko podignute letvice, o kojoj često govori. Krajnje je vrijeme da nešto konačno i učini.

Najčitaniji članci