Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ovdje će 40 godina živjeti monstrum Damir Voškion!

Na odjel forenzike u Popovači stiže pulski ubijica Damir Voškion. Sud ga je proglasio neubrojivim te ga osudio na liječenje u psihijatrijskoj ustanovi...

Jurica Galoić
Foto: Jurica Galoić
21 komentara

Zavod za forenzičku psihijatriju Neuropsihijatrijske bolnice Popovača, najveći u državi, napokon ima bolje sigurnosne uvjete. Postavili su kamere, pojačali vrata i uredili sobu za izolaciju. Za 200 forenzičkih pacijenata poboljšali su i kvalitetu života - šest soba pretvorili su u dvokrevetne s kupaonicom, a Zavod ima i novouređene sanitarne čvorove. Novi stanovnik Zavoda bit će i Damir Voškion (48), koji je u studenom 2007. godine u obiteljskoj kući ubio oca Renata (70), šogoricu Natašu (36), brata Deana (40) te nećake Karlu (7) i Maura (63 dana). Sud ga je proglasio neubrojivim te ga osudio na prisilno liječenje u psihijatrijskoj ustanovi koje može trajati maksimalno 40 godina. U utorak ističe prvih šest mjeseci njegova liječenja. Od danas bi u Popovači trebao početi Voškionov boravak, o čijem će produžetku sud odlučivati svakih godinu dana - i to u bolnici.
Popovača je, naime, jedina ustanova u koju dolaze suci kako bi raspravljali o pacijentu. Voškionova je presuda potaknula pitanja o sigurnosti na odjelima forenzike, gdje borave bolesni ljudi koji su u stanju neubrojivosti činili najmonstruoznije zločine.- Na Zavodu u Popovači liječe se najmanje pet do šest godina - kaže šefica Zavoda prim. dr. Tija Žarković-Palijan. Mahom je riječ o psihotičnim ljudima, a njihovo je liječenje zahtjevno i dugotrajno. Za mnoge od njih, nakon što uđu, više nitko ne pita. Ipak, statistike kažu da većina onih koji izađu ne počini ponovno zločin. Bolnica im pomaže naći posao i smještaj. Nakon izlaska su još tri godine na uvjetnoj. Na žalost, među njima ima i onih koji se nikad ne rehabilitiraju dovoljno dobro za povratak u društvo.

RUŽIČASTI ILI LJUBIČASTI ZIDOVI SMANJUJU AGRESIJU
Sisačko-moslavačka županija inicirala je poboljšanje higijenskih uvjeta, a milijun kuna od Ministarstva zdravstva utrošeno je na sigurnost, kaže ravnateljica bolnice prim. dr. Marina Kovač. Šefica Zavoda prim. dr. Tija Žarković-Palijan pojasnila je da su vodili računa i o bojama zidova u prostorijama, koji su sad uglavnom ljubičasti i ružičasti, bojama koje smanjuju agresiju. Na Zavodu s pacijentima radi stotinjak ljudi.

Možda vas zanima i ovo:
Message