Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
100 komentara

Ove godine u Jasenovcu će biti dvije komemoracije za žrtve?

Koordinacija židovskih općina odlučila je da će se u Jasenovcu okupiti 15. travnja. Savez antifašista, SNV i još neke udruge danas će odlučiti hoće li im se pridružiti

Foto: Pixsell
100 komentara

Koordinacija židovskih općina Hrvatske priopćila je u ponedjeljak da će ove godine komemoraciju žrtvama koncentracijskog logora Jasenovac održati u petak, 15. travnja, što znači da je odlučila bojkotirati službenu komemoraciju, zakazanu za  22. travnja, a neslužbenoj komemoraciji možda se priključe i predstavnici Srpskog narodnog vijeća (SNV), Saveza antifašista Hrvatske (SABA) i SDP-a.

Koordinacija židovskih općina još je prije tjedan dana najavila bojkot državne komemoracije u znak prosvjeda zbog "politike nečinjenja" u odnosu na izmjene postava muzeja u Jasenovcu, te "dnevnopolitičkih događanja vezanih uz relativizaciju i revitalizaciju ustaštva", a o mogućnosti da joj se priključe u bojkotu i organizaciji vlastite komemoracije danas trebaju odlučiti čelnici SNV-a i SABA-e.

Iz SDP-a se neslužbeno dozanje da bi na "alternativnu" komemoraciju žrtvama ustaškog logora mogao doći i predsjednik SDP-a Zoran Milanović, koji bi time također izbjegao sudjelovanje na službenoj komemoraciji.

Također, po neslužbenim informacijama, čelnici Koordinacije Ognjen Kraus, SNV-a Milorad Pupovac i SABA-e Franjo Habulin otišli su danas u Predsjedničke dvore na Pantovčaku, gdje će o tom problemu razgovarati s predsjednicom Republike Kolindom Grabar Kitarović.

Predsjednica je u međuvremenu izrazila zabrinutost zbog ponovnog jačanja ideoloških podjela, posebno u vezi s obilježavanjem sjećanja na nevine žrtve Jasenovca, te je pozvala sve građane, stranke i organizacije, Vladu i Sabor da se ujedine oko temeljnih vrijednosti društva, u ovom slučaju oko zajedničkog obilježavanja žrtava Jasenovca. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message