Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
0 komentara

Ovi izbori ključni su za Brexit: Otvorena birališta u Britaniji...

Johnson se nada dobiti većinu kako bi proveo izlazak iz EU-a koji je ispregovarao s Bruxellesom, a Corbyn pak u slučaju pobjede obećava novi referendum o Brexitu

Britain's Prime Minister Boris Johnson campaigns in South Benfleet
Foto: pool/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
0 komentara

Birališta u Velikoj Britaniji za prijevremene parlamentarne izbore otvorena su u četvrtak u 7 sati po lokalnom vremenu, a njihov ishod bit će ključan za izlazak zemlje iz Europske unije koji je premijer Boris Johnson obećao za 31. siječnja. 

Nekoliko sati prije izbora presudnih za Brexit konzervativni premijer Johnson i njegov laburistički protivnik Jeremy Corbyn otkrili su u srijedu svoje zadnje karte kako bi pobijedili na izborima.

Johnson se nada dobiti većinu kako bi proveo izlazak iz EU-a koji je ispregovarao s Bruxellesom, a Corbyn pak u slučaju pobjede obećava novi referendum o Brexitu.

Johnson je sazvao izbore kako bi prevladao blokadu parlamenta, u kojemu njegova manjinska vlada nije uspjela progurati zakonodavstvo kojim bi se regulirao izlazak Velike Britanije iz Europske unije, koji je morao biti odgođen do 31. siječnja.

Britain's Prime Minister Boris Johnson campaigns in South Benfleet KAMPANJA ZAVRŠAVA Johnson i Corbyn otkrili zadnje karte: 'Borimo se za svaki glas'

Bivši gradonačelnik Londona koji je krajem srpnja došao na vlast uz obećanje da će izvući zemlju iz EU-a, svoje zadnje predizborne skupove organizirao je na sjeveru i u središtu Engleske i u Walesu, područjima tradicionalno sklonim Laburističkoj stranci, ali i Brexitu.

Njegov protivnik Corbyn okupio je pristaše u Glasgowu, u Škotskoj. Obećao je biračima "nadu" i "sigurnost" te napao Johnsona zbog neiskrenosti, optuživši ga da "daje obećanja koja sutrašnjicu pretvaraju u opsjenu".

Po zadnjim anketama instituta YouGov Konzervativna stranka vodi sa 339 od 650 zastupničkih mjesta. To je 20 zastupnika manje nego u ranijim projekcijama tog instituta objavljenim 28. studenog, ali 22 više u odnosu na izbore 2017.

FILE PHOTO: Britain's Prime Minister Boris Johnson leaves Downing Street to head for the House of Commons as parliament discusses Brexit, sitting on a Saturday for the first time since the 1982 Falklands War, in London ANKETE UOČI IZBORA Johnsonova pobjeda više nije sigurna - gubi većinu mandata

Sučeljenom s najnovijim usponom laburista u anketama, Johnsonu prijeti mogućnošću izostanka većine u parlamentu koji će produljiti političku krizu.

- Borit ćemo se za svaki glas - istaknuo je u srijedu.

I konzervativci i laburisti obećavaju radikalne promjene: Johnson se obvezao da će do kraja siječnja, nakon triju odgoda, izvući Ujedinjeno Kraljevstvo iz EU-a.

KAKAV MANEVAR 'O jeb** ti!': Johnson je pred novinarima zbrisao u hladnjaču

Jeremy Corbyn obećava "zelenu industrijsku revoluciju" i milijarde za javne službe, napose za zdravstvo, koje trpe posljedice višegodišnje proračunske štednje.

Corbyn kani organizirati novi referendum o Brexitu, ali zauzima navodno "neutralno" stajalište, pa ga kritiziraju zbog nedovoljne jasnoće. 

Britanci imaju vremena izaći na birališta do 22 sata po lokalnom vremenu.

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message