Obavijesti

News

Komentari 68

Ovo je i Putinov rat protiv liberalne demokracije. Jer ona je zamišljena da guši diktatore

Ovo je i Putinov rat protiv liberalne demokracije. Jer ona je zamišljena da guši diktatore

Zašto se Putinova agresija na Ukrajinu tumači kao njegov pokušaj obračuna s liberalnom demokracijom? Zato što je ona zamišljena da ograničava diktatore i autokrate i da osigurava slobodu svim građanima.

VIDEO

Bi li Rusija bila tolika prijetnja Ukrajini, regiji i svijetu da nema Vladimira Putina?

To je pitanje koje se nameće u pripremama za agresiju i ruskoj invaziji na susjednu državu koje je zgrozilo i prestravilo svijet, ali i poslalo upozorenje o tome koliko su diktatori i autokrati opasni za svoje građane, pa i međunarodni poredak.

Rusija je postala Putin, Putin je postao Rusija.

Otud i analize Putinovih motiva za napad, među kojima se ističe i njegova navodna uvrijeđenost zbog "manjka respekta" koji su prema njemu osobno iskazali lideri SAD-a i europskih zemalja. Putin nije ovom prilikom samo uzeo čitavu zemlju kao taoca svojih kompleksa, mitomanije, grandomanije, već je i svijet postao žrtvom agresije Putinove Rusije.

Mnogi analitičari ovaj Putinov rat tumače njegovim pokušajem brutalnog i oružanog obračuna s liberalnom demokracijom koja je postala njegovim najvećim neprijateljem. 

Pod kontrolom

Liberalna demokracija zamišljena je, između ostalog, da autokrate i diktatore drži pod kontrolom. Jer bez te kontrole diktatori i autokrati nesmetano uništavaju svoje građane i vlastitu zemlju, kao što siju strah i nude uništenje ostatku svijeta.

U Rusiji nema opozicije jer njihovi čelnici završavaju u zatvorima ili kao žrtve atentata. Nema javnog mnijenja jer su mediji pod kontrolom ili pod prijetnjom države. U Rusiji se hapse prosvjednici protiv rata. U Rusiji nema demokratske kontrole Putina i njegovih podanika. On se ruga institucijama, što se vidjelo i iz onog ponižavajućeg razgovora s najbližim suradnicima u osvit invazije. On se ne obazire na ljudske žrtve agresije, ni ukrajinske ni ruske, kao što se ne obazire na svoje građane koji već 22 godina trpe njegovu carsku, a sada i imperijalnu vladavinu.

Demokracija u Ukrajini bila je prijetnja Putinu jer je pokazala put ruskom narodu da je moguće implementirati demokraciju u njihovo društvo.

Danas živimo u eri autokrata i diktatora po Putinovu modelu: od Rusije, Kine, Indije, Brazila, Turske, preko Mađarske i Poljske, do Vučićeve Srbije i u nekim elementima i HDZ-ove Hrvatske.

Trumpov juriš na demokraciju

Čak je i Americi malo falilo da liberalna demokracija, nakon četvorogodišnjeg devastiranja pod Donaldom Trumpom, definitivno kapitulira u pučističkom jurišu Trumpovih pristalica na Kongres u siječnju prošle godine.

Diktatori su u pravilu psihopati koji se šarmom i agresivošću uspijevaju dokopati vlasti, na kojoj parazitiraju na strahu i vladaju uz pomoć čvrste ruke i pomoću gušenja demokracije koja ih je dovela na vlast.

Diktatori vladaju uz mentalitet krda, traže okupljanje oko vođe, kakav god on bio, jer se stvara dojam da alternative ni izbora nema.

Putina se naziva "Miloševićem s atomskom bombom", ali diktatori i autokrati ne predstavljaju samo prijetnju susjedima i svijetu, već i vlastitim građanima kroz gušenje ljudskih prava, ukidanja slobode govora, progona manjina, devastiranja opozicije, ušutkivanja medija. 

Čak i kroz sustavno osiromašivanje zemlje na uštrb osobnog i bogaćenja uskog kruga ljudi.

Rusija kao talac

I zato pitanje bi li Rusija bila prijetnja da nema Putina upućuje na činjenicu kako je moguće da tako velika zemlja postane praktički taocem jednog čovjeka. Ne osobito karizmatičnog niti genijalnog. Tek prosječnog KGB aparatčika koji je u dva desetljeća izgradio Rusiju po svom modelu.

Bez unutarnje kontrole, bez otpora, bez odgovornosti pojedinaca i institucija, uz strah i ovisnost, podčinjavanje i podjarmljivanje. I poneko trovanje.

Putinovih obožavatelja ima i u hrvatskoj politici, kao što se neke njegove metode ponekad primjenjuju i u hrvatskom društvu, pa je upravo zbog toga strahovito bitno jačanje liberalne demokracije, osnaživanje institucija, međusobnog nadzora grana vlasti, ali i kroz odgovornost pojedinaca u institucijama prema državi i građanima, a ne prema diktatoru i vlastitim ambicijama.

Diktatori služe samo sebi

Liberalna demokracija, s ustavnim jamstvima zaštite prava i sloboda, zamišljena je da služi i koristi svim građanima. Diktatori služe sami sebi i svom najužem krugu.

Zato Vladimir Putin nije samo uzor svim autokratima i diktatorima, već i upozorenje svijetu što se dogodi kad diktatori zavladaju svojom zemljom i žele proširiti svoju vladavinu na druge zemlje. Kao što je i dragocjeno podsjećanje na važnost i nezamjenjivost liberalne demokracije. 

Da je liberalne demokracije Vladimira Putina ne bi bilo ili makar Putin ne bi mogao raditi od svoje države i ostalog svijeta što god mu padne na pamet.

Ovako Rusija je postala Putinova igračka, a Ukrajina njegova (nova) žrtva.

POGLEDAJTE VIDEO: UŽIVO O RATU UKRAJINA RUSIJA

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 68
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je