Obavijesti

News

Komentari 12

Ovo je kriptirani uređaj ANOM zbog kojeg su pale balkanske kriminalne skupine u Austriji

Ovo je kriptirani uređaj ANOM zbog kojeg su pale balkanske kriminalne skupine u Austriji
3

U FBI-jevoj globalnoj akciji Trojanski štit u Austriji većinom su uhvaćeni kriminalci sa Balkana. FBI ih je uhvatio zbog mobilnog uređaja ANOM

VIDEO

FBI i Europol rade ''čistku'' u međunarodnim vodama po pitanju organiziranog kriminala. U sklopu operacije Trojanski štit (Trojan Shield) koju FBI provodi već tri godine skupa sa Europolom (Green Light) u 16 država do sada je okrivljeno 800 osoba. Jedinstvena operacija se provodi u Americi, Australiji, Novom Zelandu, Švedskoj, Nizozemskoj, Austriji i drugim zemljama EU.  

Za uspjeh akcije zaslužan je ANOM, mobilni uređaj sa šifriranom aplikacijom koji je FBI tajno distribuirao za komunikaciju među kriminalnim podzemljem putem doušnika. Uređaje su u početku koristili ''stariji'' kriminalci, dajući drugim kriminalcima povjerenje u upotrebu platforme.

- Morali ste znati kriminalca kako bi se domogli jednog od ovih prilagođenih telefona. Telefoni nisu mogli zvoniti i slati e-mailove. Mogli ste komunicirati samo s nekim na istoj platformi - objasnila nam je policija te dodala kako se telefon kao ''siguran alat za komuniciranje'' širio u kriminalnom miljeu diljem svijeta munjevitom brzinom. Najpopularniji su bili u Njemačkoj, Nizozemskoj, Španjolskoj, Australiji i Srbiji.

Udruga međunarodnih istražnih vlasti, uključujući austrijski Savezni ured kriminalističke policije procijenila je 27 milijuna poruka koje su kriminalci poslali u 18 mjeseci. Na njima su bili planovi za poslove s drogom, pranje novca i ubojstva. Operacija  "Trojanski štit" bila je jedna od najvećih i najsloženijih koordiniranih misija ikada.

Većina uhićenih u Austriji dolazi iz Srbije, među njima i trostruki ubojica 

Austrija je na današnjoj konferenciji za novinare prezentirala svoje rezultate akcije ''Trojanski štit'' koja na lokalnoj razini nosi ime Operacija Ahilej (Operation Achilles), a započela je 1. travnja 2021. godine. Tijekom 67 pretresa uhićena je 81 osoba. Među njima se nalazi njih 12 za kojima je izdana međunarodna tjeralica. Prema riječima Nine Bussek, glasnogovornice bečkog javnog tužiteljstva 13 osumnjičenih je u pritvoru. Tijekom pretresa pronađeno je i zaplijenjeno 35 komada vatrenog oružja, 707 kilograma droge i 650 tisuća eura u gotovini.

U pretresima koji su se odvijali u Salzburgu, Beču, Tirolu i Donjoj Austriji bile su uključene specijalne jedinice WEGA i Cobra te istražitelji iz državnih kaznenih ureda. Pretresi kuća su se odvijali bez otpora i značajnih incidenata. Otkrivene su različite mreže od kojih je najveća ona povezana sa zapadnim Balkanom, preciznije Srbijom. Šef te narko mreže je zatečen u stanu u Beču.

Većina uhićenih je povezana sa trgovinom droge, švercanjem oružja te drugim kriminalnim radnjama okrutne prirode. Šef austrijske javne sigurnosti Franz Ruf među njima je istaknuo muškarca za kojim se u Srbiji tragalo zbog ubojstva troje ljudi. Njegova žrtva je zbog 2 tisuće eura duga bila zatvorena i mučena u bečkom podrumu. Kao glavni alat mučenja korišten je čekić.

Zlouporaba dužnosti među policijom za sada nije zabilježena 

Na pitanje jesu li uhićeni pripadnici kriminalnih skupina povezani sa terorističkim napadom u Beču Ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer nam je rekao kako za sada nisu pronašli nikakve naznake. Međutim, naglasio je kako su inače po pitanju suradnje šverceri oružjem i teroristi usko povezani.

Na naše pitanje jesu li tijekom akcije unutar kriminalne policije otkriveni službenici koji su zlouporabili položaj i surađivali s kriminalnim skupinama, FBI-jev ataše Theodore Callimanis je rekao kako nije ovlašten dati te informacije. Unatoč problemima sigurnosti i korupciji unutar državnih institucija u Austriji, direktor javne sigurnosti Franz Ruf nam je potvrdio da slučaj zlouporabe dužnosti među austrijskim policajcima ovdje, za sada, nije zabilježen. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.
Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru

Problem sa SDSS-om se može riješiti. Ne moraju oni biti u novoj vladi, ali i oni i svi drugi predstavnici manjina mogu zadržati sva svoja prava i financiranje kao i dosad, smatraju u HDZ-u. Ali to neće biti lako provesti..