Obavijesti

News

Komentari 280

Ovo je moja kuća, živio sam tu: Mijo Crnoja ostao bez barake i zemlje, ali lovu nije vratio...

Ovo je moja kuća, živio sam tu: Mijo Crnoja ostao bez barake i zemlje, ali lovu nije vratio...

Na parceli u Samoboru još stoji čuvena baraka s oznakom 85G, u kojoj je tadašnji ministar branitelja prijavio prebivalište. Samo što je sad ukrašena dvjema hrvatskim zastavama...

VIDEO

Nema moje krivice, ali ne želim biti uteg Vladi. Prošlo je pet godina od te izjave tadašnjeg ministra branitelja Mije Crnoje.

Ostat će upamćen u hrvatskoj političkoj povijesti kao ministar koji je 2016. na svojoj funkciji izdržao samo šest dana.

Ali kuću za koju je dobio povlašteni kredit od 56.000 eura nije nikad sagradio. A nije taj novac zasad ni vratio. Na parceli u Samoboru još stoji čuvena baraka u kojoj je prijavio prebivalište, ali zemljište je sudskim putem izgubio. Ono je vraćeno Gradu Samoboru.

- Ja mogu s tim novcem što hoću. Pa i na put oko svijeta - čuvena je Crnojina izjava kad je 2016. otkriveno da je dobio kredit od Ministarstva branitelja da riješi stambeno pitanje. A tad je prošlo sedam godina a dan nije napravio kuću. Sad je prošlo 12 godina od toga kredita.

Kredit je izdan strogo namjenski i Crnoja tim novcem ne može na put oko svijeta. Povlašten je po dvije razine. Prva, kamate. Crnoja je dobio kredit s dva posto kamate. Razliku između te i tržišne kamate pokrivaju porezni obveznici. Druga braniteljska povlastica je još značajnija. Iako je dobio kredit od 56.000 eura, on je dužan vratiti samo 22.400 eura s navedenom kamatom. A čak 33.600 eura pokrivaju opet porezni obveznici. Jer Crnoja je kao 60-postotni hrvatski ratni vojni invalid dobio popust od 60 posto, tj. ostatak pokriva proračun, kažu u ministarstvu.

Ministarstvo branitelja je tijekom godina nekoliko puta izlazilo u susret Crnoji. Na kraju, on i sadašnji ministar Tomo Medved su suborci. Produljivali su mu rok i čekali da završi spor sa Samoborom. Ali još ne znaju kad će tražiti i hoće li tražiti od njega da vrati novac koji je dobio, a nije namjenski utrošio.

Crnoja

- Kako se vodio sudski spor između Grada Samobora i g. Crnoje, nije se mogla donijeti odluka o namjenskom utrošku, pa je Stambena komisija donijela odluku kako će pričekati okončanje spora prije odluke vezane za pravdanje namjenskog utroška.Budući da Grad Samobor i g. Crnoja nisu obavještavali Ministarstvo o tijeku postupka, u siječnju 2021. Ministarstvo je od Grada Samobora zatražilo informaciju o tome u kojoj je fazi postupak. Povratno je Grad Samobor dostavio dokumentaciju iz koje je vidljivo da je postupak okončan, pa će predmet g. Crnoje biti raspravljen na sjednici Stambene komisije tijekom veljače - odgovorili su nam iz ministarstva. Rekli su i da Crnoja rate kredita uredno plaća.

POGLEDAJTE VIDEO: Muljaže župana Žinića

Pokretanje videa...

SPOTLIGHT - IVO ŽINIĆ - 20.01 02:29

Podsjetimo, kad smo ih pitali prije tri godine isto pitanje za Crnoju i ostale koji nisu opravdali utrošeni novac, rekli su da će se rješenja o dodjeli ukinuti, a svi oni će morati vratiti dodijeljeni novac - sa zateznim kamatama.

Na parceli još stoji čuvena baraka s oznakom 85G. Samo što je sad ukrašena dvjema hrvatskim zastavama. Iz Grada Samobora službeno su nam potvrdili da je spor s Crnojom okončan i da je na parcelu ponovno upisan Grad. Podsjetimo, 2010. godine Samobor je dodijelio besplatno parcelu od 660 četvornih metara Crnoji. Uvjet je bio da u roku tri godine napravi kuću. Ali kad ju nije napravio, Crnoja nije htio dragovoljno vratiti parcelu nego je počelo sudovanje. Spor je okončan u travnju 2020.

- Nekretnina nije dodijeljena drugoj osobi - odgovorili su iz Samobora.

Na susjednoj parceli prije pet godina nije bilo kuće, ali su je sad susjedi završili, a prema Crnojinoj baraki podignuli su visoki zid. Baraku je inače podignuo sam Crnoja, a u listopadu je u postupku u kojem tuži 24sata za duševnu bol svjedočio pred sudom da je ondje i boravio. Te da je podnio i ustavnu tužbu protiv presude kojom je izgubio parcelu.

- Postavio sam baraku za držanje alata i oruđa. U baraci bih stanovao tijekom ljetnih mjeseci između 2011. i 2015. - tvrdio je Crnoja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 280
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.