News

Komentari 280

Ovo je moja kuća, živio sam tu: Mijo Crnoja ostao bez barake i zemlje, ali lovu nije vratio...

Ovo je moja kuća, živio sam tu: Mijo Crnoja ostao bez barake i zemlje, ali lovu nije vratio...

Na parceli u Samoboru još stoji čuvena baraka s oznakom 85G, u kojoj je tadašnji ministar branitelja prijavio prebivalište. Samo što je sad ukrašena dvjema hrvatskim zastavama...

Nema moje krivice, ali ne želim biti uteg Vladi. Prošlo je pet godina od te izjave tadašnjeg ministra branitelja Mije Crnoje.

Ostat će upamćen u hrvatskoj političkoj povijesti kao ministar koji je 2016. na svojoj funkciji izdržao samo šest dana.

Ali kuću za koju je dobio povlašteni kredit od 56.000 eura nije nikad sagradio. A nije taj novac zasad ni vratio. Na parceli u Samoboru još stoji čuvena baraka u kojoj je prijavio prebivalište, ali zemljište je sudskim putem izgubio. Ono je vraćeno Gradu Samoboru.

- Ja mogu s tim novcem što hoću. Pa i na put oko svijeta - čuvena je Crnojina izjava kad je 2016. otkriveno da je dobio kredit od Ministarstva branitelja da riješi stambeno pitanje. A tad je prošlo sedam godina a dan nije napravio kuću. Sad je prošlo 12 godina od toga kredita.

Kredit je izdan strogo namjenski i Crnoja tim novcem ne može na put oko svijeta. Povlašten je po dvije razine. Prva, kamate. Crnoja je dobio kredit s dva posto kamate. Razliku između te i tržišne kamate pokrivaju porezni obveznici. Druga braniteljska povlastica je još značajnija. Iako je dobio kredit od 56.000 eura, on je dužan vratiti samo 22.400 eura s navedenom kamatom. A čak 33.600 eura pokrivaju opet porezni obveznici. Jer Crnoja je kao 60-postotni hrvatski ratni vojni invalid dobio popust od 60 posto, tj. ostatak pokriva proračun, kažu u ministarstvu.

Ministarstvo branitelja je tijekom godina nekoliko puta izlazilo u susret Crnoji. Na kraju, on i sadašnji ministar Tomo Medved su suborci. Produljivali su mu rok i čekali da završi spor sa Samoborom. Ali još ne znaju kad će tražiti i hoće li tražiti od njega da vrati novac koji je dobio, a nije namjenski utrošio.

- Kako se vodio sudski spor između Grada Samobora i g. Crnoje, nije se mogla donijeti odluka o namjenskom utrošku, pa je Stambena komisija donijela odluku kako će pričekati okončanje spora prije odluke vezane za pravdanje namjenskog utroška.Budući da Grad Samobor i g. Crnoja nisu obavještavali Ministarstvo o tijeku postupka, u siječnju 2021. Ministarstvo je od Grada Samobora zatražilo informaciju o tome u kojoj je fazi postupak. Povratno je Grad Samobor dostavio dokumentaciju iz koje je vidljivo da je postupak okončan, pa će predmet g. Crnoje biti raspravljen na sjednici Stambene komisije tijekom veljače - odgovorili su nam iz ministarstva. Rekli su i da Crnoja rate kredita uredno plaća.

POGLEDAJTE VIDEO: Muljaže župana Žinića

Podsjetimo, kad smo ih pitali prije tri godine isto pitanje za Crnoju i ostale koji nisu opravdali utrošeni novac, rekli su da će se rješenja o dodjeli ukinuti, a svi oni će morati vratiti dodijeljeni novac - sa zateznim kamatama.

Na parceli još stoji čuvena baraka s oznakom 85G. Samo što je sad ukrašena dvjema hrvatskim zastavama. Iz Grada Samobora službeno su nam potvrdili da je spor s Crnojom okončan i da je na parcelu ponovno upisan Grad. Podsjetimo, 2010. godine Samobor je dodijelio besplatno parcelu od 660 četvornih metara Crnoji. Uvjet je bio da u roku tri godine napravi kuću. Ali kad ju nije napravio, Crnoja nije htio dragovoljno vratiti parcelu nego je počelo sudovanje. Spor je okončan u travnju 2020.

- Nekretnina nije dodijeljena drugoj osobi - odgovorili su iz Samobora.

Na susjednoj parceli prije pet godina nije bilo kuće, ali su je sad susjedi završili, a prema Crnojinoj baraki podignuli su visoki zid. Baraku je inače podignuo sam Crnoja, a u listopadu je u postupku u kojem tuži 24sata za duševnu bol svjedočio pred sudom da je ondje i boravio. Te da je podnio i ustavnu tužbu protiv presude kojom je izgubio parcelu.

- Postavio sam baraku za držanje alata i oruđa. U baraci bih stanovao tijekom ljetnih mjeseci između 2011. i 2015. - tvrdio je Crnoja.

Najčitaniji članci