Obavijesti

News

Komentari 29

'Ovo je moja obećana zemlja, a Engleska mi uopće ne fali!'

'Ovo je moja obećana zemlja, a Engleska mi uopće ne fali!'
6

Dr. sc. Paul Stubbs (56) iz Liverpoola stigao je u Hrvatsku ratne 1993. Radio je u izbjegličkom kampu, zaljubio se u kraj i ljude, a najviše u suprugu Jasminu...

VIDEO

Pukom slučajnošću dr. sc. Paul Stubbs (56) iz Liverpoola stigao je u Hrvatsku 1993. godine. I ostao je. Zaljubio se u kraj i ljude, a posebno u današnju suprugu Jasminu. Za njega je Hrvatska obećana zemlja. 

Podrijetlom iz radničke liverpoolske obitelji Paul Stubbs  među rijetkima je u četvrti završio gimnaziju i fakultet. Specijalizirao je društvene znanosti, a zatim je nastavio s akademskim obrazovanjem. Uslijedio je magisterij i doktorat, posao u Londonu, a zatim i studij socijalnog rada. ­

Napustio siguran posao u Engleskoj

- U početku sam kao socijalni radnik radio u Domu za djecu s problemima u ponašanju, no ubrzo sam dobio posao kao predavač na katedri socijalnog rada na sveučilištu u Bradfordu. No nisam se dobro osjećao. Bilo je previše administracije i loš odnos među kolegama, pa sam počeo razmišljati što dalje - prisjetio se Stubbs. 

Dao je otkaz uz koji je dobio skromnu otpreminu. Potrošio ju je za put u tadašnju Čehoslovačku kako bi kao znanstvenik pratio sudbinu Roma u političkim previranjima nastanka nove države. 

-­ Bio sam ondje šest mjeseci. Tada sam u nekim novinama vidio oglas da u Hrvatskoj traže volontere za rad u izbjegličkim kampovima. Odmah sam se prijavio. Znao sam da je rat, ali nisam imao dojam opasnosti. Išao sam u kamp u Savudriju. Bio je svibanj 1993. Ljeto, more, bilo je prekrasno, prisjetio se on dodajući kako je u radu s djecom ondje mogao praktično primijeniti svoje znanje socijalnog radnika. U kampu je bilo oko 2500 obitelji iz različitih krajeva Bosne i Hercegovine. ­ Ondje se nije osjećalo da je rat. Sjećam se da je samo dvaput cijeli kamp kolektivno plakao – kad je poginuo Dražen Petrović te kad je srušen most u Mostaru. Inače smo se svi trudili ondje održati normalan život -  kazao je Stubbs. 

Privatna arhiva - Paul 1993. godine dok je radio u izbjegličkom kampu

Smije se da je tada bio puno mlađi i nije na opasnost gledao jednako kao danas. 

-­ Nisam siguran bih li ponovio sve što sam tada radio. Išli smo jedanput do Gašinaca kraj Vukovara. Imali smo organizirani prijevoz, no ja sam se vraćao samostalno pa sam stopirao. Sve je bilo puno vojske i mogao mi je bilo tko stati, ali uopće nisam o tome razmišljao. Iz današnje perspektive ta neinformiranost je bila bolja jer smo mogli nepristranije raditi posao - prepričao je on priznajući ipak da ga je rad sa izbjeglicama prilično iscrpio pa je 1994. godine došao u Zagreb.

Sa suprugom Jasminom ima dvoje djece

 Zbog dobre povezanosti sa znanstvenim krugovima u inozemstvu uspio je dobiti stipendiju, a u nevladinoj organizaciji radio je kao supervizor i trener volontera. ­ U Zagrebu sam se više posvetio aktivizmu i antiratnim kampanjama. 

- Među osnivačima sam Centra za mirovne studije i pokrenuo sam brojne projekte. A tada sam upoznao Jasminu - kaže on. Ona je također volontirala u nevladinoj organizaciji, a susret na radionici bio je sudbonosan. Vjenčali su se sljedeće godine, a ubrzo su došla i djeca – danas 18.­ godišnji Luka i 14.­ godišnja Mia. 

Privatna arhiva - Sa suprugom Jasminom koju je upoznao u Hrvatskoj

- ­ Nikad nisam razmišljao o povratku u Englesku. Svi misle da je ona jako otmjeno mjesto, no ogroman je jaz između postindustrijskog sjevera i vrlo bogatog juga u kojem cvate kapital. Plaća profesora u Engleskoj je puno veća nego ovdje, ali razlika je u kvaliteti života - tvrdi Stubbs dodajući kako se nakon rođenja kćeri počeo baviti konzultantskim radom. ­ 

 - Radio sam razne projekte za UN i britansku vladu o reformi socijalne politike u regiji. Danas ne bih rekao da je to bilo uspješno, s obzirom na stanje u zemlji i regiji. Reforma je hrvatski proizvod, jer već godinama slušam o akcijskim planovima, stranim konzultantima, strategijama i koječemu što se treba ostvariti doslovno preko noći, no nikad se ništa ne ostvari -kaže on. 

Tvrdi kako posljednjih nekoliko godina u govorima političara čuje poneku rečenicu ili ideju koju je on s kolegama prije 15 godina predlagao tadašnjoj vladi, ali nije razočaran što se stvari u konačnici nisu pomaknule s mrtve točke. 

Privatna arhiva

-­ Hrvatska ima sjajnu perspektivu ako se okrene zelenom turizmu i etičkim bankama. To je budućnost - ustvrdio je odnedavni član Nacionalnog vijeća za znanost dodajući kako bi u toj poziciji trebao Vladu savjetovati o pitanjima visokog obrazovanja, no jasno je da Hrvatska na tom području nije dovoljno ulagala godinama. 

Pronašao ekipu za kriket

- ­ Eto, i moj sin hoće ići van na studij. Engleska je preskupa za tako nešto, pa se odlučio za Škotsku i sad je već dobio neke ponude. Smatram da je to najvažnija odluka u životu mladog čovjeka i da svakako mora steći iskustvo vani. Nedostajat će mi u momčadi s kojom u Zagrebu igramo kriket, ali eto, ne ide u SAD ili negdje još dalje pa mi je malo lakše. Čak se i šalimo na njegov račun. Mi smo, znate, tipična hrvatska obitelj kojoj nedostaje 15 kvadrata životnog prostora, pa se smijemo da ćemo se konačno dočepati njegove sobe kad ode - pomalo sjetno ispričao je Stubbs.

Privatna arhiva - Ekipa s kojom igra kriket

Kaže da mu, otkad je prije par godina otkrio momčad s kojom igra kriket, više ništa od Engleske ne nedostaje. ­ 

- Nema velike razlike u životu kod nas i tamo. Imam bogatu mrežu suradnika u Hrvatskoj i u inozemstvu. Radim na Ekonomskom institutu gdje istražujem socijalnu politiku te pripremam niz istraživanja na tu temu. Ne znam gdje ću biti sutra. Nemam namjeru putovati, no ukoliko supruga koja sad radi za UNDP dobije posao negdje vani, ja ću ići s njom. Mislim da mogu raditi bilo gdje u svijetu - zaključio je on svoju priču na tečnom hrvatskom.

Jezik je učio godinama i skromno kaže da ga još nije sasvim savladao, no da ima vremena izbrusiti detalje

Stalno ide na koncerte Leonarda Cohena

Pixsell - Fotografija omiljenog pjevača krasi mu ured

Paul Stubbs veliki je obožavatelj glazbenika Leonarda Cohena pa je bio na gotovo svakom njegovom koncertu u obližnnjim državama. ­ Uspio sam jedanput preko prijatelja koji mu prevodi pjesme susresti ga. Bio je umoran od puta i nismo puno razgovarali. Volio bih da smo više pričali -  kazao je pokazujući nam Cohenove fotografije koje mu krase ured.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca