News

Komentari 68

Hrvatska osudila napad u Beču, Macron: 'Ovo je naša Europa!'

Hrvatska osudila napad u Beču, Macron: 'Ovo je naša Europa!'

Najoštrije osuđujemo stravičan napad u Beču i izražavamo sućut obiteljima žrtava te solidarnost austrijskom narodu. Hrvatska je uz vas u ovim teškim trenucima, rekao je Andrej Plenković

Stravičan teroristički napad dogodio se u Beču.

Prema prvim informacijama koje je objavila bečka policija, cijeli incident počeo je oko 20 sati te je bilo nekoliko napadača naoružanih puškama, a napad se odvijao na šest lokacija. Mrtvih ima više, a točna brojka još je nepoznata.

Ovaj napad dogodio se tek nekoliko dana nakon što su Francusku potresli teroristički napadi. Francuski predsjednik Emmanuel Macron oštro je osudio napad kao i ranije one u njegovoj zemlji:

- Mi, Francuzi, dijelimo šok i tugu austrijskog naroda koje je večeras pogodio napad u srcu glavnog grada, Beča. Nakon Francuske, napadnuta je prijateljska država. Ovo je naša Europa. Naši neprijatelji trebaju znati s kime imaju posla. Nećemo popustiti - napisao je Macron.

Poslije napada javio se i hrvatski premijer Andrej Plenković:

- Najoštrije osuđujemo stravičan napad u Beču i izražavamo sućut obiteljima žrtava te solidarnost austrijskom narodu. Hrvatska je uz vas u ovim teškim trenucima - napisao je na Twitteru.

-  Večerašnji napad na Beč šokantno je djelo nasilja i mržnje. Hrvatska je u zajedništvu i solidarnosti s Austrijom - poručio je ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman na Twitteru. 

Iz njemačke vlade poručili su kako se ne smijemo prepustiti mržnji koja cilja podijeliti naše društvo, a šef Europske komisije osudio je napad u Beču i nazvao ga 'kukavičkim'.

Oglasio se i bečki gradonačelnik te poručio građanima - ostanite kod kuće.

- Informaciju smo primili užasnuti. Ove slike su šokantne i zatekle su nas. Policijska operacija i dalje traje. Molim vas, ostanite kod kuće i budite smireni.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz otkrio je kako će ulice Beča sad čuvati austrijska vojska:

- Zahvaljujemo se čelnicima Europske unije i našim međunarodnim partnerima za njihove simpatije i solidarnost. Kako bi se policija u potpunosti koncentrirala na borbu protiv terorizma, Vlada je odlučila da će objekte u Beču čuvati vojska. Terorizam nas nikad neće uplašiti i s ovim ćemo se napadima boriti odlučno i pod svaku cijenu. Prolazimo kroz teške sate. Htio bih se zahvaliti svim hitnim službama koje riskiraju svoje živote, pogotovo danas, za našu sigurnost. Naša policija djelovat će odlučno protiv počinitelja ovog zlog terorističkog napada.

Španjolski premijer Pedro Sanchez poručio je kako je Španjolska solidarna s Austrijom te kako Europa neće pokleknuti pred mržnjom. Talijanski premijer Giuseppe Conte rekao je kako u Europi nema mjesta mržnji.

Nakon napada Češka je pokrenula strože kontrole na svojim granicama, javlja AFP.

 

Najčitaniji članci