Obavijesti

News

Komentari 204

Imamo novi kalendar blagdana, 18. studenog je 'Dan sjećanja'

Imamo novi kalendar blagdana, 18. studenog je 'Dan sjećanja'
1

Premijer apelira na sindikate, učitelje i profesore, da budu razumnu i racionalni te da se vrate dijalogu. Štrajk je, kaže, "apsolutno nepotreban i isfabriciran". Plenković je predstavio nove blagdane i spomendane.

VIDEO

Na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković izrazio je žaljenje u svoje, ali i ime Vlade zbog štrajka u školama, a uvjeren je da za njega nije postojao opravdan, razuman i racionalan razlog. Naveo je kako je Vlada u mandatu provela obrazovnu reformu koja je važna za budućnost Hrvatske i konkurentnosti budućih generacija.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:19

Plenkoviću je nedokučivo zašto su sindikati odbili ponuđenih četiri posto rasta plaća te naveo da Vlada pokazuje dobru volju i rješava materijalna i statusna prava. Za najavljeni cirkularni štrajk kaže da je "kreativna metodologija". 

- Apeliram na sindikate, učitelje i profesore, da budu razumnu i racionalni. Vratimo se razgovoru i dijalogu - poručio je premijer. 

Štrajk mu se čini "apsolutno nepotrebnim i isfabriciranim".

- Raditi štrajk kad Vlada nudi četiri posto, a traži se šest djeluje mi malo pretjerano. To nije volja za kompromisom nego volja za svojevrsnom opstrukcijom - ustvrdio je Plenković.

'Ne mijenja se broj neradnih dana'

Na sjednici je predstavljeni novi državni praznici i spomendani, koji će vrijediti od prvog dana 2020. godine. Plenković je najavio kako se ne povećava broj neradnih dana, kojih će i dalje biti 13 kao do sada, što je zbog efekta na gospodarstvo. Premijer je uvjeren da će novi način obilježavanja biti primjereniji i bolji te omogućiti da se izbjegne svaka nedoumica, konfuzija i nedorečenost. 

Novi stari Dan državnosti bit će 30. svibnja, a ne više 25. lipnja kao što je to bilo od 2001. godine. Plenković smatra da građane za 30. svibnja vežu uspomene, jer je toga dana 1990. konstituiran prvi višestranački demokratski Sabora.

-Ideja je da u 2020. godine, kad će biti 30 obljetnica tog prvog 30. svibnja, stvari stavimo na svoje mjesto. Vjerujemo da će 30. svibnja kao Dan državnosti dovesti do respekta hrvatskih građana prema državi - rekao je Plenković.    

'Novi blagdan 18. studenog je Dan sjećanja'

Uvodi se novi blagdan, 18. studenoga. To će biti Dan sjećanja na sve žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na Dan žrtve Vukovara i Škabrnje i bit će neradan kao i ostali praznici i blagdani.

- U budućnosti ćemo imat ćemo vrlo jasan i bitan trokut -  30. svibnja Dana državnosti,  5. kolovoza  ostaje Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja te 18. studenoga kao Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Sva tri datuma po meni  su emotivna u pogledu kako ih percipira hrvatski narod i građani. Tim blagdanima na primjeren način pozicioniraju se oni ključni datumi koji su obilježili nastanak moderne i suvremene hrvatske države- rekao je Plenković.

Uvode se promjene u spomendane, koji su radni dani. Iako je do sada bio blagdan, Dan nezavisnosti sada postaje spomendan i obilježavat će se 25. lipnja, a 8. listopada obilježavat će se Dan Hrvatskog sabora.  Danu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske dodaje se i Dan mirne reintegracije  Hrvatskog Podunavlja i obilježavat ćemo ga 15. siječnja. Kao novi spomendan uvodi se Dan Europe i Dan pobjede nad fašizmom, 9. svibnja., dok će 23. kolovoza biti Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima – nacizma, fašizma i komunizma.

Izmjene radno-mirovinskih zakona idu u Sabor

Vlada je u poslala u saborsku proceduru i izmjene o mirovinskom osiguranju i radu te još pet pripadajućih zakona. Izmjenama zakona uvaženi su zahtjevi referendumske inicijative "67 je previše" za koju je prikupljeno više od 700.000 potpisa građana. 
Izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju vraća​ se granica​ za starosnu mirovinu sa 67 na 65 godina te smanjuje penalizacija s 0,3 na 0,2 posto za svaki mjesec ranijeg umirovljenja. Ostalim izmjenama Vlada omogućava duži ostanak na tržištu rada i to za one koji žele i mogu raditi do 68. godine. 

- Na taj način ublažavaju se negativne posljedice i uspostavlja svojevrsni balans između zahtjeva građanske inicijative i osiguranja održivosti mirovinskog sustava i adekvatnosti mirovina - kazao je ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović.  

'Činimo sve napore da dobijemo nove informacije o našem pomorcu'

Na kraju sjednice premijer Plenković se osvrnuo na potragu za našim pomorcem Dinom Miškićem. Naveo je da je Vlada i cijela naša diplomatska služba U Parizi, ministar vanjskih poslova i predstojnik ureda su cijelo vrijeme u kontaktu s francuskim vlastima. 

- Činimo sve napore koje možemo kako bismo dobili bilo kakve nove informacije o sudbini Dine Miškića. U kontaktu smo s njegovom obitelji - kazao je. 

Naveo je da je važno da zahvaljujući snimkama Europske agencije za pomorsku sigurnost, kojoj je na čelu naša donedavna državna tajnica Maja Markovčić Kostelac, koje je pribavila na zahtjev vlade,  nastojimo doći do dodatnih saznanja koja se potom upućuju francuskim vlastima i brodovima koje je kompanija angažirala. Naveo je da se pretražuje području koje više od dva puta veće nego površina Hrvatske. 

- Angažman je maksimalan i konstantan. Radit ćemo to dok god ne dobijemo bilo kakve informacije koje bi mogle biti korisne - poručio je Plenković. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 204
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21