Obavijesti

News

Komentari 0

Ovo je simfonijski orkestar u kojem sviraju samo djeca...

Ovo je simfonijski orkestar u kojem sviraju samo djeca...
6

PRVI U HRVATSKOJ: Djeca u SODO El sistem programu nauče svirati sve. Izvode Beethovenove skladbe, ali vole se zabaviti i s pjesmama iz filma ‘Pirati s Kariba’

VIDEO

Bio je jako povučen. Nigdje nije izlazio. Otkad se priključio našem programu, postao je otvoren, stvorio je životna prijateljstva, govori nam direktor SO DO-a Krešimir Lipovčić o jednom od polaznika.
Sustav orkestara djece i omladine ili skraćeno SODO El sistem u Hrvatskoj je svoju misiju započeo 2011. godine. Cilj projekta je potaknuti djecu na društvenoj, emocionalnoj, duhovnoj i intelektualnoj razini putem glazbe. Za sada je program oživio u Zagrebu i Puli, a nadaju se kako će se u idućih deset godina proširiti i u ostatku Hrvatske.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:11

Iako su započeli sa samo nekoliko djece, danas ih je više od 80 samo u Zagrebu, zbog čega ponosno ističu kako je to prvi dječji simfonijski orkestar u Hrvatskoj.

U program su uključena djeca od predškolske dobi, koja se uče pokretima tijela i ritmu, pa sve do 20-godišnjaka koji aktivno sudjeluju u orkestru.


- Bit je da se djeca stvarno uključe u program. Trude se i taj trud je vidljiv - govori Lipovčić. 


Prvi djecji simfonijski orkestar

Sastaju se jednom tjedno u centru za kulturu i informacije Maksimir. Kad se pripremaju za koncert, onda vježbaju i nekoliko puta tjedno. Kako bi se uključili u program djeca ne moraju već od prije imati neku pozadinu u muzici. Samo moraju u sebi imati želju da nauče nešto novo. Tako se pridružuju djeca koja su završila srednju ili osnovnu glazbenu školu, ali i ona koja nikad nisu držala instrument u ruci. Kako nam je rekao Lipovčić, u programu ima mjesta za sve, a što više djece priključi, tim bolje. Cijeli program uključuje razne vrste glazbe pa se tako djeca zabave svirajući ne samo klasike, nego i glazbu iz filmova. Program El sistema je originalno započeo u Venezueli i danas se proširio na gotovo 50 zemalja. Sistem omogućuje svakom djetetu besplatnu glazbenu naobrazbu i korištenje instrumenta tijekom sudjelovanja u programu. Najviše se financira od donacija, potom od države, kao i samog Grada Zagreba. Ove godine Womans club Zagreb sakupio je dovoljno novca kako bi im omogućili kupnju novih instrumenata. 


Prvi djecji simfonijski orkestar

- Glazba se koristi u svrhu poticanja zajedništva, timskog rada, discipline i uvažavanja - govori nam predsjednik programa Ricardo Luque, koji se već godinama aktivno bavi sistemom kao volonter.

El sistem uspio je pronaći savršenu ravnotežu između zabave i zanimacije za djecu te učenja vrijednosti i sklapanja prijateljstva koja će ih poslije pratiti tijekom čitavog života. Neki od onih koji su odrasli uz sistem poslije i sami postanu volonteri.     

Neki se potpuno posvete sviranju

U pomoć im dolaze poznati dirigenti iz cijeloga svijeta kako bi podučili djecu i potaknuli ih da im glazba postane životni poziv.    

Postaju sve popularniji

Kad je program tek počeo, u sistemu je bilo nekoliko djece. Danas ih je 80 i čine prvi dječji simfonijski orkestar u Hrvatskoj.    

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C