Obavijesti

News

Komentari 5

Ovo je tim koji pacijentima na zagrebačkom KBC-u olakšava boravak: 'Pjevamo, slikamo...'

Ovo je tim koji pacijentima na zagrebačkom KBC-u olakšava boravak: 'Pjevamo, slikamo...'
8

Medicinske sestre i radni terapeuti u slobodno vrijeme čine sve da bi pacijentima olakšali boravak u bolnici

VIDEO

Svaki boravak u bolnici pacijentima teško pada, a kako bi im bar malo olakšali te teške trenutke, za to se pobrinuo tim za estetizaciju i humanizaciju bolnice, na čelu s glavnom sestrom KBC-a Zagreb, Anom Ljubas. Tim se za sada sastoji od 11 članova među kojima su medicinske sestre, radni terapeuti i liječnici koji svojim idejama i radom čine bolnicu ugodnijim mjestom za boravak.

Zagreb: Glavna sestra na KBC-u Rebro  Ana Ljubas sa suradnicama

- Sve je krenulo s prvim oslikavanjem bolničkih prostora. Imamo podzemni tunel dug nekoliko stotina metara koji spaja sve bolničke zgrade, hodnikom prolazi naše osoblje i pacijenti kad idu na različite preglede, zahvate i zračenje. Neki su navodili kako se osjećaju kao da idu tunelom smrti. Na ideju da se nešto oslika prvi put su 2015. godine došle tadašnja glavna sestra KBC-a Zagreb Brankica Rimac i glavna sestra Klinike za otorinolaringologiju Mirna Vrček. Suradnja s Akademijom likovnih umjetnosti uspostavljena je 2017. godine na prijedlog tada glavne sestre KBC-a Zagreb Marije Orlić Šumić, prim. Milivoja Novaka i Mirne Vrček. S akademije su pristali, ja sam osigurala boje za oslikavanje i ukrasili hodnik brojnim slikama koje su razveselile male i velike pacijente, jer su im tako skrenuli misli s liječenja - započela nam je priču glavna sestra Ana Ljubas.

Zatim je stigla pandemija koronavirusa, sve je stalo. Pacijentima je boravak u bolnici inače težak, a kad su posjete ograničene ili zabranjene još je teže.

Zagreb: Glavna sestra na KBC-u Rebro  Ana Ljubas sa suradnicama

- Razmišljali smo kako unijeti malo vedrine u bolničke dane. S Mirnom Vrček sam dogovorila da nastavimo s oslikavanjem prostor, započeli smo suradnju s umjetnicom Melindom Šefčić koja je osobno izvela brojne slikovne intervencije. U suradnji sa svojim studentima oslikala je zidove diljem bolnice. Uredili smo zidove, naišli na pozitivne reakcije djelatnika i pacijenata, pa smo krenuli dalje, sadnjom cvijeća uredili smo dvorište, hodnike i stubišta. Ja vječito kupujem sadnice i suprug mi zna reći "Svačija nosi kući, moja sve odnese od kuće". Volim ukrašavati i saditi cvijeće po bolnici jer znam da je pacijentima to lijepo i veseli ih - priča nam Ana Ljubas.

'Svi smo bili pod stresom, razmišljala sam kako svima olakšati boravak na poslu'

U tom, kaže, čudnom okruženju Covida kad su morali držati distancu razmišljala je kako djelatnicima olakšati boravak na poslu.

- Svi smo bili pod stresom, zabrinuti. Onda smo počeli saditi prvo cvijeće, to sam radila u slobodno vrijeme, subotama s volonterima i prijateljima. Sadili su i zalijevaju cvijeće i naši vatrogasci, a posebno njeguje cvijeće naša Marina Mamić. Prvi cvjetići ispred Rebra su se svidjeli i osoblju. Sestra Ružica Adam i Katarina Augustin, prof. Željko Krznarić, prof. Ervina Bilić i prof. Fran Borovečki, dr. Hrvoje Jednačak kupili su sadnice za Rebro. Sadnjom cvijeća i oslikavanjem bolnice smo unijeli neku radost, a lani sam nabavila i klavir kojeg smo smjestili u glavni hodnik, a na kojemu mogu zasvirati i pacijenti, a dođu i naši liječnici pa sviraju - navodi sestra Ljubas.

Zagreb: Glavna sestra na KBC-u Rebro  Ana Ljubas sa suradnicama

Najpozitivnije reakcije primali su od pacijenata s teškim dijagnozama koji su im slali i mailove u kojima su pisali da im glazba puno znači.

- Već godinama organiziramo pjevanje na Badnjak djeci ispod prozora hematologije. Radni terapeuti koji su u našem timu kojeg ćemo i službeno uvesti u sistematizaciju, s pacijentima izrađuju ukrase za bolnicu. Sve te aktivnosti zbližavaju pacijente i osoblje. Glazba jako puno znači pacijentima i nastojat ćemo nabaviti slušalice za pacijente koji se ne mogu kretati i puštati im glazbu. Za djecu imamo autiće kojima se voze na operacije što smo nabavili u suradnji s Udrugom fra Mladen Hrkać. Sad smo smislili kako bi bilo dobro nabaviti posebne autiće za djecu koji imaju ugrađen stalak za infuziju da djeca voze dok primaju terapiju - ispričala nam je glavna sestra Rebra.

Adventska događanja za radost pacijenata

Dodaje kako su svim aktivnostima koje provode zajedno s pacijentima utjecali na to da se pacijenti bolje osjećaju. Tako su sad u glavnom bolničkom hodniku postavili jesensku instalaciju, dok za zimu, otkriva nam, već pripremaju instalaciju Ledeno doba.

Zagreb: Glavna sestra na KBC-u Rebro  Ana Ljubas sa suradnicama

- Prošle godine smo krenuli i s adventskim događanjima. Imali smo brojne nastupe, što je posebno razveselilo naše pacijente. Obitelj jedne rodilje u Petrovoj nam se javila da smo joj uljepšali Božić kojeg je morala provesti u bolnici, a bila je tužna radi odvojenosti od obitelji. Sin jedne pacijentice javio je da ga je majka zvala u suzama jer ju je raznježila glazba. To su sve stvari koje su nas potaknule da nastavimo s takvim aktivnostima. Zato nam treba tim jer dosad smo sve to radili nakon svog radnog vremena. Imamo velike planove za dalje, želimo nabaviti još puno toga, od mobitela, slušalica, da onim nepokretnim i onima na respiratoru puštamo glazbu, priče... Želimo nabaviti još autića za djecu, jer gledajte, skrb za bolesnika nije samo u liječenju. Želimo im što više uljepšati boravak i teške trenutke u bolnici - poručuje sestra Ana Ljubas, navodeći kako opet pripremaju brojne lijepe stvari za nadolazeći advent. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi