Obavijesti

News

Komentari 152

Ovo je Vasin 'dečko': Brkićev prijatelj probio je tajnu istragu

Ovo je Vasin 'dečko': Brkićev prijatelj probio je tajnu istragu
1

OPŠIRNA ISTRAGA: Upoznali smo se u specijalnim postrojbama tijekom Domovinskog rata, svjedočio je Nikola Sulić policiji i tvrdio da se čuje svakih 15-ak dana s Brkićem. Ispisi poziva su pokazali da to nije istina

VIDEO

Smiješno i žalosno je što mene, koji sam koordinirao cijelu akciju koja je rezultirala uhićenjem i pravosudnim epilogom, prozivaju da sam probio mjere. Da sam je htio kontaminirati, onda se akcija ne bi realizirala. Izjavio je to u utorak Milijan Brkić, zamjenik predsjednika HDZ-a, nakon što je dao iskaz u Državnom odvjetništvu. Kao što smo i najavili, Brkić se odazvao u okviru istrage o nestalom spisu, a vezano uz probijanje tajnih mjera prije sedam godina u akciji protiv organizatora elitne prostitucije. Na kraju su osuđeni Sara Sikirić i Nebojša Perunović Pančo, ali istraga o probijanju tajne mjere i dojavi informacija je stala. Sve dosad, kad je u drugoj aferi uhićen Blaž Curić, Brkićev kum. I on je nazvao osumnjičenika Franju Vargu i savjetovao mu da uništi dokaze o falsificiranju SMS-ova.

U srijedu je Brkić bio posve opušten u Saboru, a na pitanje novinara tko je čovjek s inicijalima N.S. s kojim se telefonski čuo šezdesetak puta, Brkić je kratko odgovorio: 'Moj dečko!'.

Brkić: 'Tko je N.S. s kojim sam se čuo 60-ak puta? Moj dečko!'
Brkić: 'Tko je N.S. s kojim sam se čuo 60-ak puta? Moj dečko!'

Riječ je o Nikoli Suliću, koji je prije sedam godina bio ključni posrednik. U dokumentima koje je objavio tjednik Nacional policija ima SMS prepiske u kojima upravo Sulić obavještava Sikirić da mijenja telefon i da stane. Ona se našla i s njim i policija je utvrdila da joj je tad odao kako je pod mjerama. U jednoj poruci joj je napisao: “Znam iz prve ruke!”.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Brkić i Sulić prijatelji i ratni drugovi 

Sulić je inače i sad u upravi jedne tvrtke koja se bavi proizvodnjom piva, a neke su završile u stečaju. No važna je njegova veza s Milijanom Brkićem. Policija je utvrdila da se od početka 2011. godine do kraja lipnja s Milijanom Brkićem čuo čak 64 puta, što je više od 10 puta mjesečno.

Brkić: Smiješno je i žalosno da se mene sada sumnjiči za to...
Brkić: Smiješno je i žalosno da se mene  sada sumnjiči za to...

- Upoznali smo se u specijalnim postrojbama tijekom Domovinskog rata - svjedočio je Sulić policiji i tvrdio da se čuje svakih 15-ak dana s Brkićem. Ispisi poziva su pokazali da to nije istina.

Sulić je imao još kontakata u Sigurnosno-obavještajnoj agenciji i MUP-u.

Osim toga, čini se da su i Brkićevi dolazili k Suliću na odmor u Tribunj. Sulić je svjedočio i da mu je upravo Brkić rekao da se Sikirić makne iz jedne konobe u kojoj su se zajedno zatekli. To je otvorilo priču i nekoliko dana nakon toga je Sulić dojavio Sikirić da su pod mjerama. Dakle, policiji je neupitno da su Brkićev prijatelj Sulić, prije sedam godina, a kum Curić sad odavali informacije. Sudac istrage, za razliku od druga dva svjedoka, nikad nije ispitao Sulića o njegovoj vezi s Brkićem i ulozi u probijanju tajnih mjera.

Sulić nije odgovarao ni na naše pozive.

Barbarić i Pokupec dali izjave 

Božo Barbarić, čelnik “policijskog Uskoka”, koji je prije sedam godina označio Brkića kao izvor informacija, također je jučer dao iskaz u DORH-u.

'Ako nestane spis, točno se zna gdje je nestao i tko ga je uzeo'
'Ako nestane spis, točno se zna gdje je nestao i tko ga je uzeo'

Pozivu se odazvala i Željka Pokupec, bivša čelnica Općinskog odvjetništva. Nisu htjeli ništa komentirati pri izlasku. Ključno je utvrditi je li i Suliću i Curiću informacije dostavio Brkić ili netko drugi.

KRONOLOGIJA SLUČAJA U PET TOČAKA:

1. U konobi Brkić šalje van Saru
Početkom lipnja 2011. godine Sara Sikirić se zatekla u konobi. Sulić joj šalje poruku kako Brkić želi da ode.

2. Mijenjaj broj, smiri se
Sulić piše 20. lipnja Sari Sikirć da promijeni broj, da se smiri, da policija sve skenira i da ima informacije iz prve ruke.

3. Policija shvaća da mjere pucaju
Krajem lipnja policija shvaća da su mjere probijene. Pokreću istragu, a u srpnju zaključuju da je Sulić dobio informaciju od Brkića i prenio Sikirić.

4. Sulić nikad nije ispitan na sudu
Iako je policija ispitala Sulića, zaključila da je imao 64 kontakta s Brkićem, njega sudac istrage nikad nije ispitao. Slučaj staje.

5. Počinje nova istraga koja treba rasvijetliti Brkićevu ulogu
U srijedu je počelo ispitivanje kako je spis nestao i istraga treba rasvijetliti Brkićevu ulogu. On kaže: 'Nisam odavao informacije'.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 152
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a