News

Komentari 55

'Ako nestane spis, točno se zna gdje je nestao i tko ga je uzeo'

'Ako nestane spis, točno se zna gdje je nestao i tko ga je uzeo'

Svaki spis ima svoj broj, a još se može evidentirati po osumnjičenoj ili oštećenoj osobi, godini kaznenog djela i na još nekoliko načina. Kako netko ne bi trgao stranice, na koricama je upisano što svaki spis sadrži

Branko Lazarević je karijeru proveo kao kriminalistički inspektor. Vodio je i ekipu za očevide u Zagrebu, a za 24sata napisao je tekst o tome zašto spis o Milijanu Brkiću nije mogao nestati iz Općinskog državnog odvjetništva.

Lazarevićev tekst donosimo u cijelosti.

“Da ne bi nestajali spisi, da se ne bi gubili, da ih netko ne bi krao, već odavno je točno propisano kako se oni čuvaju i kako se evidentiraju. Ovo je i zakonski regulirano. Slično, gotovo na isti način, spisi se čuvaju u policiji, na sudu, pa i u Državnom odvjetništvu.

Osim po broju spisa, spis se može evidentirati po oštećenoj osobi, po osumnjičenoj osobi, po godini izvršenja kaznenog djela i na još nekoliko načina.

Prije svega, svaki spis, u državnim tijelima, ima svoj broj. Jedan predmet, odnosno jedan spis, pod tim brojem može imati i na tisuće stranica. Ali sve je to evidentirano pod tim istim brojem. Kad službenik, inspektor, sudac ili bilo tko drugi dovrši taj spis, on ga otprema onome kome treba.

Prije otpreme taj se spis evidentira u knjigu otpreme i predaje se u neki drugi odjel ili na neko drugo mjesto, a onaj tko primi taj spis potpiše se da ga je primio i zna se gdje je spis.

Ako spis iz toga odjela ide dalje, opet se šalje na isti način i točno se zna gdje je završio.

Može se dogoditi da spis ode u nekoliko odjela, ali uvijek se zna gdje je i kome je sve dostavljen.

Ako nekome treba taj spis radi nečega, on ga uzima iz nekoga odjela ili ureda i potpisuje se u knjigu da ga je uzeo i točno se zna kad ga je uzeo i tko ga je uzeo.

Svaki spis ima svoj omot i na njemu je nalijepljen popis spisa. U tom popisu točno je navedeno što je sastavni dio toga spisa, tako da se ne smije dogoditi da netko iz spisa otrgne neku stranicu ili zabilješku i da je uništi.

Ako nestane spis, onda se točno zna gdje je nestao i tko je potpisao da ga je preuzeo. Ne može spis uzimati bilo tko i bez odobrenja rukovoditelja. Da bi netko odnekle uzeo neki spis, mora tražiti odobrenje svojeg rukovoditelja i s tim odobrenjem ide u ured i traži dotični spis.

Evidencije su takve da se mora točno znati koja osoba je zadnja imala spis u posjedu.

Jedan te isti spis šalje se na nekoliko mjesta kao što su dotična policijska postaja, Odjel za operativne evidencije i statistiku, sud, Državno odvjetništvo, što znači da postoje istovjetne kopije. Znači, spis postoji i nije izgubljen”, napisao je za 24sata umirovljeni kriminalistički inspektor Branko Lazarević.

Državno odvjetništvo sad provodi istragu i pokušava rekonstruirati spis. Na razgvor o slučaju iz 2011. godine trebala bi doći i bivša općinska državna odvjetnica Željka Pokupec, protiv koje je DORH podignuo optužnicu zbog pogodovanja u drugom slučaju. Iskaz o curenju informacija trebao bi dati i Milijan Brkić.

Dok se istražuje slučaj prije sedam godina, još je neizvjesno do koga će doći trenutačna afera SMS, u kojoj je Brkićev kum Blaž Curić uhićen jer je dojavio falsifikatoru Franji Vargi da ga prate i da uništi dokaze. Brkićeva kći Helena je, vjerojatno u znak potpore kumu, za profilnu fotografiju na Facebooku postavila onu na kojoj su ona i Curić. Helena je najstarije dijete Milijana Brkića i jako je vezana za kuma Curića.

Najčitaniji članci