Obavijesti

News

Komentari 218

Ovo su heroji koji su spasili Split: 'Nismo bježali ni '90-e'

Ovo su heroji koji su spasili Split: 'Nismo bježali ni '90-e'
1

GDJE SU BILI KAD JE GORJELO: 'Strašno je bilo gledati vatrenu stihiju. Osjećate nemoć, gledate li ljude kako plaču, ali nema vam druge nego spašavati kuće i živote', ispričao nam je jedan od heroja

VIDEO

Kad je u ponedjeljak ujutro krenuo na posao, Ivan Kokan (27) iz Kaštel Sućurca očekivao je još jedan uobičajen radni dan. Nije ni sanjao što ćemu se dogoditi. Uspio je od požara spasiti kuću u kojoj je taj dan radio.

- Ja sam električar. Došao sam u Kučine postavljati instalacije u kući. Čuo sam da gori, ali nisam očekivao da će se tako brzo požar proširiti - priča nam Ivan.

Dim se probio u kuću u kojoj je radio. Ivan je tad izašao. Nije mogao vjerovati što vidi.


 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:20

- Bila je to prava katastrofa. Ispred mene na parkiralištu je bio potpuno izgoreni auto, s druge strane čovjeku je gorio automobil ispred radionice. Polio sam sebe i svoj automobil, pozatvarao kuću u kojoj sam radio i zalio dobro sve oko kuće i krenu cestom kroz plamen. Na kraju sam se nekako probio do vatrogasaca, koji su me opet dobro zalili i poslali dalje. Strašno je bilo prolaziti kroz požar. Osjetio sam nemoć, žena ispred mene je plakala i vikala: ‘Izgorjet će mi kuća i sve što imam’ - ispričao nam je hrabri Ivan.

 

On je samo jedan od požrtvovnih muškaraca i žena koji su Split i okolna naselja spasili od pomahnitale stihije. Nediljko Matković (77) iz Kučina svoju je kuću spasio od buktinje uz pomoć sinova.


- Ljudi moji, ne znam što bih rekao. Jedva smo spasili živu glavu i kuće, a pomoći niotkud. Ispred kuće mi je hidrant, ali ga nismo uspjeli otvoriti, pa smo gasili crijevima kojima polijevamo vrtove, kantama, svime što nam je došlo pod ruku. Očito su vatrogasci otišli na kritičnije lokacije. Ali da su nam bar otvorili hidrante, puno bi nam bilo lakše. Zašto uopće postoje hidranti kad ih ne možete otvoriti da biste se obranili? Da nije bilo sinova Zlatka i Branimira te susjeda koji su pomagali, ne znam kako bi sve ovo završilo jer nam je vatra prijetila sa svih strana. Dim nas je gušio i samo nas je dragi Bog spasio - kazao je Matković.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

02:25



Mladen Ljubičić (56) iz istog sela, nakon što je zaustavio požar pred svojom kućom, pomogao je susjedima.

- Bio sam uz svoju kuću, kojoj je plamen dolazio s leđa, i sa susjedima smo se pokušali organizirati te polijevati vodom da ne uhvati raslinje. No najednom, valjda nošen burom, požar se prebacio s donje strane i našli smo se u okruženju. Branili smo se kako smo znali, crijevima za vrt, kantama... I onda je nekim čudom nepoznat čovjek uspio otvoriti hidrant i to nas je spasilo. Hvala mu od srca, njemu i momcima iz 4. brigade koji su nam, predvođeni Antom Dujmićem Makićem, došli pomoći. Oni su nas spasili. Kad smo spasili svoje kuće, sišao sam pomoći susjedu. Na svim je stranama sve izgorjelo, samo je jedan stari brod koji ovdje čuvamo nekim čudom ostao netaknut - priča Ljubičić.

Još priča heroja koji su branili Split pročitajte u sutrašnjem tiskanom broju 24sata.

Sutra samo u 24sata otkrijte male i velike heroje koji su obranili Split i Dalmaciju Reporteri: Luka Negovetić i Roberto Turk

Posted by 24sata on Tuesday, 18 July 2017
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 218
VIDEO

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga
ISTRAGA U TIJEKU

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga

Osumnjičeni koji se dovodi u svezu s ubojstvom je pod nadzorom policije

Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar
STRAVA U MEKSIKU

Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar

Australce Calluma (33) i Jakea Robinsona (30) lopovi su ubili hicima u glavu i bacili u bunar. Obitelj je identificirala njihova tijela
Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!
DANAS POGORŠANJE VREMENA

Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!

Vrijeme će u utorak i srijedu biti prilično nestabilno, a mogući su i pljuskovi s grmljavinom. Za više regija upaljen je žuti meteoalarm, a na kopnu se očekuje i pad temperature