Obavijesti

News

Komentari 22

Ovo su mađarski vojnici koji su poginuli u stravičnoj nesreći helikoptera kod Pakova sela

Ovo su mađarski vojnici koji su poginuli u stravičnoj nesreći helikoptera kod Pakova sela
7

Mađarska vojska službeno je priopćila identitet trojice pripadnika njihovih snaga koji su izgubili živote u padu helikoptera Airbus H145M na vojnoj vježbi u Hrvatskoj prošle srijede

VIDEO

Kapetan Adam Radnai, natporučnik David Konrad i zastavnik Tamas Lörincz. To su imena trojice pripadnika mađarske vojske koji su poginuli prošlog tjedna u padu helikoptera u kanjonu rijeke Čikole. Uzroci nesreće još se istražuju. 

POGLEDAJTE VIDEO: Ispraćaj poginulih mađarskih pilota

Pokretanje videa...

Ispraćaj mađarskih pilota 01:39

Mađarsko ministarstvo obrane ispratilo je njihove lijesove danas u helikopterskoj bazi u Szolnoku i prvi put je potvrđen identitet stradalih. Objavljene su i njihove fotografije. 

POGLEDAJTE VIDEO:

VIDEO

Prije toga, uz vojne počasti, Hrvatska vojska je ispratila tijela trojice preminulih pripadnika mađarskih Oružanih snaga iz zračne luke u Splitu. Tijela preminulih pripadnika zrakoplovom mađarskih oružanih snaga potom su prevezena u Mađarsku.

Spasioci u  okolici Pakova Sela pretražuju mjesto nesreće pada helikoptera

Posljednjem ispraćaju u Hrvatskoj prisustvovali su ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj.

Podsjetimo, postoje sumnje da je vojni helikopter Airbus H 145 M projurio kanjonom Čikole u niskom letu pa možda zakačio 'zip-line' preko rijeke Čikole, no to tek treba utvrditi detaljna istraga po, kako je rekao ministar Marijo Banožić, NATO standardima. Nedvojbeno je, međutim, da je zip-line oštećen pri padu helikoptera. 

Vojni helikopteri inače nemaju crne kutije iz kojih bi se naknadno filtrirali uvjeti leta. Međutim, parametre stalno prati snimač podataka o letu. 

Pronađeni su ostaci mađarskog vojnog helikoptera koji se srušio na području Pakova sela

Zajednička vojna vježba bila je planirana na visini do tisuću stopa, odnosno 300 metara, a 1,4 kilometra dugačak 'zip-line' preko Čikole mjestimice je na visini od najviše 120 metara. Tri žice koje vode iznad krošnji drveća i kanjona dugačke su 250, 500 odnosno 650 metara. Vrlo blizu pao je mađarski helikopter. 

Vidi i izbjegavaj! Citirao je englesku verziju elementarnog pravila Mihael Križanec, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Naime, na visini manjoj od 300 metara nitko ne može biti siguran da neće naići na neočekivanu prepreku.

Banožić o padu helikoptera: Uskoro počinje istraga koja će dati odgovore na ovu nesreću
Banožić o padu helikoptera: Uskoro počinje istraga koja će dati odgovore na ovu nesreću

I na turističkim kartama jasno se vidi ucrtan zip-line pa je teško za povjerovati da ne bi bio obilježen i na vojnim kartama kojima su se koristili mađarski piloti u M-SAT obuci. Nesreća se, izvijestio je MORH, nije dogodila u takozvanoj pilotskoj zoni, već na putu kući prema vojnoj zračnoj luci Zemunik, koja je služila kao baza.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...