Obavijesti

News

Komentari 45

Misterij 'zip-linea' u kanjonu Čikole i nesreće helikoptera: Stigli su mađarski istražitelji

Misterij 'zip-linea' u kanjonu Čikole i nesreće helikoptera: Stigli su mađarski istražitelji
13

Na mjesto tragedije stigli su mađarski istražitelji. Vojna vježba bila je planirana do visine od 300 metara, a istraga će pokazati je li helikopter H145M mađarske vojske možda zakačio zipline na visini od 120 metara

VIDEO

Mađarski istražitelji stigli su na mjesto nesreće helikoptera njihove vojske kod Drniša, u blizini Pakova Sela, pri čemu je dvoje pilota poginulo, a za trećim se još traga.

VIDEO

Jesu li opravdane sumnje da je vojni helikopter Airbus H 145 M projurio kanjonom Čikole u niskom letu pa možda zakačio 'zip-line' preko rijeke Čikole, o čemu je prvi pisao Telegram, pokazat će detaljna istraga po, kako je rekao ministar Marijo Banožić, NATO standardima.   

Mađarski istražitelji stigli su na mjesto nesreće pada helikoptera

Vojni helikopteri inače nemaju crne kutije iz kojih bi se naknadno filtrirali uvjeti leta.

Međutim, parametre stalno prati snimač podataka o letu.  

Spasioci u  okolici Pakova Sela pretražuju mjesto nesreće pada helikoptera

Zajednička vojna vježba bila je planirana na visini do tisuću stopa, odnosno 300 metara, a 1,4 kilometra dugačak 'zip-line' preko Čikole mjestimice je na visini od najviše 120 metara. Tri žice koje vode iznad krošnji drveća i kanjona dugačke su 250, 500 odnosno 650 metara. Vrlo blizu pao je mađarski helikopter. 

Pronađeni su ostaci mađarskog vojnog helikoptera koji se srušio na području Pakova sela

Vidi i izbjegavaj! Citirao je jučer englesku verziju elementarnog pravila Mihael Križanec, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Naime, na visini manjoj od 300 metara nitko ne može biti siguran da neće naići na neočekivanu prepreku.

I na turističkim kartama jasno se vidi ucrtan zip-line pa je teško za povjerovati da ne bi bio obilježen i na vojnim kartama kojima su se koristili mađarski piloti u M-SAT obuci. Nesreća se, izvijestio je MORH, nije dogodila u takozvanoj pilotskoj zoni, već na putu kući prema vojnoj zračnoj luci Zemunik, koja je služila kao baza.

- Ažurirane su sve karte potrebne za dvotjednu obuku. Antene, vjetroturbine i sve druge prepreke koje ograničavaju zračni promet bile su ucrtane - rečeno je jučer na konferenciji za novinare MORH-a.

- Sve podatke stavljamo na karte - pojasnio je jučer na konferenciji za novinare Direktor Međunarodnog središta za obuku specijalnih zračnih snaga, brigadni general Tomislav Pušnik:

- Polijetanje je bilo u 10,05 minuta, jedan helikopter, 10,16 sati, drugi helikopter. Dva mađarska helikoptera provodila su obuku u istoj pilotažnoj zoni.

DORH obavio prvi dio očevida

Županijska državna odvjetnica u Županijskom državnom odvjetništvu u Šibeniku rukovodila je 21. lipnja 2023., od 15:15 do 18:30 sati, prvim dijelom očevida kojeg su obavili službenici Službe kriminalističke vojne policije povodom pada mađarskog vojnog helikoptera koji se oko podne istog dana srušio na području između Drniša i Pakovog sela (kanjon rijeke Čikole). Očevid se nastavlja 22. lipnja 2023., a tijela smrtno stradalih osoba, koja su pronađena tijekom očevida, prebačena su u KBC Split radi pregleda i obdukcije, objavio je DORH.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 45
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

VIDEO Skupocjenim BMW-om troje mladih sletjelo s ceste u Zagrebu: 'Odletjela je guma'
KAOS U ZAGREBU

VIDEO Skupocjenim BMW-om troje mladih sletjelo s ceste u Zagrebu: 'Odletjela je guma'

ZAGREB - Više mladih sudjelovalo je u lakšoj prometnoj nesreći sa skupocjenim BMW-om M2 oko 18:30 sati na Zagrebačkoj aveniji. Kako javlja naša čitateljica, vozač je nakon nesreće skinuo registrarske oznake na kojima piše 'ZG WANTED', a dodaje i da mu je odletjela desna stražnja guma. "Ugrozio je ostale sudionike u prometu u skupocjenom autu", kaže nam. Iz policije su nam potvrdili kako imaju informacija o nesreći, te kako nema ozlijeđenih osoba nego je nastala materijalna šteta.
'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...