Obavijesti

News

Komentari 33

Ovo su najnovije mjere Stožera: Novosti na granici i u školama

Ovo su najnovije mjere Stožera: Novosti na granici i u školama

Mjere na granicama su produžene, uz manje izmjene, a novosti ima i u školstvu. Ukinute su i strože mjere u Primorsko-goranskoj županiji zbog povoljnije epidemiološke situacije

VIDEO

Mjere na granicama

Oni koji dolaze u Hrvatsku iz država EU, schengenskog prostora i prostora povezanog sa Schengenom, a kojima je ulazak omogućen na temelju brzog antigenskog testa, neće morati ponoviti testiranje nakon ulaska u Hrvatsku ako ostaju duže od 10 dana. Hoće li se ipak morati ponovno testirati, ovisit će o zemljama u koje se vraćaju. Ako su osobe preboljele covid i cijepljene su jednom dozom, neće morati predočiti test i ići u karantenu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Stanje u KB Dubrava 00:52

Od ponedjeljka nastava u školi za sve maturante

Od 3. do 7. svibnja nastavu će u školi pratiti svi maturanti, osim onih s područja Šibensko-kninske županije te učenici svih osnovnih i srednjih škola u šest županija, dok online nastava ostaje za više razrede osnovnih i učenike od 1. do 3 razreda srednjih škola u deset županija.

Prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja, na području šest županija (Bjelovarsko-bilogorske, Dubrovačko-neretvanske, Ličko-senjske, Osječko-baranjske, Sisačko-moslavačke i Virovitičko-podravske) svi učenici osnovnih i srednjih škola nastavu će pratiti po modelu A, odnosno u školi.

Iznimka su u Dubrovačko-neretvanskoj županiji učenici od 1. do 3. razreda četiriju srednjih škola na području Doline Neretve, koji će nastavu pratiti online, kao i učenici O.Š. A.G Matoša u Novalji (Ličko-senjska županija). U Osječko-baranjskoj županiji u dvije će osnovne škole učenici od 5. do 8. razreda nastavu pratiti po modelu B, odnosno jedan tjedan u školi, jedan tjedan online, dok će GŠ Franje Kuhača zbog specifičnosti nastave primjenjivati sva tri modela.

Iznimaka ima i u Sisačko-moslavačkoj županiji, gdje će u 15 škola učenici nastavu pratiti po modelu A i C, u dvije škole po modelu A/B, u jednoj po modelu B, u jednoj po modelu C, a u jednoj po modelu B/C.

U Šibensko-kninskoj županiji nastava će biti online za sve učenike osnovnih i srednjih škola.

Karlovačka, Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županiji te Grad Zagreb online nastavu održavat će samo za srednjoškolce od 1. do 3. razreda.

U deset županija (Brodsko-posavskoj, Istarskoj, Koprivničko-križevačkoj, Međimurskoj, Požeško-slavonskoj, Primorsko-goranskoj, Splitsko-dalmatinskoj, Varaždinskoj, Vukovarsko-srijemskoj i Zadarskoj županiji) online nastava ostaje za učenike viših razreda osnovnih škola te za srednjoškolce, osim učenika završnih razreda.

Iznimka su osnovne škole u Gradu Vukovaru koje izvode nastavu po modelu A za sve učenike.

Praktična nastava u svim županijama izvodi se redovno ili po modelu A, osim u Šibensko-kninskoj gdje se održava samo kod poslodavca.

Glazbene škole na području Grada Zagreba i u Varaždinskoj županiji individualnu nastavu izvode po modelu A.

U Hrvatskoj još 2046 slučajeva korone, umrlo je 49 pacijenata
U Hrvatskoj još 2046 slučajeva korone, umrlo je 49 pacijenata

Ukidanje postroženih mjera u Primorsko-goranskoj županiji

Zbog znatnog smanjenja dnevnog broja novooboljelih od covid-infekcije u Primorsko-goranskoj županiji, Stožer civilne zaštite PGŽ-a je u petak odlučio da se ukidaju postrožene epidemiološke mjere koje su bile na snazi u ovoj županiji.

Jedan od razloga za ukidanje strožih mjera je i stalni pad broja oboljelih od covida-19 u Kliničkom bolničkom centru Rijeka.

Od 2. svibnja terase ugostiteljskih objekata i trgovina u županiji mogu raditi do 22 sata umjesto kao do sad do 19 sati. Otvaraju se teretane, kazališta i kina, a moguće je dolaziti u posjet u domovima za starije osobe bez PCR testa.

Biontech i Pfizer zatražili da se cjepivo protiv korona virusa odobri i za cijepljenje djece
Biontech i Pfizer zatražili da se cjepivo protiv korona virusa odobri i za cijepljenje djece

Lokalne mjere

Stožer Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije je donio odluku da je zabrana prodaje alkohola od 22 sata, ne od 20. Radno vrijeme ugostitelja može biti do 22 sata, a ne do 20 sati.

Dubrovačko-neretvanski stožer civilne zaštite predložio je u petak Nacionalnom stožeru popuštanje strožih mjera za područje doline Neretve, pa će se na tom području od 3. svibnja primjenjivati mjere kao u ostatku županije.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 33
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina