Ovo su nelogičnosti istrage brutalnog premlaćivanja na Platku: Tko zataškava slučaj? | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 210

Ovo su nelogičnosti istrage brutalnog premlaćivanja na Platku: Tko zataškava slučaj?

Ovo su nelogičnosti istrage brutalnog premlaćivanja na Platku: Tko zataškava slučaj?

O brutalnim tučnjavama u kojima bi moglo biti i kaznenog djela, a ova je to nedvojbeno bila, policija izvještava državno odvjetništvo. No, policija nije izvijestila državno odvjetništvo ni kad je DORH to zatražio od nje!

VIDEO

Policija se napokon izjasnila o slučaju gdje su tri nasilnika divljali BMW-om po skijalištu, a potom i brutalno istukli članove HGSS-a i jednu ženu te njezinog supruga. Zanimljivo je i kako je jedan napadač MMA borac i sin lokalnog HDZ-ovog člana te šefa u jednom lokalnom odjelu Hrvatskih šuma. No trojac je policija jednostavno pustila na slobodu i to samo s prekršajnom prijavom za remećenje javnog reda i mira.

POGLEDAJTE VIDEO: 

U nastavku vam donosimo nelogičnosti oko cijelog slučaja. 

1) Brutalni napad je bio u nedjelju 29. siječnja, a policija o tome šutjela tri dana

Sumnje da policija ide na ruku nasilnicima pojavile su se već izbjegavanjem objave vijesti o ovom incidentu. Riječka policija u svojim redovnim izvješćima, na službenim stranicama, izvještava o krađi mopeda, novčanika, ali su joj tri dana trebala da nešto kaže i o premlaćivanju ljudi! 

2) Policiji je četiri dana trebalo da na iskaz pozovu pročelnika riječkog GSS-a Marka Andrića

Marko Andrić je među prvima priskočio u pomoć kolegama te je, kako se navodi, i on sam dobio nekoliko udaraca. Iako je upravo on pozvao centar 112 te tražio više vozila Hitne pomoći, kao i postupanje policije, na razgovor ga je policija pozvala tek četiri dana kasnije! On je svjedok cijelog slučaja te njegove riječi bacaju sasvim novo svjetlo na policijsku kvalifikaciju kojom se krvava tučnjava označava kao prekršaj protiv javnog reda i mira. Takva kvalifikacija, kažu upćeni, trebala je biti odbačena onog trenutka kad su policajci vidjeli kako člana HGSS-a liječnici stavljaju u vozilo Hitne pomoći bez svijesti. 

3) Policija je napadače pustila isti dan 

Policija je prema protokolu napravila alkotest koji je pokazao da su napadači pod utjecajem alkohola. Unatoč tomu su ih isti dan pustili na slobodu, premda se tako alkoholizirane nasilnike zadržava u postaji do otrežnjenja. 

'Prijavljen je i HGSS-ovac. Svi su imali promila, nećemo privoditi. Test na droge? To nije praksa'
'Prijavljen je i HGSS-ovac. Svi su imali promila, nećemo privoditi. Test na droge? To nije praksa'

4) Policija nije obavijestila državno odvjetništvo

Uobičajena je praksa da o brutalnim tučnjavama za koje se posumnja da imaju elemente kaznenog djela policija izvijesti nadležno državno odvjetništvo. Napadače se izvode pred suca istrage, a on može odrediti njihovo pritvaranje. To je uobičajeno, čak i detaljno uređeno dokumentom koji se zove Protokol o zajedničkom radu policije i državnog odvjetništva. Tu se detaljno opisuje kako i kad policajci izvješćuju državno odvjetništvo u kaznenim predmetima. No, policija se izvlačiti da to nije bilo potrebno, jer su odmah sve kvalificirali kao prekršaj, a taj se protokol, logično, ne odnosi na prekršaje. 

No, općinsko državno odvjetništvo dva dana zaredom jasno daje do znanja kako od policije očekuje izvješće o ovom incidentu. Premda su iz policije izvijestili da su se "neformalno konzultirali" s državnim odvjetništvom, čini se da i o tome muljaju. DORH je tako u četvrtak, drugi dan zaredom, medijima poslao priopćenje o brutalnom napadu na HGSS-ovce na Platku. Ponovili su da nisu dobili policijsko izvješće o tom incidentu, opet navodeći da su informacije o događaju saznali iz medija, pa su pisanim putem 1. veljače 2023. zatražena od policije izvješća o svemu do sada utvrđenom. No, ni u četvrtak popodne, kako su se požalili, ta izvješća još nisu stigla! Ovakva situacija u odnosima policije i DORH-a još je nezabilježena- da DORH traži izvješća, a policija ih ne dostavlja.

5) Policija je podnijela prekršajnu prijavu te navela da nastavljaju s obradom

Europski sud za ljudska prava presudom u slučaju Maresti naložio je hrvatskom pravosuđu da ne može progoniti i prekršajno i kazneno za isti događaj. Stoga, ako se nasilnike prekršajno kazni za ovaj slučaj oni ne mogu kasnije kazneno odgovarati za isto nedjelo. 

Liječnica otkrila kakve ozljede imaju pretučeni, policija tvrdi: 'Nema potrebe za pritvorom'
Liječnica otkrila kakve ozljede imaju pretučeni, policija tvrdi: 'Nema potrebe za pritvorom'

6) Nema teških tjelesnih ozlijeda, a ima prijeloma, potresa mozga, unutarnjeg krvarenja...

Policija u prvim priopćenjima uopće nije demantirala tvrdnje o teškim tjelesnim ozljedama žrtava. Štoviše, čak je i liječnica KBC-a Rijeka pred kamerama izgovorila da je jednom čovjeku slomljena ruka. Kasnije su iz policije, ali i iz KBC-a Rijeka kojeg vodi ravnatelj član HDZ-a, emitirane informacije da svi ozlijeđeni imaju samo lakše tjelesne ozljede te da ruka nije slomljena već je došlo do "pomaka kosti". Čak i da se to pokaže točnim, a još je mnogo upitnika nad takvim kvalifikacijama, policija je imala razloga kazneno prijavljivati napadače. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 210

VIDEO

Vapaj brata poginulih Katarine i Stjepana: 'Zašto je Albanka iz zatvora puštena uz jamčevinu?'
POKRENULI PETICIJU

Vapaj brata poginulih Katarine i Stjepana: 'Zašto je Albanka iz zatvora puštena uz jamčevinu?'

Ovaj tragičan događaj ne smije proći neopaženo i bez pravedne kazne! Tražimo pravdu za naše najmilije, poručio je Viktor Đerek koji je u tragičnoj nesreći u travnju ostao bez brata i sestre