News

Komentari 125

Ovo su zahtjevi ugostitelja: PDV na pet posto ili 50% prometa

Ovo su zahtjevi ugostitelja: PDV na pet posto ili 50% prometa

Prvi model traži smanjenje PDV-a na pet posto sljedeće tri godine, a dugoročno na 13. Drugi model bi pak tražio isplatu određene svote prošlogodišnjeg prometa te oslobađanje od brojnih nameta

Uvijek postoji plan B. Ako zaista ne nađemo zajednički jezik, UGP, sa svojih više od 13.000 članova, mi smo zaista spremni i voljni izaći i napraviti blokadu i prosvjede koji moraju pokazati da privatni sektor nije i ne čine ga građani drugog reda.

Mi smo jednakopravni, jednako važni kao i svi drugi građani, rekao je Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas poduzetnika za Novu TV u četvrtak, dan uoči sastanka poduzetnika s Vladom na kojemu bi se trebalo raspravljati o mjerama za spas gospodarstva.

POGLEDAJTE VIDEO:

Hrvatska je ugasila neke djelatnosti, poput ugostiteljskih objekata, najmanje do 21. prosinca, a razočarani ugostitelji Vladi su predložili dva modela kojom bi se spasili mnogi poduzetnici, a s njima i radna mjesta.

Prvi model sadrži trogodišnje smanjenje PDV-a na pet posto, a dugoročno na 13 za ugostiteljstvo. Također, ugostitelji u tom modelu traže obeštećenje za trošak najma od deset eura po kvadratu prostora, kao i posebne kreditne linije sa sniženim kamatama kojima bi se omogućila likvidnost. Uz to, traže i nastavak potpora za očuvanje radnih mjesta. Ta mjera, koja postoji od proljeća, zasad je jedina oko koje su se ministri financija, gospodarstva i rada usuglasili.

U drugom modelu, koji je malo po uzoru na Njemačku gdje država isplaćuje 75% prošlogodišnjeg prometa, naši ugostitelji traže 50 posto prometa od istog razdoblja prošle godine te oslobađanje od svih fiksnih obaveza na svim razinama vlasti, u što ulaze komunalne naknade, usluge, parafiskalni nameti i slično. I u tom modelu traže smanjenje PDV-a.

- Dajte nam šansu da prodišemo. Smanjite, dovraga, te namete, smanjite PDV, napravite ključne reforme, neka profunkcionira pravosuđe, smanjite birokraciju, digitalizirajte sustav, pojednostavite stvari, dajte da prodišemo. Tražimo da prodišemo, ništa više - rekao je Bujas.

Ministar rada Josip Aladrović ranije je najavio kako će svaka mjera imati ekonomsku protumjeru.

Najčitaniji članci