Obavijesti

News

Komentari 33

Oženio 13-godišnju sestričnu samo da se ne uda za drugog

Oženio 13-godišnju sestričnu samo da se ne uda za drugog
1

Američki pisac i pjesnik Edgar Allan Poe kao 27-godišnjak oženio je svoju rođakinju (13). Kad je umrla od tuberkuloze, on je počeo strašno piti i drogirati se. Slavna pjesma Annabel Lee posvećena je njoj..

VIDEO

Slavni američki pjesnik i pisac Edgar Allan Poe, koji je umro na današnji dan 1849. godine, ostao je siroče kao sasvim malo dijete. Otac mu je preminuo kad mu je bilo samo godinu dana, a majka mu je umrla godinu dana kasnije. Oboje od tuberkuloze.

Posvojio ga je imućni škotski trgovac duhanom John Allan iz Richmonda. Kako nikad nije legalno posvojen, prezime Allan uzeo je kao srednje ime.

Neotesan, problematičan i svojeglav

Kao 17-godišnjak Poe odlazi na studij na Virginijsko sveučilište, no uskoro biva izbačen jer se često opijao i kockao. 
John Allan ga zapošljava kao činovnika misleći da će se tako smiriti. No on bježi u Boston gdje se zbog neimaštine pridružuje vojsci gdje laže o imenu i godinama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Te godine objavljuje i svoju prvu zbirku pjesama. Očuh mu zatim pomaže da se upiše u slavnu vojnu akademiju West Point, ali  i od tamo ga izbacuju godinu kasnije zbog neizvršavanja dužnosti. Očuh više ne može tolerirati njegovo ponašanje pa ga izbacuje iz kuće. Seli se u Baltimore teti i počinje se baviti novinarstvom. 

Brak nije konzumiran?

Uskoro se ženi svojom sestričnom Virginijom Clemm koja tada ima samo 13 godina.

Prema nekim navodima nije se oženio zato što se u nju ludo zaljubio već zato da je spriječi da se uda za drugoga. Naime, on je već neko vrijeme živio u kućanstvu s njom i njezinom majkom. Kad se Virginiji počeo udvarati drugi muškarac Poe je počeo paničariti.

Bilo mu je ugodno živjeti s njih dvije i počeo je njihovu kuću smatrati domom. Patio je od traume ostavljanja cijeli život i nije želio da se njihova idilična zajednica raspadne. Ponudio je sestrični brak. Navodno on je bio više prijateljski nego romantičan. Neki čak smatraju da nikad nije bio ni konzumiran..

Život na rubu...

U skladnom braku ipak su proveli 11 godina, a kad je ona umrla od tuberkuloze Poe je upao u strašnu depresiju i očaj. Pokušavao se i ubiti. Njegova najpoznatija pjesma Annabel Lee posvećena je upravo njoj.

Poe bjesomučno pije, konzumira opijum, u mnogim ženama traži utjehu. To je, doduše, radio cijeli život. vjerojatno i zbog toga što majčinsku ljubav nikad nije osjetio. Nakon smrti supruge obećava brak čak trima ženama. Dvije godine nakon smrti žene, u 40. godini života, umire i on. Pokopan je na lokalnom groblju u Baltimoreu kraj voljene Virginije.

Njegova smrt do danas je ostala nerazjašnjena. Oko njegovog misterioznog nestanka i smrti nastale su mnoge legende i teorije zavjere – od toga da je otet, ubijen ili da je pobjegao živjeti pod drugim identitetom.

Govorilo se da je četiri dana prije smrti, pronađen u deliriju i prosjačkim prnjama. Ne zna se koji je točan uzrok njegove smrti. Neki navode da je umro zbog ovisnosti o alkoholu, drugi tvrde se da je kriva tuberkuloza, pa da je umro od srčanog udara, zatim zbog prevelike konzumacije droge i lijekova, da se ubio...

Zgodan i atletski građen

Dame su se borile za njegovu pažnju, zvale ga na zabave i nagovarale da čita svoje pjesme na javnim nastupima. Pjesma 'Gavran' pretvorila ga je u književnu zvijezdu.

'Sve na njemu odavalo je dojam pravog džentlmena' - napisala je jedna obožavateljica.

A žene su ga obožavale i zato što je zgodan i atletski građen iako se to ne bi moglo reći gledajući njegov najpoznatiji portret. No, on je slikan u godini njegove smrti kad više nije bilo traga njegovom lijepom izgledu..

Poe je volio veslati, planinariti, a držao je i rekord u plivanju na rijeci James u Virginiji.U studentskim danima bio je juniorski prvak u skoku udalj.

Bio je i veliki ljubitelj mačaka. Njegova ljubimica Caterina, navodno je patila od depresije kad je izbivao iz kuće na duljim putovanjima. Uginula je samo dva tjedna nakon njegove smrti.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 33
VIDEO

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista
MIRIS SKANDALA

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista

Ljubiteljica aristokracije, milijunaša i nacista - genijalna modna ikona Coco Chanel cijelo vrijeme okupacije Francuske provela je u hotelu Ritz gdje je bila smještena nacistička vrhuška

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...
GRENFELL TORANJ

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...

Poznati londonski neboder Grenfell na današnji dan prije dvije godine planuo je kao šibica. U požaru je život izgubile 72 ljudi, dvoje ih je podleglo ozljedama u bolnici dok je 70 ljudi bilo ozlijeđeno
Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'
20 GODINA OD PREKRETNICE

Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'

NATO-ova tromjesečna intervencija zaustavila je nasilje između albanskih separatista i srpskih snaga kojima je upravljao Slobodan Milošević. Iako je nasilje zaustavljeno, dvije se strane nikada nisu pomirile u cijelosti