Obavijesti

News

Komentari 0

Oživjet će streličarski turnir, viteške borbe te stare zanate

Oživjet će streličarski turnir, viteške borbe te stare zanate
4

Na najvećem turniru u Hrvatskoj u subotu 19. i nedjelju 20. svibnja sudjelovat će više od 500 kostimiranih članova tridesetak viteških i streličarskih udruga

VIDEO

Na povijesnom lokalitetu Svete Helene 19. i 20. svibnja nedaleko od Zagreba već šestu godinu zaredom organizira se međunarodni viteški turnir, u spomen na veliku pobjedu nad Turcima 1557. godine.

Više od 500 kostimiranih članova tridesetak viteških i streličarskih udruga iz Mađarske, Slovačke, Slovenije, Italije i Hrvatske utaborit će se i prikazati 25 sati prigodnog programa. 

Bogati program nudi sadržaj za cijelu obitelj. Od dječjih radionica, spektakularnih viteških borbi, bojnih naprava, zabavnih priredbi, streličarstva, starih zanata, trke na ring, a od ove godine i vrlo atraktivan program s konjima. Posjetiteljima će biti omogućeno fotografiranje sa vitezovima u taborima kao i isprobavanje viteškog oružja i opreme. 

Ove godine na turniru se očekuje od 35 do 50 tisuća posjetitelja, ovisno o vremenskim uvjetima. 

Međunarodni viteški turnir u Svetoj Heleni ima svoju povijesnu utemeljenost. Naime, održava se u čast velike pobjede hrvatske vojske i kapetana Ivana Lenkovića nad turskom vojskom davne 1557. godine. Ova povijesna bitka odvijala se upravo na području Svete Helene.

Uz viteški turnir održavaju se i Dani otvorenih podruma Zelinske vinske ceste. Program počinje renesansnom gozbom 16. svibnja na imanju jedne obitelji. 

Sveta Helena nalazi se nedaleko od Zagreba, samo dvadesetak minuta vožnje u smjeru Varaždina (izlaz broj 9 na autocesti A 4 , Zagreb – Varaždin).

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.