Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
147 komentara

'Pa Martinje je!': Ministar moli da se pijanim vozačima oprosti

Ministar i saborski zastupnik HDZ-a pozvali su policiju da ovih dana progleda kroz prste 'onima koji će malo više potrošiti mošta ili vina' jer je uskoro Martinje

Foto: PIXSELL
147 komentara

Kao i svake godine, policije ususret Martinju upozorava građane na opasnost vožnje pod utjecajem alkohola, no ne i saborski zastupnik HDZ-a Damir Felak i ministar gospodarstva Darko Horvat.

Oni su u Križevcima, na otvaranju Obrtničkog sajma, pozvali policiju da ovih dana progleda kroz prste 'onima koji će malo više potrošiti mošta ili vina'.

'KRIVO STE SHVATILI...' Horvat vs. Martinje: 'Kolega je samo rekao da budu milostiviji'

'Budite milostivi'

 - Zamolio bih načelnika policijske uprave da ovih dana njegovi djelatnici budu malo milostiviji i da progledaju kroz prste onima koji će malo više 'potrošiti' mošta ili vina jer, kao što svi znamo, potrošnja je pokretač gospodarstva i puni državni proračun te utječe na rast BDP-a. Stoga, uz preventivu, budimo malo milostivi ovih dana i budimo milostivi prema onima koji puno troše - kazao je Felak u pozdravnom govoru, kako prenosi ePodravina.

Poslije njegovog govora, uslijedila je podrška ministra gospodarstva, malog i srednjeg poduzetništva i obrta Darka Horvata.

- U nadi sam da će stvarno policijska uprava poslušati i zapamtiti vaše rečenice - rekao je ministar, kako je prenio portal ePodravina.

Policija za Martinje i blagdane kreće u pojačani nadzor prometa

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Policija je baš jučer objavila statistiku koja pokazuje da se u studenom i prosincu povećava broj prometnih nesreća i stradavanja pa najavljuju kako će za Martinje i blagdane provoditi pojačan nadzor alkoholiziranosti vozača.

Broj prometnih nesreća i stradavanja povećava se tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana i prazničnog raspoloženja koje je popraćeno ispijanjem alkohola, izlaskom građana na ulice, putovanjima na godišnje odmore i općenito povećavanjem prometa.

U povodu narodnog običaja krštenja mošta Martinja i očekivano povećanog broja alkoholiziranih sudionika u cestovnom prometu policija je najavila da će od petka do 12. studenog pojačano nadzirati vožnju pod utjecajem alkohola.

Vozače će nadzirati na lokacijama koje se statistički, ali i iskustveno iskazuju kao ugrožene u pogledu činjenja prometnih prekršaja i događanja prometnih nesreća zbog vožnje pod utjecajem alkohola. Pritom će biti uspostavljeno više nadzornih punktova koji će se češće mijenjati.

U nadzor prometa, najavila je policija, bit će uključen maksimalan broj policajaca službenika kao i raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa.

Kao upozorenje vozačima da ne sjedaju pijani za volan mogu poslužiti i prošlogodišnji rezultati akcije tijekom Martinja kada je na vožnju pod utjecajem alkohola i droga kontrolirano 8456 vozača. Od tog broja, pod utjecajem alkohola zatečeno je 729 vozača, a 11 vozača je odbilo alkotestiranje. 

Također, pet vozača na preliminarnom testiranju na droge bilo je pozitivno, dok je 16 odbilo testiranje na droge. Najveći broj vozača koji su upravljali vozilom pod utjecajem alkohola bio je u dobnoj skupini od 25 do 30 godina – 174 vozača, od 31 do 40 godina – 167 vozača te od 18 do 24 godine – 160 vozača. Najveći broj vozača, njih 344, imao je koncentraciju alkohola od pola do jednog promila.

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message