News

Komentari 116

Pa ovo je nevjerojatno! Hvali se periskom na Ugljanu: 'Čula sam govor, to su lokalci, ne turisti!'

Pa ovo je nevjerojatno! Hvali se periskom na Ugljanu: 'Čula sam govor, to su lokalci, ne turisti!'

Periska je strogo zaštićena školjka i njeno vađenje je kažnjivo i strogo zabranjeno. Zbog pojave smrtonosne zaraze koja se pojavila među ovom vrstom u cijelom Mediteranu sve ih je manje

Na otoku Galevcu, prekoputa Preka na Ugljanu, snimljene su fotografije mlađeg muškarca koji se ponosno okupljenom ženskom društvu hvali izvađenom periskom, zaštićenom ugroženom vrstom koja je pred izumiranjem.

- Unatoč stalnim informacijama u medijima o pomoru periski i zaštiti istih nekim ljudima očito niti to nije dovoljno pa ih love kao vlastite trofeje. Šaljem Vam slike s otoka Galevca, preko puta Preka - rekla je autorica fotografija za Morski.hr.

Žena koja je sve vidjela kaže kako je još tužnija činjenica to što se, izgleda, radi o lokalcima, a ne turistima.

- Prema govoru, riječ je o lokacima, čime ova priča biva još tužnija. Nadam se da će daljnjim informiranjem javnosti ovakvih situacija ipak biti manje - poručila je.

Periska je strogo zaštićena školjka i njeno vađenje je kažnjivo i strogo zabranjeno.

Zbog pojave smrtonosne zaraze koja se pojavila među ovom vrstom u cijelom Mediteranu sve ih je manje pa je tako Zavod za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja pokrenuo akciju ''Jeste li ih vidjeli?'' u kojoj mole ljude da dojave lokacije na kojima su vidjeli žive periske kako bi ih mogli spasiti od izumiranja.

 

Najčitaniji članci