News

Komentari 0

Palestinci predali protuprijedlog na Trumpov mirovni plan

Palestinci predali protuprijedlog na Trumpov mirovni plan

Palestinci žele neovisnu državu na području Zapadne obale s istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom i u Pojasu Gaze, područja koje je Izrael osvojio u Šestodnevnom ratu 1967. godine

Palestinci su objavili u utorak da su predali "protuprijedlog" američkom planu za Bliski istok i pozvali su Europljane da pritisnu Izrael d odustane od aneksije okupirane Zapadne obale.

Pogledajte prosvjede u Americi: 

Netanyahu je odredio 1. srpnja kao datum kad će početi s provedbom aneksije izraelskih naselja i doline Jordana na Zapadnoj obali. Palestinci su plan američkog predsjednika Donalda Trumpa odbacili, no do utorka nisu predložili alternativu.

- Predali smo protuprijedlog Kvartetu (Europska unija, UN, Rusija i Sjedinjene Države) prije nekoliko dana - rekao je palestinski premijer Mohammad Shtayyeh, javlja agencija AFP.

Taj prijedlog predviđa stvaranje "suverene, neovisne i demilitarizirane palestinske države", rekao je. Tekst predlaže "manje izmjene graničnih crta gdje je potrebno", rekao je na sastanku s novinarima u Ramallahu, sjedištu Palestinske vlasti.

Razmjena teritorija odradit će se po načelu ravnopravnosti" u smislu "veličine i vrijednosti", rekao je palestinski premijer. 

U proteklom desetljeću, populacija u stotinjak izraelskih naselja na Zapadnoj obali narasla je za 50 posto i premašila 450.000 stanovnika.

Više od 2,7 milijuna Palestinaca također živi na tom teritoriju.

Palestinci žele neovisnu državu na području Zapadne obale s istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom i u Pojasu Gaze, područja koje je Izrael osvojio u Šestodnevnom ratu 1967. godine. 

Shtayyeh je na konferenciji za novinare rekao da će aneksija ubiti bilo kakvu mogućnost mirovnog sporazuma s Izraelom.

Izrael će se morati suočiti s posljedicama ako anektira okupiranu Zapadnu obalu, izjavio je Shtayyeh i dodao da Izrael sada mora "osjetiti žestinu međunarodnog pritiska".

Rekao je da europske zemlje razmatraju "sankcije protiv Izraela i zamrzavanje međusobnih sporazuma, kao i otkazivanje nekih istraživačkih programa" te "priznanje Palestine" kao države na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze.

Glasnogovornik EU-a u Jeruzalemu odbio je komentirati Shtayyehove izjave, ali je uputio na ranije priopćenje šefa europske diplomacije Josepa Borrella koji je rekao da aneksija "ako se provede, neće proći bez posljedica".

Američki predsjednik Donald Trump u siječnju je objavio mirovni plan koji su Palestinci odmah odbacili i kritizirali ideju izraelske aneksije.

Strahujući od mogućeg izbijanja nasilja i diplomatskih reperkusija, dio europskih i arapskih država, kao i UN, pozvali su Izrael da odustane od svog plana.

Dio analitičara smatra da Trumpova vlada sada ne želi dodatno poticati nestabilnost na Bliskom istoku time što će Izraelu dopustiti aneksiju jer je i sama pogođena nestabilnošću zbog epidemije koronavirusa i prosvjeda protiv policijske brutalnosti. 

Najčitaniji članci