Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
4 komentara

Palo najveće sjedište Darkneta, bunker skrivao 2000 računala

Preko servera u bunkeru donedavno su poslovale darkentske platforme za preprodaju droge poput Cannabis Roada, Fraudstersa i Wall Street Marketa

First German Darknet Centre excavated
Foto: Thomas Frey/DPA/PIXSELL
4 komentara

Iznad njemačkog gradića Traben-Trarbacha policija je otkrila žicom ograđen bunker koji je skrivao oko 2000 međusobno povezanih kompjutora koji su radili punom parom. Riječ je o najvećem do sada otkrivenom serverskom sjedištu Darkneta u Njemačkoj, tj. o 'Bulletproof Hosteru' - hostu sigurnom od provala.

First German Darknet Centre excavated | Autor: Thomas Frey/DPA/PIXSELL Foto: Thomas Frey/DPA/PIXSELL

Ovo je mjesto svojevrsno srce skrivenih internetskih stranica na kojima se trguje raznim zabranjenim robama i uslugama, od droge, oružja i krivotvorenih dokumenata pa sve do dječje pornografije. Otkrivanje bunkera veličine 13.000 kvadratnih metara osiguranog u skladu s najvišim vojnim standardima, veliko je finale akcije specijalne policije GSG 9 u kojoj je kroz pet godina sudjelovalo oko 650 policajaca. Zasad je uhićeno sedmoro od 13 optuženih, a pretresi stanova su izvršeni i u okolnim zemljama, tj. u Luxemburgu, Nizozemskoj i Poljskoj, prenosi DW.

Preko servera u bunkeru donedavno su poslovale darkentske platforme za preprodaju droge poput Cannabis Roada, Fraudstersa i Wall Street Marketa kojeg je njemačka policija blokirala početkom svibnja. Samo preko zadnje spomenute platforme obavljeno je više od 250.000 transakcija te je ostvaren promet u vrijednosti 41 milijuna eura. Iz iste se baze odvio i hakerski napad na Njemački Telekom 2016. godine, za kojeg se vjerovalo da su izveli Rusi.

First German Darknet Centre excavated | Autor: Thomas Frey/DPA/PIXSELL Foto: Thomas Frey/DPA/PIXSELL

Iza cijele priče nalazi se Nizozemac za sada poznat samo pod imenom Herman-Johan. Prema pisanju Spiegela Herman-Johan je 2012. došao u Traben-Trarbach i gradskoj vlasti predstavio svoju ponudu za kupnju bunkera iz Hladnog rata u kojem se trebalo otvoriti  50 do 100 novih radnih mjesta.

Kako je održavanje bunkera skupo jer ventilacijski sustav mora stalno biti u pogonu, jednako kao i pumpe koje jamče da se četiri podzemna kata neće naći preplavljeni podzemnim vodama, Ministarstvo obrane htjelo je što prije prodati objekt onoj osobi koja će preuzeti i kompletnu informatičko-računalnu infrastrukturu.

First German Darknet Centre excavated | Autor: Thomas Frey/DPA/PIXSELL Foto: Thomas Frey/DPA/PIXSELL

Nizozemac je navodno cijeli bunker platio 350.000 eura, radna mjesta nije otvorio, a bunker je dobrano ogradio. Herman-Johan je prethodno posjedovao bivši NATO-ov bunker iz kojega je iselio jer je izbio požar, a vatrogasci su tamo pronašli laboratorij za proizvodnju droge. Tada se izvukao od zatvora jer je objasnio da je izmamljivao dijelove bunkera, ali ovoga puta zatvor mu ne gine.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message