News

Komentari 4

Palo najveće sjedište Darkneta, bunker skrivao 2000 računala

Palo najveće sjedište Darkneta, bunker skrivao 2000 računala

Preko servera u bunkeru donedavno su poslovale darkentske platforme za preprodaju droge poput Cannabis Roada, Fraudstersa i Wall Street Marketa

Iznad njemačkog gradića Traben-Trarbacha policija je otkrila žicom ograđen bunker koji je skrivao oko 2000 međusobno povezanih kompjutora koji su radili punom parom. Riječ je o najvećem do sada otkrivenom serverskom sjedištu Darkneta u Njemačkoj, tj. o 'Bulletproof Hosteru' - hostu sigurnom od provala.

Ovo je mjesto svojevrsno srce skrivenih internetskih stranica na kojima se trguje raznim zabranjenim robama i uslugama, od droge, oružja i krivotvorenih dokumenata pa sve do dječje pornografije. Otkrivanje bunkera veličine 13.000 kvadratnih metara osiguranog u skladu s najvišim vojnim standardima, veliko je finale akcije specijalne policije GSG 9 u kojoj je kroz pet godina sudjelovalo oko 650 policajaca. Zasad je uhićeno sedmoro od 13 optuženih, a pretresi stanova su izvršeni i u okolnim zemljama, tj. u Luxemburgu, Nizozemskoj i Poljskoj, prenosi DW.

Preko servera u bunkeru donedavno su poslovale darkentske platforme za preprodaju droge poput Cannabis Roada, Fraudstersa i Wall Street Marketa kojeg je njemačka policija blokirala početkom svibnja. Samo preko zadnje spomenute platforme obavljeno je više od 250.000 transakcija te je ostvaren promet u vrijednosti 41 milijuna eura. Iz iste se baze odvio i hakerski napad na Njemački Telekom 2016. godine, za kojeg se vjerovalo da su izveli Rusi.

Iza cijele priče nalazi se Nizozemac za sada poznat samo pod imenom Herman-Johan. Prema pisanju Spiegela Herman-Johan je 2012. došao u Traben-Trarbach i gradskoj vlasti predstavio svoju ponudu za kupnju bunkera iz Hladnog rata u kojem se trebalo otvoriti  50 do 100 novih radnih mjesta.

Kako je održavanje bunkera skupo jer ventilacijski sustav mora stalno biti u pogonu, jednako kao i pumpe koje jamče da se četiri podzemna kata neće naći preplavljeni podzemnim vodama, Ministarstvo obrane htjelo je što prije prodati objekt onoj osobi koja će preuzeti i kompletnu informatičko-računalnu infrastrukturu.

Nizozemac je navodno cijeli bunker platio 350.000 eura, radna mjesta nije otvorio, a bunker je dobrano ogradio. Herman-Johan je prethodno posjedovao bivši NATO-ov bunker iz kojega je iselio jer je izbio požar, a vatrogasci su tamo pronašli laboratorij za proizvodnju droge. Tada se izvukao od zatvora jer je objasnio da je izmamljivao dijelove bunkera, ali ovoga puta zatvor mu ne gine.

Najčitaniji članci