Obavijesti

News

Komentari 3

Pametni telefon okriva imate li melanom, skenira vašu kožu

Pametni telefon okriva imate li melanom, skenira vašu kožu
2

SKIN SCAN: Na mobitelu aktivirana aplikacija skenira kožna oštećenja, mjeri ih i prema patentiranom algoritmu ispisuje procjenu je li riječ o opasnom raku kože

VIDEO

Cilj telefonske aplikacije koju su razvili rumunjski znanstvenici je potaknuti ljude da se što prije jave liječniku zbog mogućeg melanoma, opasnog raka kože. Na taj će se način, smatraju znanstvenici, sačuvati mnogi ljudski životi. Aplikacija je razvijena za iPhone, a može se kupiti na službenim prodajnim mjestima Appleovih proizvoda po promotivnoj cijeni od 4,99 dolara (oko 20 kuna). 

Razvilo ju je 12 znanstvenika, među kojima su bili matematičari i dermatolozi. Funkcionira tako da se mobitelom na kojem je aktivirana aplikacija skenira i fotografira sumnjivo mjesto na koži. Nakon toga mobitel će uz pomoć patentiranih algoritama izmjeriti dijametar oštećenja na koži i, zahvaljujući sofisticiranim izračunima, procijeniti kolika je vjerojatnost da je skenirano oštećenje zapravo melanom.

Kostas Koutsioukis, član Američke dermatološke akademije, kaže kako je ideja za aplikaciju Skin Scan fantastična i da se njome koristi zajedno s pacijentima. Rezultati su vrlo ohrabrujući jer jednostavnošću postupka mogu otkriti rak u ranoj fazi.

Postoji još jedna naprava zahvaljujući kojoj Iphone postaje mali, privatni dermatolog. Hendiskop (handyscope) je digitalni, ručni dermatoskop koji se na tržištu pojavio u veljači. Novi alat dizajniran je uglavnom za profesionalnu upotrebu, ali se po potrebi može upotrijebiti i kod kuće. Funkcionira tako da se priključi na Iphone, a potom uz pomoć polarizirajućeg svjetla detektira je li madež na koži kancerogen ili nije. Fotografije se mogu poslati liječniku specijalistu, koji će postaviti konačnu dijagnozu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa