Obavijesti

News

Komentari 171

'Pamtit ćemo zlo i zločince, ali želimo surađivati s Hrvatima'

'Pamtit ćemo zlo i zločince, ali želimo surađivati s Hrvatima'
1

Bilo je što je bilo, bio je pokušaj cijepanja BiH, Hrvatska je izvršila agresiju na BiH, to je prošlost. Hrvatska je i pomogla Bošnjacima i Bosni i Hercegovini, rekao je Izetbegović...

VIDEO

Bošnjački član predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, komentirajući osuđujuće presude šestorici Hrvata iz BiH i čin Slobodana Praljka u sudnici, rekao je kako je Tribunal danas pružio barem djelomičnu satisfakciju za strahote koje su žrtve proživjele.

- Izražavam sućut svim žrtvama. Nikad nećemo zaboraviti ni žrtve ni zločince. Ovim je stavljen međunarodni pečat na tamni dio istine o stvaranju Hrvatske zajednice Herceg-Bosna. Hrvatska politika u Zagrebu i BiH se predomišljala, lutala, borila se sama sa sobom, imala dva lica...sud se bavi tamnom stranom stvari. Zauvijek ćemo pamtiti zlo i zločince, ali želimo ostvariti suradnji sa svijetlom i civiliziranom stranom hrvatske politike.

- Uvjereni smo da su Hrvati i Bošnjaci u stanju izgraditi prijateljske odnose i u budućnosti, poručio je Izetbegović danas iz Sarajeva.

Na pitanje kakvi su pravni koraci koje BiH može poduzeti u ovoj situaciju, Izetbegović je odgovorio:

- Nisam pravnik, ne mogu reći da se u to razumijem. Mi jedino za genocid možemo tužiti susjedne zemlje, a ne za agresiju. Ne vidim da mi tu možemo nešto poduzeti. Bitno je da Hrvati u BiH odustanu od nastavka ovakvih projekata. Bilo je što je bilo, bio je pokušaj cijepanja BiH, Hrvatska je izvršila agresiju na BiH, to je prošlost. No, Hrvatska je pomogla i Bošnjacima i BiH i mi želimo razvijati naše odnose.

Komentirajući izjave iz Hrvatske, ali i Hrvata u BiH koji negiraju presudu, Izetbegović je izjavio kako će to sad trajati neko vrijeme, ali će uskoro prestati.

- Ne možete govoriti da baštinite europske vrijednosti i na takav se način odnositi prema žrtvama. Ova presuda će djelovati kao antibiotik za takve političare. 

- Samo u presudi Mladiću oni nisu išli direktno na Srbiju. U presudi Martiću je, primjerice, utvrđen zločinački pothvat koji seže do Beograda. U hrvatskom slučaju, Tuđman se potrudio da sve snimi pa je sud imao i trake i transkripte gdje je mogao utvrditi što se sve događalo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 171
VIDEO

'Praljkovo samoubojstvo bila je njegova posljednja granata...'
OTVORILE SE STARE RANE

'Praljkovo samoubojstvo bila je njegova posljednja granata...'

Mostar je danas, zaključuju novinari Guardiana, i danas podjeljen grad. 'Cijela regija je u psihozi i jedna iskra mogla bi biti dovoljna da je cijelu ponovno zapali' govori Marin Tomaš

Praljak se otrovao cijankalijem, srce mu je ubrzo prestalo raditi
NALAZ OBDUKCIJE

Praljak se otrovao cijankalijem, srce mu je ubrzo prestalo raditi

Podsjetimo, Slobodan Praljak umro je u srijedu popodne u bolnici u Den Haagu nakon što je u sudnici odmah nakon izricanja presude popio tada nepoznat otrov
Kovač o presudi: Prestanimo biti patetični, osvijestimo se
'HRVATI SU SPASILI BIH'

Kovač o presudi: Prestanimo biti patetični, osvijestimo se

Nužno je i legitimno da se za koji dan u New Yorku, pred Vijećem sigurnosti UN-a, koje je svojom rezolucijom i osnovalo Haaški sud, iznese stav Hrvatske o njegovu radu, smatra Kovač