Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
9 komentara

Panika u SAD-u: Gube teritorij, stigla ih je kletva ruskog cara?

Grad Newtok će prvi biti potopljen. Stanovnici tog grada grade novi grad i to 14 kilometara dalje. Riječ je o visoravni u tundri, a zasad je sagrađeno samo sedam kuća

Foto: screenshot/HBO
9 komentara

Prije 152 godine Rusija je prodala SAD-u Aljasku za 7,2 milijuna dolara. Samo u narednih 50 godina, SAD je na tom teritoriju zaradio barem sto puta više. Mnogi su zato mislili da su Amerikanci Rusima Aljasku ukrali ili uzeli u najam pa ju nisu vratili i zbog toga ih je navodno Rusi car prokleo.

Primopredaja teritorija je bila u gradu Novoarhangelsk i tada se ruska zastava zamrsila pa ju je mornar koji se popeo da ju odmrsi bacio na ruske bajunete. To se tada smatralo lošim predznakom.

Teritorij Aljaske se danas smanjuje. Zbog klimatskih promjena vječan led više nije vječan i raste nivo oceana zbog čega bi od 213 naselja moglo biti potopljeno njih 184.

Grad Newtok će prvi biti potopljen. Stanovnici tog grada grade novi grad i to 14 kilometara dalje. Riječ je o visoravni u tundri, a zasad je sagrađeno samo sedam kuća. Kako bi se izgradila škola, zračna luka, elektrana i vodotoranj treba više od 100 milijuna dolara.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message