Obavijesti

News

Komentari 38

Indijanku Katari papa Benedikt XVI. je proglasio sveticom...

Indijanku Katari papa Benedikt XVI. je proglasio sveticom...
7

Liječila bolesne: Molitve Mohikanki, koja je živjela u 17. stoljeću i kao djevojčica preboljela boginje, izliječile su dječaka od infekcije koja mu je izjedala lice

VIDEO

Jake Finkbonner (11) iz Washingtona zarazio se prije šest godina ubojitom bakterijom koja mu je počela izjedati lice. Infekcija se proširila na prsa.

- Stanje mu je bilo toliko loše da smo pozvali svećenika da mu da posljednju pomast. Počeo se gasiti i mislili smo da će zauvijek otići - rekla je njegova majka Elsa. Jakeovi roditelji, podrijetlom Indijanci, počeli su se moliti blaženoj Katari Tekakwithi, Indijanki iz plemena Mohikanaca, koja je živjela u 17. stoljeću i kao djevojčica preboljela boginje. Samo nekoliko dana poslije Jake se neočekivano počeo oporavljati. Liječnici su ga uskoro pustili kući. Svećenik koji je dječaku dao posljednju pomast odmah je o svemu obavijestio Vatikan. Papa Benedikt XVI. zaključio je da je riječ o čudu te ga pripisao blaženoj Katari. Još 1980. proglasili su je blaženom, a u subotu ju je Papa proglasio prvom sveticom Indijankom.

Papa je u Rimu proglasio 22 nova kardinala

Na svom četvrtom konzistoriju u sedam godina pontifikata, Benedikt XVI. proglasio je u subotu na svečanosti u bazilici sv. Petra u Rimu 22 nova kardinala.

- Vaša misija u Crkvi i u svijetu neka uvijek bude u Kristu, neka odgovara njegovoj logici, a ne onoj svijeta, neka bude prosvijetljena vjerom i dušom milosrđa koji dolaze do nas od slavnoga Križa Gospodina - kazao je Papa novim kardinalima.

U održavanju konzistorija unesene su neke promjene pa je Benedikt XVI. već na svečanosti u bazilici sv. Petra novim kardinalima dodijelio kardinalski prsten i šešir. Prema prijašnjem obredu se novim kardinalima davao prsten i šešir tijekom svete mise, koja se održavala dan kasnije. Sutrašnja misa će tako postati slavlje zahvale Gospodinu za dar novih kardinala u Crkvi, objasnio je ravnatelj Papinskih bogoslužnih obreda mons. Guido Marini.

Sada Kardinalski zbor ima 213 članova, od kojih 125 s pravom izbora, i 88 kardinala s više od 80 godina. Papa Pavao VI. je uveo da u kardinalskom zboru mora biti 120 kardinala s manje od 80 godina koji mogu sudjelovati na eventualnoj konklavi, dakle birati i biti izabrani za Poglavara Katoličke crkve. Sada ima pet kardinala više od toga limita.

Prvi puta će, na eventualnoj konklavi, biti više kardinala koje je imenovao Benedikt XVI., odnosno 63, od onih koje je imenovao Ivan Pavao II., odnosno 62. Dakle, kardinali Benedikta XVI. će biti odlučujući u izboru njegova nasljednika. Među kardinalima biračima ima najviše Talijana, 30, zatim iz SAD-a 12, pa iz Brazila 6 itd., a ima i dvojica Hrvata, zagrebački nadbiskup Josip Bozanić i sarajevski nadbiskup Vinko Puljić.

Najveći broj novih kardinala je iz rimske kurije, odnosno njih 10, koja je u proteklo vrijeme u središtu polemika oko informacija koje cure iz Vatikana.

Novi kardinali iz rimske kurije su: Fernando Filoni, pročelnik Kongregacije za evangelizaciju naroda, Joao Braz de Aviz, pročelnik Kongregacije za ustanove posvećenog života i društava apostolskog života, Manuel Monteiro de Castro, Giuseppe Bertello, Domenico Calcagno, Giuseppe Versaldi, Edwin Frederik O'Brien, Antonio Maria Veglio' i Francesco Coccopalmerio.

Zatim 8 novih kardinala su na čelu nadbiskupija: Giuseppe Betori (Firence), George Alencherry (nadbiskup Siro-malabarska katoličke crkve), Thomas Christopher Collins (Toronto), Willem Jocoby Eijk (Utrecht), John Tong Hon (Hong Kong), Rainer Maria Woelki (Berlin), Timothy Michael Dolan (New York), Dominik Duka (Prag).

Uz tih 18 kardinala, Benedikt XVI. je dao kardinalska obilježja i četvorici koji imaju više od 80 godina: Prosper Grech, Karl Josef Becker, Lucian Muresan i Julien Ries.

To je bio četvrti konzistorij Benedikta XVI. Prvi je održan 2006., pa 2007., te 2010. i sada 2012. Benedikt XVI. je imenovao ukupno 84 kardinala, od kojih je na životu 79 i od kojih 63 imaju manje od 80 godina.

Među kardinalima i potpisnik dokumenta o Dajli

Među 22-ojicom novih kardinala je i španjolski nadbiskup Santos Abril y Castelló (77) koji je 6. srpnja 2011. kao komesar “ad actum" potpisao dokument o sporu oko imovine u Dajli između benediktinaca iz Praglije i pulsko-porečke biskupije koji nije htio potpisati biskup Ivan Milovan. Papa je tada na jednu minutu imenovao Santosa Abril y Castella za zastupnika župe Dajla umjesto ordinarija Ivana Milovana. Santos Abril y Castelló je, uz ostalo, bio papinskim nuncijem u Beogradu (od 1996. do 2000.), pa nakon što je bio nuncijem u Argentini, postao je nuncijem u Sarajevu (od 2003. do 2005.), pa istodobno u Ljubljani i Skoplju do 2011. Nuncij u Sloveniji pokriva i Makedoniju. Od 9. siječnja 2011. Santos Abril y Castelló je u mirovini.

Nadbiskup Dolan: Nova se evangelizacija obavlja s osmjehom

Dan prije konzistorija sastao se kardinalski zbor kako bi razgovarao na temu „Naviještanje Evanđelja danas, između misija ad gentes i nove evangelizacije“, a uvod je pripremio novi kardinal, newyorški nadbiskup Timothy Dolan. Nova evangelizacija stvara zanesene misionare, a nijedan kršćanin nije izuzet od zadaće svjedočenja Isusa, kazao je Dolan, te u sedam točaka razradio strategiju evangelizacije koja se treba sučeliti sa sekularizacijom.

- Nalazimo se pred izazovom suzbijanja katehetske nepismenosti. Osoba koja se hvali da prihvaća sekularizam, priznaje da bi čovječanstvo bilo apsurd bez nekog Stvoritelja. Stoga je i New York, koji izgleda kao grad sekularizirane kulture, unatoč tomu vrlo religiozan grad - kazao je Dolan, te upitao koji stil ima obilježiti tu novu hitnu zadaću Crkve?

- Nova se evangelizacija obavlja s osmjehom, a ne namrštenim licem - naglasio je Dolan.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 38
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...