Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
19 komentara

Papa Franjo: Političari koji šire strah prijete opstanku Europe

Papa je također naglasio da se njegovi komentari odnose općenito na Europu, a ne posebno na Italiju te da je za njega talijanska politika teško razumljiva

Pope Francis blesses faithful gathered to attend the Palm Sunday Mass in Saint Peter's Square, at the Vatican
Foto: REMO CASILLI/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
19 komentara

Papa Franjo je u nedjelju sa zanosom pozvao Europljane da se drže zajedno te da ožive ideale osnivača Europske unije, tvrdeći da ideologije i političari koji šire strah prijete opstanku Europe.

Papini komentari, koje je podijelio s novinarima u avionu dok se vraćao s trodnevnog posjeta Rumunjskoj koja je jedna od najnovijih članica Europske unije, bili su njegovi prvi nakon europskih izbora prošli mjesec.

Papa Franjo, kojeg su novinari pitali o izborima, talijanskom krajnje desnom vođi Matteu Salviniju i drugim europskim temama, potaknuo je vjernike da mole za jedinstvo Europe i nevjernike da se za to nadaju "iz dubine svojih srca".

Krajnja desnica i nacionalisti u Italiji, Britaniji, Francuskoj i Poljskoj su, osvojivši veliki broj glasova, uzdrmali politike u tim državama no ipak nisu uspjeli značajnije narušiti ravnotežu proeuropskih snaga u Europskoj uniji.

"Ako se ne suoči ozbiljnije s budućim izazovima, Europa će se osušiti. Prestaje biti 'Majka Europa' i postaje 'Baka Europa'. Ostarjet će i izgubiti cilj suradnje", rekao je.

"Netko bi se mogao zapitati 'Je li ovo kraj 70-godišnje avanture?'", dodao je. 

Papa je izbjegao direktno kritiziranje Salvinija, vođe krajnje desne Lige koji se često razilazio s njim oko migrantskih pitanja, tvrdeći da se nisu još uvijek sastali zato što Salvini još nije tražio audijenciju.

Papa je također naglasio da se njegovi komentari odnose općenito na Europu, a ne posebno na Italiju te da je za njega talijanska politika teško razumljiva.

Papa zatražio oprost od Roma zbog povijesne diskriminacije

Papa Franjo je u nedjelju u ime Katoličke Crkve od Roma zatražio oprost zbog "zlostavljanja, diskriminacije i segregacije" koje je pretrpjela ova zajednica, s čijim se članovima susreo za vrijeme posjeta Rumunjskoj.

Takvo njegovo stajalište moglo bi pojačati napetosti u odnosima s talijanskim ministrom unutarnjih poslova Matteom Salvinijem, koji otvoreno iskazuje neprijateljsko stajalište prema svim imigrantima. 

"U ime Crkve od Gospodina i od vas tražim oprost za razdoblje u povijesti kada smo vas diskriminirali, zlostavljali ili pogrešno razumjeli", rekao je Papa u govoru pred članovima romske zajednice u gradu Blaju u središnjoj Rumunjskoj.

Salvini, koji se često sukobljavao s Papom u pogledu migranata, prošli je mjesec gnjevno reagirao kada je Franjo u Vatikanu primio grupu Roma. Čelnik krajnje desne Lige i zamjenik talijanskog premijera tada je obećao da će zatvoriti sva romska naselja u Italiji.

Zadnja faza Papina trodnevnog posjeta Rumunjskoj bio je sastanak s pripadnicima romske manjine, koja broji između milijun i dva milijuna ljudi u zemlji od 20 milijuna stanovnika. Riječ je o siromašnoj i često jako marginaliziranoj zajednici. 

Papu Franju su dočekale i pozdravile tisuće stanovnika četvrti Barbu Lautaru, podignute duž uske ulice koju čine malene kuće stisnute jedna uz drugu.

Pošto je pozdravio obitelj s djetetom koje mu je uručilo buket cvijeća, Sveti Otac se obratio vjernicima malene kvartovske crkve te pozvao Rome da "preuzmu veću društvenu ulogu, ne strahujući pritom podijeliti i pokazati posebnosti koje ih čine takvima kakvi jesu". Pritom je podsjetio na romski "osjećaj za obitelj, solidarnost, gostoljubivost, zaštitu najslabijih u zajednici, poštivanje nadređenih te spontanost i radost življenja".

"U srcu osjećam težinu, a to je težina diskriminacije, segregacije i maltretiranja kroz koje je prošla vaša zajednica. Povijest nam govori da tolika količina zla nije bila strana čak ni kršćanima, čak ni katolicima".

"Ravnodušnost proizlazi iz predrasuda, ona potiče ogorčenost", rekao je Papa sa žaljenjem, osudivši "riječi koje bole" i "stajališta koja siju mržnju i dovode do udaljavanja".

Procjenjuje se da se u Europi broj Roma kreće između 10 i 12 milijuna, što iznosi oko 1,2 posto stanovništva EU-a.

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message