News

Komentari 63

Papa Franjo u Tirani: Religija ne smije biti izgovor za nasilje

Papa Franjo u Tirani: Religija ne smije biti izgovor za nasilje

Papa Franjo je pohvalio Albance te napomenuo kako je njihova država lijep primjer međusobnog poštovanja i povjerenja između katolika, muslimana i pravoslavaca...

Papa Franjo poručio je u nedjelju iz Tirane kako se religija ne smije koristiti kao opravdanje za nasilje.

- Neka nitko sebe ne vidi kao Božji štit dok planira ili izvršava napade ili ugnjetava - izjavio je Papa tijekom svog četvrtog putovanja izvan Italije u pontifikatu, te dodao kako izvrtanje religije stvara opasne okolnosti koje dovode do rata.

Papa je višekratno ispred državnog vrha pohvalio žitelje zemlje koja ga je ugostila, te napomenuo kako je Albanija divan primjer u kojemu svjedočimo međusobnome poštovanju i povjerenju katolika, muslimana i pravoslavaca. Dodao je kako je to vrlo dragocjeno u vremena kada se duh vjere iskrivljava i instrumentalizira.

Franju su na ulicama Tirane dočekali portreti katoličkih svećenika i redovnica koji su bili progonjeni i suđeni tijekom komunizma, te se više puta zaustavio kako bi se rukovao s vjernicima.

Među njima se našao i Hysen Doli (85), musliman koji je na doček poveo desetero članova svoje obitelji.

- Pripadamo drugog religiji, međutim došli smo ovdje iz poštovanja i po blagoslov. Možemo surađivati! - kazao je Doli, te tako podsjetio na riječi koje je Franjo izgovorio uoči dolaska u Tiranu.

Papa je tada u najavi napomenuo da će njegov posjet nositi upravo takvo poruku, tolerancije i mira.

Najčitaniji članci