Papa Franjo: Vidimo Isusa u djeci Bliskog istoka koja pate | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 64

Papa Franjo: Vidimo Isusa u djeci Bliskog istoka koja pate

Papa Franjo: Vidimo Isusa u djeci Bliskog istoka koja pate
5

Vidimo Isusa u djeci Bliskog istoka koja i dalje pate zbog rastućih napetosti između Izraelaca i Palestinaca, rekao je papa Franjo u svojoj poruci s balkona Bazilike Svetog Petra pred desecima tisuća ljudi

VIDEO

Papa Franjo iskoristio je u ponedjeljak božićnu poruku kako bi pozvao na rješenje sukoba na Bliskom istoku s dvije države, nakon što je američki predsjednik Donald Trump izazvao napetosti u regiji priznanjem Jeruzalema glavnim gradom Izraela.

Franjo je govorio o Bliskom istoku i ostalim kriznim žarištima u svojoj božićnoj poruci 'Urbi et Orbi' (gradu i svijetu), četiri dana nakon što je više od 120 zemalja glasalo za UN-ovu rezoluciju kojom se poziva SAD da povuče odluku o Jeruzalemu.

- Molimo se da među stranama prevlada obnovljeni dijalog i da se konačno postigne ispregovarano rješenje, ono koje će omogućiti miroljubivu koegzistenciju dviju država u međusobno dogovorenim i međunarodno priznatim granicama, rekao je Papa, govoreći o Palestincima i Izraelcima.

Pope Francis leads the "Urbi et Orbi" message from the balcony overlooking St. Peter

- Vidimo Isusa u djeci Bliskog istoka koja i dalje pate zbog rastućih napetosti između Izraelaca i Palestinaca, dodao je Franjo u svojoj poruci s balkona Bazilike Svetog Petra pred desecima tisuća ljudi.

To je drugi put da je Papa javno govorio o Jeruzalemu otkad je Trump donio odluku o priznanju 6. prosinca. Toga je dana Franjo pozvao da se poštuje status quo grada.

Do Trumpove odluke, Washington kao i većina svijeta nije zauzimao strane o statusu Jeruzalema, najosjetljivijeg pritanja u mirovnom procesu.

Izrael tvrdi da je Jeruzalem njegov "nedjeljivi glavni grad", a Palestinci žele Istočni Jeruzalem, u kojem živi više od 300 tisuća Palestinaca, za prijestolnicu svoje buduće države.

Promjena američke politike prema Jeruzalemu izazvala je veliko nezadovoljstvo međunarodne zajednice i potpunu osudu arapskog i islamskog svijeta.

Pope Francis leads the "Urbi et Orbi" (to the city and the world) message from the balcony overlooking St. Peter

Franjo, čelnik 1,2 milijarde rimokatolika u svijetu, pozvao je ljude da bespomoćnog Isusa vide u djeci koja pate zbog ratova, migracija i prirodnih nepogoda koje uzrokuje čovjek.

- Danas, kad našim svijetom pušu vjetrovi rata, Božić nas poziva da se usredotočimo na znak djeteta i prepoznamo ga na licima dječice, posebno one za koju, kao ni za Isusa, nema mjesta u prenočištu, istaknuo je Papa.

Franjo je, na peti Božić svog pontifikata, rekao da je vidio Isusa u djeci koju je sreo za nedavna posjeta Mijanmaru i Bangladešu te je pozvao na odgovarajući zaštitu dostojanstva manjinskih skupina u toj regiji.

Oko 655.000 Rohingyja pobjeglo je proteklih mjeseci iz većinski buduističkog Mijanmara u Bangladeš svjedočeći o silovanjima, ubijanjima i paljenju za koje UN ocjenjuje da mogu predstavljati dokaze genocida.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 64

VIDEO

Užas u Dalmaciji: Monstruma osudili na 40 godina, 267 puta silovao kćer tijekom pet godina
MONSTRUOZNO ZLOSTAVLJANJE

Užas u Dalmaciji: Monstruma osudili na 40 godina, 267 puta silovao kćer tijekom pet godina

Bez emocija je muškarac (45) pratio presudu za monstruozno zlostavljanje djevojčice koje je trajalo pet godina. Dobio je 40 godina zatvora

Pretučena pedagoginja iz škole u Slavoniji: 'Tukla me je majka učenika, mogla je imati i oružje'
ISPOVIJEST ZA 24SATA

Pretučena pedagoginja iz škole u Slavoniji: 'Tukla me je majka učenika, mogla je imati i oružje'

Plus+ Adrijanu Traic Horvat, pedagoginju jedne osnovne škole u Slavoniji pretukla je majka jednog učenika. Nju je okrivila za jedinice svog sina
'Očekujem da se Bartulica ispriča! Cijelom Domovinskom pokretu se okreće želudac...'
PENAVA PRIJETI IZBACIVANJEM IZ STRANKE

'Očekujem da se Bartulica ispriča! Cijelom Domovinskom pokretu se okreće želudac...'

Ivan Penava poručio je kako su u stranci jedinstveni i šokirani cijelim događajem i pozadinom koja se doznala