Obavijesti

News

Komentari 61

Papa: Ima dobrih marksista, ali marksistička ideologija je loša

Papa: Ima dobrih marksista, ali marksistička ideologija je loša
1

Marksistička ideologija je pogrešna. No, u životu sam poznavao mnoge marksiste dobre osobe i zbog toga se na primjedbu nisam uvrijedio – rekao je papa Franjo

VIDEO

Marksistička ideologija je pogrešna, kazao je papa Franjo u razgovoru koji objavljuje današnji broj lista La Stampa. Papa Franjo je 10. prosinca u domu Santa Marta primio novinara Andreu Torniellija s kojim je razgovarao sat i pol o odnosima s drugim religijama, stanju u svijetu, budućoj biskupskoj sinodi, pa i o kritici koja stiže iz SAD-a prema kojoj je njegova nedavno objavljena enciklika Evangelii Gaudium u pojedinim dijelovima nadahnuta marksizmom.

- Marksistička ideologija je pogrešna. No, u životu sam poznavao mnoge marksiste dobre osobe i zbog toga se na primjedbu nisam uvrijedio – kaže papa Franjo i naglašava kako u njegovoj enciklici se spominje samo socijalni nauk Crkve. Jedino što možda riječju zvuči izvan socijalne doktrine je primjedba kako se smatralo da će nešto novca ostati sirotinji kada se bude prelila puna čaša s novcima, a onda je odjednom ta čaša postala veća i nikada se iz nje ne izlijeva novac.

"To je bio jedini primjer specifične teorije. No nisam nikada govorio kao tehničar (stručnjak ekonomist op.p), već na temelju socijalne doktrine Crkve. A, to ne znači biti marksistom", odgovorio je papa Franjo na optužbe.

Priznaje kako nikada nije pomislio da će božićne blagdane doživjeti u Vatikanu kao Papa. Mogu li Vas pitati hoćemo li imati žene kardinale, pitao je Tornielli.

- To je bila jedna doskočica i ne znam odakle je izašla. Žene u Crkvi moraju biti vrednovane, ali ne 'klerikalizirane'. Tko pomišlja na žene kardinale pati pomalo od klerikalizma – odgovorio je Franjo.

Papa je kazao i kako će posao osmeročlane kardinalske komisije za reformu kurije još potrajati, kako će se već u veljači na konzistoriju govoriti o braku, obitelji, sakramentima, a što će biti produbljeno na biskupskoj sinodi, te kako se još ne zna kakva će budućnost biti Vatikanske banke.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 61
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije