News

Komentari 0

Papa pozvao na solidarnost s oboljelima od AIDS-a: 'Treba zajamčiti jednaku skrb za sve'

Papa pozvao na solidarnost s oboljelima od AIDS-a:  'Treba zajamčiti jednaku skrb za sve'

UNAIDSupozorio je u ponedjeljak da pandemija koronavirusa slabi borbu protiv AIDS-a u mnogim područjima te da su usluge za ljude koji koriste lijekove protiv HIV-a poremećene u 65 posto od 130 zemalja

Papa Franjo pozvao je u srijedu, u povodu Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a, na obnovu solidarnosti s ljudima zaraženima HIV-om kako bi im se zajamčilo skrb u najsiromašnijim dijelovima svijeta.

Papa je na općoj audijenciji kazao da je Svjetski dan borbe protiv AIDS-a važna prigoda da se sjetimo ljudi zaraženim tim virusom. U nekim dijelovima svijeta ne postoji esencijalna zdravstvena skrb, upozorio je.

UNAIDS, UN-ov program za HIV i AIDS iz Ženeve, upozorio je u ponedjeljak da pandemija koronavirusa slabi borbu protiv AIDS-a u mnogim područjima te da su usluge za ljude koji koriste lijekove protiv HIV-a poremećene u 65 posto od 130 zemalja.

- Nadam se da je moguća obnovljena predanost solidarnosti kako bi se zajamčila učinkovita i jednaka zdravstvena skrb (za osobe zaražene HIV-om) - rekao je Papa.

WHO navodi da je krajem 2020. u svijetu HIV-om bilo zaraženo 37,7 milijuna ljudi, od kojih više od dvije trećine u Africi.

Papa je prošli mjesec u pismu zahvalio američkom novinaru Michael O’Loughlin koji je napisao knjigu o radu katolika koji su pomagali žrtvama AIDS-a na početku krize 1980-ih.

Najčitaniji članci