Obavijesti

News

Komentari 56

Paradžiković presudu dočekala u suzama: 'Zakon nije moralni kompas, opet bih učinila isto'

Paradžiković presudu dočekala u suzama: 'Zakon nije moralni kompas, opet bih učinila isto'

Novinar Ivan Čorkalo i urednica Ivana Paradžiković nepravomoćno su osuđeni na po 10 mjeseci zatvora jer su u prilogu emisije Provjereno počinili kazneno djelo "povrede tajnosti postupka"

VIDEO

Nakon vijesti da je zbog priloga u emisiji 'Provjereno', zajedno s kolegom Ivanom Čorkalom, dobila uvjetno 10 mjeseci zatvora novinarka Ivana Paradžiković o svemu se oglasila u objavi na svom Instagram profilu.

- Časni sude,kriva sam. I znate sto, opet bih učinila isto! Zakon nije moralni kompas! Ljudi koji su štitili Anu Frank, kršili su zakon. Oni koji su je ubili, poštivali su ga. Oduvijek sam činila po savjesti i moralnim načelima. Pogotovo u toj prići! Čak i po cijenu koju sam danas platila. Deset mjeseci uvjetno zbog povrede tajnosti postupka? Radije bi u zatvor, ako ce to biti primjerena kazna jer sam pokušala zaštititi tu djevojčicu,izboriti se zbog stravične nepravde koja joj je počinjena - započela je Paradžiković.

Čorkalo i Paradžiković su zbog priloga u 'Provjerenom' dobili uvjetno 10 mjeseci zatvora
Čorkalo i Paradžiković su zbog priloga u 'Provjerenom' dobili uvjetno 10 mjeseci zatvora

Podsjetimo novinar Ivan Čorkalo i urednica Ivana Paradžiković nepravomoćno su osuđeni na po 10 mjeseci zatvora uz rok kušnje od tri godine jer su u prilogu emisije Provjereno na Novoj TV prije nešto više od 3 godine počinili kazneno djelo "povrede tajnosti postupka" u kojem je dijete bilo žrtva seksualnog delikta od strane člana obitelji, javlja Večernji list.

Iako je fokus bio na propust Centra za socijalnu skrb u zaštiti djeteta, novinar i urednica su "bez obzira na sve" objavili iskaz djeteta, zaključila je sutkinja.

- Ubila me ta priča. Kao majku, kao novinarku. Spoznaja da su joj te grozote činili u trenutku dok je obitelj bila pod nadzorom centra za socijalnu skrb,da policija uopće roditelje nije obuhvatila istragom...ta spoznaja moj je bio motiv. Ukazati da je nisu zaštitili! Djevojčicu od pet godina! I danas placem zbog nje. I ja sam očito podbacila, ni ja nisam uspjela. Neka mi oprosti, samo ona A institucije...neka pokazu da je ovo pravna država u kojoj se zakoni revno provode - ističe Paradžiković.

Za sutkinju je bilo ključno je li korištena dokumentacija iz sudskog spisa i jesu li novinar i urednica bili svjesni da se sadržaj ne smije objaviti bez dozvole suda. Sutkinja je naposljetku zaključila da su novinar i urednica nedvojbeno bili svjesni protupravnosti sporne objave. Kao olakotnu okolnost im je uzela što je motiv bio ukazati na propuste državnih institucija u zaštiti djeteta, da su oboje roditelji i da nisu osuđivani, a kao otegotnu to što su povrijedili privatnost djeteta. Čorkalo i Paradžiković mogu se žaliti na presudu.

Paradžiković je rekla kako za dokumentaciju iz sudskog spisa nije znala da se ne smije objaviti te rekla da se ne osjeća krivom jer smatra da su pridonijeli zaštititi prava djeteta. U objavi se osvrnula i na nedavno suđenje Damira Škare

- Jučer je Damir Škaro osuđen na 2 i pol godine zatvora zbog silovanja! Nekoliko mjeseci prije, jedan drugi sudac mu je presudio 30 000 kuna odštete jer smo mu narušili ugled objavom te price. I tada smo prekršili zakon jer istraga je bila tajna. Da nismo...znate li kako bi i ta priča završila? Istraživačko novinarstvo, moj poziv, moja strast, moj križ. Ako ces ga raditi časno, u korist žrtava, obespravljenih, kršit ćeš i zakon...nema sumnje! Ako želiš da pobijedi istina. Danas se pitam, kome je uopće stalo do istine? - zaključuje Paradžiković.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 56

VIDEO

VIDEO Milanović krenuo prema Plenkoviću, pogledajte kako je reagirao. Nisu se ni pozdravili
NEUGODNJAK NA SVEČANOSTI

VIDEO Milanović krenuo prema Plenkoviću, pogledajte kako je reagirao. Nisu se ni pozdravili

Milanović i Plenković nisu se pozdravili, ni rukovali. Kimnuli su si glavom

Pogledajte oluju koja je stigla u Hrvatsku! U dijelovima Zagreba pljusak, u Slavoniji moguća tuča
NE IZGLEDA DOBRO

Pogledajte oluju koja je stigla u Hrvatsku! U dijelovima Zagreba pljusak, u Slavoniji moguća tuča

DHMZ je dodao i osječku regiju pod žuti alarm te označio i moguću tuču. Ranije su alarm objavili za zagrebačko, karlovačko i gospićko područje
Hrvatsku bi mogao pogoditi lipanjski monsun. Evo što je to
NESTABILNO VRIJEME

Hrvatsku bi mogao pogoditi lipanjski monsun. Evo što je to

Što je lipanjski monsun o kojem piše Istramet? Radi se o meteorološkom fenomenu s izraženim padalinama i mogućim poplavama. Kako pišu, stabilizacija vremena trenutno nije na vidiku