Obavijesti

News

Komentari 63

Paravinja odsustan na sudu: Prvi put se obratio odvjetnici

Paravinja odsustan na sudu: Prvi put se obratio odvjetnici
6

Dragan Paravinja, već je optužen i osuđen za pokušaj silovanja i teško ubojstvo maloljetne autostoperice Antonije Bilić koje je počinio 7. lipnja 2011. godine

VIDEO

Na Županijskom sudu u Šibeniku u četvrtak je nastavljeno ponovljeno suđenje Draganu Paravinji, optuženom i već jednom osuđenom za pokušaj silovanja i teško ubojstvo maloljetne autostoperice Antonije Bilić počinjeno 7. lipnja 2011. godine. 

Dragan Paravinja je na ročište došao mrzovoljan. 

Ovaj put je posve promijenio obrazac ponašanja. Za razliku od svih dosadašnjih pojavljivanja pred kamerama, nije se držao oholo. Čini se odsutnim i zamišljenim. Dosad je u sudnici glavu uglavnom držao visoko, a danas ju je pognuo i izbjegavao je gledati u kamere. Prisutnost medija nije iskoristio za dobacivanje primjedbi.

Ipak, ni tako u tih nekoliko minuta, dok predsjednica sudskog vijeća Nives Nikolac nije fotoreportere i kamermane zamolila da napuste sudnicu, nije uspio sakriti prijezir kojim od početka gleda na suđenje. Prije početka suđenja na njegov zahtjev imao je kratku konzultaciju sa svojom odvjetnicom Ankicom Giljanović, koja ga brani po službenoj dužnosti. Dosad joj je osporavao pravo da ga brani. Sudeći po tome kako ju je jutros gledao, a i po svežnju ispisanih listova papira koje je držao u rukama, za očekivati je da se dobro pripremio za ročište i da će ponovno tražiti promjenu branitelja. Kakvu je pravne doskočice osmislio, saznat ćemo od glasnogovornika suda i odvjetnika obitelji Bilić nakon ročišta.

Tražio izuzeće sutkinje, Vrhovni sud ga odbio

Vrhovni sud je odbio njegov zahtjev za izuzeće šibenskog suda i sutkinje Nives Nikolac, te se ponovljeno suđenje nastavlja pred istim sudom i istim sudskim vijećem. Njegov višekratno ponovljeni zahtjev za izuzećem sudskog vijeća i promjenom odvjetnice, sutkinja Nives Nikolac na posljednjem ročištu 16. listopada odbila je razmatrati i proglasila ga 'očitom zloupotrebom prava'.

Žalio se na slabost

Paravinja se tada također žalio i na slabost. Rekao je da se zbog iznemoglosti jedva popeo u sudnicu. Mjesecima je odbijao zatvorsku hranu i jeo samo konzerve tunjevine koje kupuje u zatvorskoj kantini.

Nisu mu dobri uvjeti ni tretman u zatvoru

Nastavak suđenja je bio odgođen zbog vještačenja psihičke i fizičke sposobnosti optuženika da prati suđenje. Na sve moguće načine nastoji odgoditi ročišta i što više vremena provesti u zatvorskoj bolnici. U zatvoru samuje, svaki dan napiše barem jedan sudski podnesak, žali se na uvjete, tretman u zatvoru... 

Žalio se na bolove: Progutao tri žileta

U prosincu se žalio na bolove u želucu nakon čega je RTG pregledom ustanovljeno da je progutao tri žiletazbog čega je još jednom bio hospitaliziran u bolnici za osobe lišene slobode u Zagrebu.

Prvo suđenje: Za ubojstvo Antonije osuđen na 40 godina

Maloljetna autostoperica Antonia Bilić viđena je posljednji put kad je 7. lipnja 2011. godine na Čikolskom mostu ušla u kamion Dragana Paravinje. On je uhićen u BiH 25. lipnja 2011. godine, a mjesec dana kasnije izručen je Hrvatskoj i od tada je u šibenskom zatvoru. Vijeće županijskog suda u Šibeniku pod predsjedanjem sutkinje Nives Nikolac 19. listopada 2012. godina proglasilo ga je krivim za pokušaj silovanja i teško ubojstvo Antonije Bilić, te pokušaj silovanja Omišanke M. D. Osuđen je na maksimalnu zatvorsku kaznu od 40 godina. Tek nakon suđenja, kraj odmorišta Modruš u Lici pronađeno je tijelo. travnju 2014. je Vrhovni sud ukinuo presudu i 3. srpnja je započelo ponovljeno suđenje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 63
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.